november 30, 2018

Aids: najboljša zaščita varna spolnost

1. december je mednarodni dan boja proti aidsu. V Sloveniji je okoli tisoč oseb okuženih z HIV. Najboljši način za obvladovanje bolezni je odgovorna spolnost. Za čim uspešnejše zdravljenje okuženih pa je pomembna zgodnja diagnoza. Pristojni zato pozivajo k testiranju.

Če imate znake z okužbo HIV, se testirajte.

Testiraj. Zdravi. Prepreči.
V teh dneh poteka evropska kampanja na HIV s sloganom Testiraj. Zdravi. Prepreči. Z njo želijo osebe, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV, spodbuditi k testiranju. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIZJ) približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Ocenjujejo, da je v Sloveniji tisoč oseb s HIV, med njimi jih približno tretjina za svojo okužbo ne ve. Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2017 so v Sloveniji postavili 39 novih diagnoz okužbe s HIV, najmanj po letu 2010, delež zelo poznih diagnoz pa je ostal zelo visok (44 odstotkov). Komisija za AIDS Ministrstva za zdravje si zato prizadeva, da bi osebe s HIV čimprej odkrili in vključili v zdravljenje. Ob tej priložnosti izpostavljajo, da je takojšnje testiranje ključno za uspešno zdravljenje in preprečevanje nadaljnjih okužb.

Testirna mesta po vsej Sloveniji
Prof. dr. Mojca Matičič iz Ambulante za spolno prenosljive okužbe s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani testiranje na HIV priporoča vsem, ki menijo, da bi lahko bili HIV-u tekom življenja izpostavljeni, še posebej moškim, ki so kadarkoli imeli spolne odnose z moškimi; tistim, ki so kadarkoli imeli spolne odnose z osebo, ki nudi spolne usluge proti plačilu; tistim, ki so si kadarkoli injicirali droge; vsem, ki so kadarkoli imeli spolno prenosljivo okužbo ali določene težave z zdravjem, ki lahko kažejo na okužbo s HIV. Opozarja tudi na porast okuženih z virusoma hepatitisa B in C ter drugih spolno prenosljivih okužb. Testiranje na HIV je na voljo tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji, ponekod je brezplačno, ponekod samoplačniško. Seznam je dostopen na spletni strani Ministrstva za zdravje.

Brezplačno testiranje danes tudi v Celju
V Splošni bolnišnici Celje so že drugo leto zapored organizirali brezplačno anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV. Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar pravi:

Lanskega testiranja se je udeležilo 80 ljudi. Virusa HIV niso odkrili pri nikomur, so pa pri štirih odkrili prebolele okužbe s hepatitisom. Današnjega brezplačnega testiranja v celjski bolnišnici se lahko udeležite med 6.15 in 8.30 uro zjutraj, popoldne pa med 14.30 in 17. uro. Za testiranje ne potrebujete napotnice ali zdravstvene kartice. (SP, NS)