november 11, 2020

36 okuženih v domu starejših v Slovenski Bistrici

Koronavirus je prodrl tudi v Dom Jožeta Potrča Poljčane, v enoto v Slovenski Bistrici. V domu so včeraj potrdili 15 novih okužb s Covid-om 19, skupaj je trenutno okuženih 30 stanovalcev in šest zaposlenih. Danes bodo v domu opravili dodatna testiranja.

V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, v enoti Slovenska Bistrica, so včeraj na bivalni enoti D vzpostavili rdečo cono, kjer bodo skrbeli za vse stanovalce z okužbo iz I. nadstropja. (Foto: Dr. Jožeta Potrča Poljčane)

Vse nove okužbe v 1. nadstropju doma
V Domu Jožeta Potrča Poljčane so včeraj prejeli rezultate ponedeljkovih testiranj, ki so pokazali, da je v enoti v Slovenski Bistrici na novo okuženih 11 stanovalcev, tri zaposlene in delavka čistilnega servisa, vse okužbe so bile potrjene v 1. nadstropju doma. V domu so po pridobitvi rezultatov na bivalni coni D poskrbeli za vzpostavitev rdeče cone, kjer bodo skrbeli za Covid pozitivne bolnike iz 1. nadstropja, je za naš radio povedala direktorica Iva Soršak:

Stanovalcem 2. nadstropja bodo brise na novi koronavirus odvzeli danes. Vsi stanovalci z okužbo so, kot še pravi Soršakova, brez simptomov in se dobro počutijo.
 
Obiski v domu so prepovedani, varovanci se s svojci družijo preko sodobnih tehnologij. (Foto: fb Dom dr. Jožeta Potrča)

Okuženi zaposleni morda nazaj na delo
V domu je tako trenutno skupaj aktivno okuženih 30 stanovalcev od 124, bilo jih je že 34. "Med zaposlenimi je trenutno okuženih šest oseb, vsi so doma na bolniškem staležu. Če bi se kateri od okuženih zaposlenih počutil dobro, bi lahko prišel delat v rdečo cono, kjer so nameščeni pozitivni stanovalci, kar je v skladu s smernicami pristojnih služb,» razlaga Soršakova. Ob tem poudarja, da zaposleni dajejo vse od sebe in pri delu upoštevajo navodila pristojnih. Že skoraj mesec in pol zaposleni v zdravstveni negi in oskrbi delajo 12-urne izmene, kar je izjemno naporno in utrujajoče, a se ob aktivnem sodelovanju vseh drugih služb v domu trudijo, da stanovalci tega še ne čutijo. (SP)