februar 15, 2022

12-letna borka z rakom: Želim si spet v šolo in med prijatelje

Danes je mednarodni dan boja proti otroškemu raku. Simbolizira ga zlata pentlja, ob tem bodo nocoj tudi številni objekti osvetljeni z zlato oziroma rumeno barvo.

Hana Hafner je 12-letnica z izjemno zrelim pogledom na življenje. (Foto: osebni arhiv)

Na mednarodni dan boja proti otroškemu raku so v društvu Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, obolelih za rakom, pripravili vseslovensko akcijo ozaveščanja. Sporočajo, da rak ni samo bolezen odraslih. Za rakom vsakoletno namreč v Sloveniji zboli približno 80 otrok in mladostnikov, ozdravljivost je pri približno 80 odstotkih. »Mnogi raziskovalci se trudijo, da bi ugotovili, kaj je vzrok za nastanek raka pri otrocih. A žal točnega odgovora medicina še vedno nima,« sporočajo ter dodajajo: »Večina otroških rakov je posledica naključnih mutacij. Manj kot 10 % otroških rakavih obolenj je dednih.«

Inštitut Zlata pentljica, katerega članica je tudi Hana Hafner, je za ozaveščanje o raku pri otrocih in navdihovanje z izjemno življenjsko močjo od predsednika Rebublike Boruta Pahorja prejel jabolko navdiha. (Foto: FB Inštitut Zlata pentjica)

»Otroci in mladostniki, ki so trenutno v fazi zdravljenja, kot tudi tisti, ki so bolezen uspešno premagali, si predvsem želijo, da bi bili med vrstniki sprejeti. Žal je rak pri otrocih še vedno pogosto tabu tema. Mnogi vrstniki Junakov posledično nimajo dovolj informacij o tej bolezni in se zato gologlavih Junakov izogibajo ali pa se jih celo bojijo,« ob mednarodnem dnevu boja proti otroškemu raku še pravijo v društvu Junaki 3. nadstropja.

Da si želi, da bi se prijatelji in sošolci večkrat spomnili nanjo, pravi tudi naša sogovornica, 12-letna Hana Hafner, ki se bori z možganskim tumorjem. Srčnemu in bistemu pogovoru z mlado borko, junakinjo 3. nadstropja, prisluhnite v spodnjem posnetku, poklicala jo je Jasmina Levičar. 


Datoteke

Pogovor s Hano Hafner