avgust 1, 2020

AVGUST in koronavirus v naših krajih

Novi koronavirus je še vedno med nami, vsak dan okrivajo nove okužbe, razpršene so praktično po vsej državi. Novo šolsko leto se bo vseeno začelo v učilnicah, a ob strogih varnostnih ukrepih. Aktualno dogajanje sproti spremljamo na tej novici.

Novega koronavirusa še nismo uspeli premagati. Zdi se celo, da znova vedno bolj grozi. (Foto: Pixabay)

PONEDELJEK, 31. 8. 2020

SLOVENIJA - Kako se z otrokom pogovarjati o novem koronavirusu? Kakšna so priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, preverite TUKAJ.

SLOVENIJA
- Včeraj so opravili 588 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 18 brisov. Še več podatkov v spodnji vladni tabeli. Je pa dobra novica, da nobene nove okužbe na včerajšnjo nedeljo niso potrdili v občinah Savinjske regije.
 

NEDELJA, 30. 8. 2020

SLOVENIJA, ŠENTJUR, ROGAŠKA SLATINA, SLOVENSKE KONJICE - Včeraj so potrdili 31 novih okužb z novim koronavirusom, med drugim po podatkih Sledilnika za covid-19 po 2 v občinah Šentjur, Rogaška Slatina in Slovenske Konjice. V Šentjurju je zdaj 12 aktivnih okužb, v Rogaški Slatini 6, v Slovenskih Konjicah pa le včerajšnji, 2. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ. Številke oseb, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, so razvidne iz spodnje vladne tabele.

 


SLOVENIJA
- Srbija od danes ni več na rdečem seznamu držav, za katere je ob prihodu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena. Hrvaška obtem še ostaja na rdečem seznamu. Sezname z ostalimi državami najdete TUKAJ.

SOBOTA, 29.8. 2020

SLOVENIJA, SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA -
 V Sloveniji so včeraj ob nekaj več kot 1.300 testiranjih odkrili 37 primerov novih okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 23 bolnikov, od tega 2 na intenzivni negi. Umrl ni nihče s covidom-19. Po podatkih Sledilnika za covid-19, je v Sloveniji trenutno aktivnih 433 primerov. Največ, 84, jih je v Ljubljani. V naših krajih je 27 aktivno okuženih v Celju, 17 v Mariboru, 10 v občini Šentjur, 5 aktivnih okužb je v Slovenski Bistrici, po 4 okužbe so v Rogaški Slatini in Laškem, po 3 v Šmarju pri Jelšah in Poljčanah, po dve v Zrečah in Štorah, po ena pa v Žalcu in Vitanju.

SLOVENIJA -Odbor za nujne zadeve Nogometne zveze Slovenije odločil, da so pod posebnimi pogoji ponovno dovoljeni gledalci na nogometnih tekmah pod okriljem NZS. Odločitev odbora je korak k temu, da se z virusom, ki je del nove realnosti, naučimo živeti in ob tem skrbeti za nadaljnji razvoj nogometa, so zapisali na spletni strani NZS.

PETEK, 28. 8. 2020

SLOVENIJA - Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal priporočila za nošenje zaščitnih mask v prihodnjem tednu, ko se začne novo šolsko leto. Med drugim predlaga, da vsi učenci v osnovni šoli v skupnih prostorih nosijo maske. Doslej je veljalo, da jih morajo nositi let stari 12 let ali več. Za to priporočilo se je inštitut odločil, ker je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi preseglo 20. Inštitut tudi priporoča, da otroci do vključno petega leta ne uporabljajo mask, otroci od 6 do 11 leta pa naj jih uporabljajo v zdravstvenih ustanovah in javnem prevozu. NIJZ naj bi od zdaj naprej vsak teden pripravil epidemiološko oceno tveganja in na tej podlagi pripravili navodila za uporabo mask v naslednjem tednu. Podorobnosti si lahko preberete TUKAJ

SLOVENIJA - Vlada je na Twitterju sporočila, da so v četrtek, ob nekaj več kot 1.300 testiranjih, potrdili 42 novih okužb s covidom-19, in sicer v 26 občinah. V naših krajih so 5 primerov odkrili v Celju, po enega pa v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini. V bolnišnici se je včeraj zdravilo 22 bolnikov, eden je potreboval intenzivno terapijo, štiri osebe so iz bolnišnice odpustili. Novih smrti ni bilo.



ČETRTEK, 27. 8. 2020


SLOVENIJA
Vlada je na današnji seji s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja začasnega čakanja na delo do konca septembra. Vladni govorec Jelko Kacin je ob tem dejal: 

 

Vlada je na seji izdala tudi Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije, ki omogoča prehajanje meje brez karantene tudi ožjim družinskim članom slovenskega državljana in zaradi nujnih poslovnih razlogov.
SLOVENIJA - Šolska ministrica Simona Kustec je po današnji seji vlade potrdila, da se v šolske klopi 1. septembra vračajo vsi šolarji, tako osnovnošolci kot dijaki, seveda ob upoštevanju epidemioloških ukrepov. Vsem je zaželela, naj v šolo vstopijo srečno, pogumno, odločno in veselo, tako otroke kot tudi učitelje pa je tudi pozvala, naj gredo v šolo le, če so zdravi.


CELJE, ŠENTJUR, DOBRNA, SLOVENSKA BISTRICA
- Med 33 novimi okužbami, ki so jih potrdili včeraj, sta 2 v občini Celje. Po eno novo okužbo so odkrili v občinah Šentjur, Dobrna in Slovenska Bistrica. 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 1299 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 33 brisov. Bolniščno zdravljenje potrebuje 23 oseb, dobra novica je, da nobena med njimi ni na intenzivni negi. Spodnji vladni graf prikazuje število testiranj od prvega junija ... 


SREDA, 26. 8. 2020 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 1.439 testiranjih odkrili 39 pozitivnih oseb, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 20 bolnikov, včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19. Po podatkih Sledilnika za covod-19 je trenutno v državi 419 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V naših krajih so včeraj tri nove primere potrdili v Šentjurju, po enega pa v Šmarju pri Jelšah, Celju in Žalcu. 

TOREK, 25. 8. 2020

PODČETRTEK - Novi koronavirus je odnesel tudi letošnji Festival vina in čokolade v Podčetrtku. Kdaj se bomo lahko znova družili ob sladkih dobrotah in vinski kapljici, preverite TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 1370 testiranjih odkrili 21 novih primerov okužbe s covidom-19. V naših krajih 2 v Laškem, v Celju in Šentjurju pa po eno. V bolnišnicah se sicer zdravi 17 bolnikov s covidom-19, nihče na intenzivni negi, prav tako včeraj ni umrl noben bolnik z novim koronavirusom. Iz bolnišnice so včeraj odpustili dve osebi.


SLOVENIJA - Hrvaška je na rdečem seznamu epidemiološko nevarnih držav in od danes naprej morajo vsi, ki s Hrvaške pridejo v Slovenijo – razen nekaj izjem – v 14-dnevno karanteno. Kaj menijo o takšnem ukrepu, smo povprašali nekaj Celjanov, mnenja so različna:

Vlada je sklep o uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam sprejela potem, ko je naša južna soseda minulo sredo presegla 40 okužb na 100 tisoč prebivalcev. Kako dolgo bo ukrep obvezne karantene veljal, še ni znano, razmere bodo, kot pravijo, preverjali na tedenski ravni.

PONEDELJEK, 24. 8. 2020

SLOVENIJA - Aplikacijo #OstaniZdrav, ki je za uporabnike naprav z androidom na voljo od prejšnjega ponedeljka, si je do včeraj do 13. ure naložilo 37.400 uporabnikov, so za STA navedli na ministrstvu za javno upravo. Za tehnično pomoč glede prenosa aplikacije je na Ministrstvu za javno upravo vzpostavljen klicni center, na številki 080 17 87, prav tako je na portalu gov.si vzpostavljena posebna podstran OstaniZdrav, na kateri so predstavljene vse tehnične in vsebinske podrobnosti aplikacije ter navodila za njen prenos. 

SLOVENIJA -
Na včerajšnjo nedeljo so v Sloveniji potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, opravili so 543 testiranj. Ob tem je virus zahteval 2 življenji. Še več številk v spodnji tabeli, ki jo je Vlada objavila na Twitterju. V Savinjski regiji so po eno novo okužbo potrdili v običnah Celje in Rečica ob Savinji.

 

SLOVENIJA - Vlada je v petek Hrvaško uvrstila na rdeči seznam epidemiološko nevarnih držav. Tisti, ki so bili minuli četrtek na Hrvaškem, imajo še danes do polnoči čas, da se vrnejo v Slovenijo in jim pri tem ne bo odrejena karantena. Od jutri naprej bo ta obvezna za 14 dni. Je pa vlada določila nekaj izjem. Podrobneje TUKAJ.  

NEDELJA, 23. 8. 2020

SLOVENSKA BISTRICA, LAŠKO, CELJE, VELENJE - Med 34 novimi okužbami, ki so jih potrdili včeraj, sta bili 2 v občini Slovenska Bistrica, kjer so trenutno skupaj 3 aktivne okužbe. Po en nov primer so odkrili v Celju, tam je zdaj 25 aktivno okuženih, v Laškem, tam sta zdaj 2 aktivni okužbi, ter v Velenju, kjer je skupaj 5 aktivnih okužb.

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 34 novih okužb z novim koronavirusom, novih smrti na srečo ni bilo. Še več podatkov v spodnji tabeli Vlade:

SOBOTA, 22. 8. 2020

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 1203 testiranjih potrdili 43 okužb z novim koronavirusom. O potrjenih okužbah poročajo tudi iz naših krajev. Po dva nova primera so zabeležili v občinah Poljčane in Velenje, po enega pa v občinah Celje, Šentjur in Vitanje. V bolnišnici se zdravi 18 bolnikov s covidom-19, nihče ne potrebuje intenzivne nege. En bolnik z novim koronavirusom je včeraj umrl, skupaj že 131.

PETEK, 21. 8. 2020

ŠENTJUR - Okužbo s koronavirusom so potrdili pri zaposleni v upravi Vrtca Šentjur, v enoti Hruševec. "Vzpostavili smo kontakt z NIJZ, ki nam je podal navodila za nadaljnje ukrepanje. Po posvetovanju z epidemiologom smo obvestili vse, ki so bili v neposrednem stiku z zaposleno, pri kateri je bila potrjena okužba, saj jim bo predvideno s strani NIJZ predlagana karantena. Vsi ostali zaposleni in otroci lahko po navodilih NIJZ normalno prihajajo na delo oz. obiskujejo vrtec, saj enota Hruševec posluje po običajnem poslovalnem času," ob tem pravijo v vrtcu. Govorili smo z ravnateljico vrtca. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji testirali 1096 oseb in potrdili 38 novih primerov okužb s koronavirusom. Med njimi tudi v naših krajih. Po dva primera so potrdili v občinah Celje in Velenje, po eno okužbo pa v občinah Šentjur, Rogaška Slatina, Laško, Štore, Poljčane in Brežice. V bolnišnicah se je zdravilo 18 ljudi, nihče na intenzivni negi. Zaradi covida-19 je včeraj umrla ena oseba.

CELJE - Koronavirus je nekoliko oklestil letošnji pesniški festival Izrekanja. Ne bo večjih dogodkov. A organizatorji vseeno obljubljajo pester in kakovosten program. Predvsem zato, ker bodo v ospredju mladi in obetavni pesniki. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Od danes je Hrvaška na rdečem seznamu držav. Tisti, ki se od danes odpravljajo na Hrvaško, bodo morali ob vrnitvi za dva tedna v karanteno. Tisti, ki so že dlje časa na Hrvaškem, pa se morajo vrniti do ponedeljka do polnoči, če ne želijo v karanteno. Podrobnosti najdete TUKAJ.

ČETRTEK, 20. 8. 2020

ROGAŠKA SLATINA - Občina Rogaška Slatina je znova uvedla telefon za pomoč v povezavi s covidom-19. "Občani, ki ste zboleli oziroma ste okuženi s korona virusom SARS-CoV-2 ali ste zaradi suma okužbe z njim v karanteni in potrebujete pomoč, katere si ne morete zagotoviti sami, lahko pokličete na telefonsko številko 041 372 298," sporočajo.

SLOVENIJA - 
Odločitev je dokončna. Vlada je na današnji seji odločila, da je Hrvaška od jutri na rdečem seznamu. Slovenski dopustniki imajo čas za vrnitev do konca ponedeljka, torej cele 4 dni. Za vse, ki se bodo vračali kasneje, bo obvezna 14-dnevna karantena. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina so tako lahko vsi, ki so trenutno na Hrvaškem, bolj mirni, hkrati pa so s takšno odločitvijo želeli preprečiti preveliko gnečo na cestah in mejnih prehodih. Še podrobneje TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 1.168 testiranjih potrdili 43 novih primerov okužbe s covidom-19. Iz naših krajev je 9 primerov, od tega 4 v Celju, 3 v Šentjurju, po 1 pa v Zrečah in Štorah. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 17 bolnikov, 2 na intenzivni negi, 3 pa so iz bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. Novih smrti ni bilo. Kot v Sloveniji se epidemiološka situacija slabša tudi v naši soseščini. Vlada bo zato danes Hrvaško uvrstila na rdeči seznam. Vse, ki bodo od jutri odšli na Hrvaško dopustovat, tako ob povratku čaka 14-dnevna karantena. Medtem bodo tisti, ki trenutno dopustujejo pri naših južnih sosedih, za povratek imeli na voljo cel konec tedna, po potrebi tudi ponedeljek.



SREDA, 19. 8. 2020

SLOVENIJA - Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada jutri Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav. Vse, ki bodo od petka naprej odšli na Hrvaško, ob povratku čaka 14-dnevna karantena. Tisti, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, pa bodo za povratek imeli na voljo ves konec tedna, po potrebi tudi ponedeljek. Po Kacinovih besedah se razmere na Hrvaškem dramatično slabšajo. Hrvaška pa se bo na rdeči seznam uvrstila, ker bo po vsej verjetnosti imela že danes več kot 40 okuženih z novim koronavirusom na 100 tisoč prebivalcev. Kacin je ob tem Slovence pozval, naj se čim prej vrnejo s Hrvaške. Po podatkih hrvaških pristojnih služb je na Hrvaškem trenutno sicer okoli 160 tisoč Slovencev.

CELJSKO - Zaradi slabšanja epidemiološke slike v regiji celjska bolnišnica znova poziva k upoštevanju veljavnih ukrepov. "Vse paciente prosimo, da zaradi omejenega prostora v čakalnicah, na obravnave v bolnišnico prihajajo sami. V primeru, če nujno potrebujejo spremstvo, naj jih v bolnišnico spremlja le ena zdrava oseba. Prav tako naj otroke, ki bodo prihajali na obravnavo v bolnišnico, spremlja le en zdrav starš oz. spremljevalec. Enako velja za vse paciente z nujnimi stanji. Pacienta lahko v urgentni center spremlja le en zdrav spremljevalec," so zapisali v bolnišnici.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj testirali 1092 oseb in potrdili 37 novih okužb s koronavirusom - eno tudi v občini Dobrna, tri pa v občini Celje. V bolnišnicah se je zdravilo 17 oseb, trije so potrebovali intenzivno nego. Zaradi covida-19 včeraj ni umrl nihče.

SLOVENIJA - Še vedno ni znano, kakšni bodo ukrepi na meji s Hrvaško ob vračanju slovenskih državljanov v Slovenijo. Vlada se bo danes na Brdu pri Kranju sestala s strokovno posvetovalno skupino, kjer bo, kot je napovedal vladni govorec Jelko Kacin, pretehtala možne vidike:

Ali bo to v noči s sobote na nedeljo, ali z nedelje na ponedeljek, še ni znano. Prav tako ni znano, ali bo karantena veljala za vse, ki bodo prišli s Hrvaške, ali bo omejena na določeno starostno skupino ali lokacijsko na najbolj problematične županije ter ali bi namesto karantene zadostoval negativni test. Po podatkih hrvaških pristojnih služb je na Hrvaškem trenutno sicer okoli 160 tisoč slovenskih državljanov.

TOREK, 18. 8. 2020

SLOVENIJA - Novo šolsko leto se bo začelo v šolskih klopeh. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je po srečanju z ravnatelji šol in vrtcev sporočila, da se v šole 1.septembra vračajo vsi učenci in dijaki. Seveda ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

SLOVENIJA
- Ravnatelji šol in vrtcev na Brdu pri Kranju razpravljajo o začetku novega šolskega leta, na katerega vpliva situacija povezana s covidom-19. Izhodišča in usmeritve jim predstavlja ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Vi igri so štirje modeli možnega poteka pouka v jeseni, odvisno od epidemiološke slike razširjenosti novega koronavirusa v državi. Skrajna sta, da vsi šolarji pridejo v šolo brez omejitev oz. da so vse šole zaprte. Ostala dva predividevata kombinacijo pouka v razredu in na daljavo. Kustečeva je sicer na Twitterju zapisala, da si želi, da bi se novo šolsko leto za dijake in učence začelo v šolskih klopeh.

SLOVENIJA - Danes bo morda znano kaj več glede sprememb pri prehajanju slovensko-hrvaške meje. Zdravstveni in notranji minister podpirata uvedbo karantene za vse povratnike s Hrvaške. Odločitev glede karantene naj bi bila sprejeta do petka, ob tem, da bodo omogočili nekaj dni za povratek v Slovenijo. To popoldne bo sicer minister za javno upravo Boštjan Koritnik na novinarski konferenci predstavil podrobnosti aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi, ki si jo lahko od včeraj na mobilne telefone naložijo uporabniki operacijskega sistema Android.

SLOVENIJA – V ponedeljek je bilo v Sloveniji ob 1.143 testiranjih na novi koronavirus potrjenih 27 okužb. Iz naših krajev 2 v Celju, eno pa v Slovenski Bistrici. V bolnišnicah se zdravi 16 bolnikom s covid-19, od tega trije na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili tri ljudi. Novih smrti včeraj nismo zabeležili.



PONEDELJEK, 17. 8. 2020

SLOVENIJA - Raziskava družbe Mastercard je pokazala, da so med epidemijo covida-19 potrošniki spremenili svoje nakupovalne navade. Namesto gotovine vse pogosteje uporabljajo plačilne kartice, vse bolj zaželeno je tudi brezstično plačevanje, ki se ga vsaj enkrat tedensko poslužuje 78 odstotkov vprašanih. Ob tem je poraslo tudi spletno nakupovanje. Preko spleta je junija nakup opravilo 74 odstotkov vprašanih, kar je za več kot 18 % več kot ob lanski raziskavi.

SLOVENIJA - Na včerajšnjo nedeljo so v Sloveniji potrdili 13 novih okužb z novim koronavirusom, med njimi 1 v občini Celje. Še več podatkov je razvidnih iz spodnje tabele, ki jo je na Twitterju objavila Vlada: 



ŠMARJE PRI JELŠAH
- Iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah so sporočili, da so tudi vsi rezultati brisov, ki so bili po petkovem odkritju okužbe pri eni od stanovalk odvzeti včeraj, negativni. Opravili so jih pri 33 zaposlenih. Stanovalka, pri kateri je bil potrjen pozitiven bris, medtem ostaja hospitalizirana na Infekcijski kliniki Ljubljana.
"Stanovalke, ki so bivale skupaj v sobi s pozitivno, so nameščene v sivi coni, pri njih je predvideno ponovno testiranje konec tedna. Po prvem negativnem testu pri njih ni opaziti odstopanj v zdravstvenem stanju," sporočajo iz doma. Podrobnosti preberite TUKAJ

NEDELJA, 16. 8. 2020

GROBELNO - Med včeraj potrjenimi novimi okužbami je bila ena v občini Šmarje pri Jelšah, in sicer na Grobelnem, v enem od tamkajšnjih barov. Bar so preventivno zaprli do 27. avgusta, vse goste, ki so bili v tem tednu pri njih, pa pozivajo, naj bodo v samoizolaciji in naj spremljajo svoje zdravstveno stanje.

ŠMARJE PRI JELŠAH
- Potem ko so včeraj iz šmarskega doma upokojencev sporočili, da so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk, so bili brisi prvih dodatnih testiranj negativni. Podrobneje o tem preberite
TUKAJ.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 382 testiranj na novi koronavirus in potrdili 15 okužb. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 17 bolnikov, štirje bolniki so potrebovali intenzivno nego. Med drugim so po eno novo okužbo potrdili v občinah Celje in Šmarje pri Jelšah.

SOBOTA, 15. 8. 2020

ŠMARJE PRI JELŠAH – Iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah so sporočili, da so okužbo s Covid 19 včeraj odkrili pri stanovalki na negovalnem oddelku. Napotena je bila na sprejem v bolnišnico zaradi zdravstvenih težav, ki sicer niso kazale na okužbo s koronavirusom. Pozno večer so bili v domu obveščeni, da je ob rutinskem testiranju izvid pokazal pozitiven rezultat. Kdaj in kako je do okužbe prišlo, zaenkrat ni znano. „Stanovalka je bila včeraj hospitalizirana v bolnišnici Celje in kasneje premeščena na infekcijsko kliniko Kliničnega centra Ljubljana, njeno zdravstveno stanje je zaradi osnovnega obolenja po oceni zdravnikov resno,“ so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem dodajajo, da so že zvečer izvedli vse predvidene protokoli v skladu z navodili: „Stanovalke, s katerimi je bila nameščena v sobi, so bile tekom noči premeščene v sivo cono, prav tako je v sivo cono spremenjen celoten negovalni oddelek, kjer je stanovalka bivala. Sostanovalke v sobi in nihče od stanovalcev na tem oddelku ne kažejo znakov okužbe. Danes bodo po navodilih epidemiološke službe odvzeti brisi vsem stanovalcev na oddelku, prav tako pa tudi zaposlenim v izmeni.“ Več preberite TUKAJ.

SLOVENIJA - V petek je bilo v Sloveniji opravljenih 1034 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 32 primerov, od tega v naših krajih 7. Štiri primere so odkrili v Celju, 2 v Žalcu, enega pa v Šmarju pri Jelšah. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 16 ljudi, trije potrebujejo intenzivno nego, v domačo oskrbo pa so odpustili štiri bolnike.



PETEK, 14. 8. 2020

ZREČE - V občini Zreče so znova vzpostavili telefonsko številko za pomoč glede covida-19. Kot so sporočili lahko vsi, ki so okuženi z novim koronavirusom ali so zaradi suma okužbe v karanteni in potrebujejo pomoč, pokličejo na telefonsko številko 03/ 75 71 714. Na kontaktni številki pomoč nudijo od ponedeljka do petka, med 7. in 13. uro.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji testirali 937 oseb in potrdili 37 novih okužb, šest tudi v naših krajih, in sicer po 1 v občinah Celje, Rogaška Slatina, Rogatec, Šentjur, Žalec in Vojnik. Sicer pa se je po vladnih podatkih včeraj v bolnišnicah zdravilo 18 bolnikov, trije na intenzivni negi. Včeraj zaradi covida-19 ni bilo smrtnih žrtev.

ČETRTEK, 13. 8. 2020

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 856 testiranjih odkrili 29 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se trenutno zdravi 19 bolnikov, od tega dva na intenzivni negi. Včeraj novih smrti ni bilo. Po podatkih covid-19 sledilnika je največ okuženih med mlajšimi. 


TRBOVLJE - Novi koronavirus vpliva tudi na obisk gora. Kot pravijo v Planinski zvezi Slovenije je, zaradi sprejetih ukrepov za omejitev širjenja virusa, v planinskih kočah manj nočitev, planinci pa morajo upoštevati zaščitne ukrepe. Najvišji upad nočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih so glavnino nočitev naredili tujci, letos pa jih je za kar 70 odstotkov manj. Je pa zato več Slovencev. Kakšen je obisk v Planinskem domu na Kumu, preveri TUKAJ.

SREDA, 12. 8. 2020

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje so v petek pri zdravstveni delavki z Očesnega oddelka odkrili okužbo z novim koronavirusom. V samoizolacijo so napotili osem zaposlenih medicinskih sester in zdravnikov, ki so bili v tesnem stiku z zaposleno. Danes so iz bolnišnice sporočili, da so bili vsi brisi negativni. "Odvzem kontrolnih brisov je predviden v petek, 14. avgusta. V okviru Očesnega oddelka je zagotovljeno delovanje urgentne ambulante. V kolikor ne bo dodatnih okužb, bomo 17. avgusta pričeli z običajnim delom," še sporočajo.

LAŠKO, PODČETRTEK, ROGAŠKA SLATINA, ZREČE - Slovenci smo doslej unovčili približno 361 tisoč bonov v vrednosti slabih 50 milijonov evrov. V naših krajih so z obiskom najbolj zadovoljni v občini Podčetrtek, kjer je bilo unovčenih okoli 14 tisoč bonov. Sledijo občine Zreče, Laško in Rogaška Slatina. Podrobnosti pa so zbrane TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji za novi koronavirus testirali 1118 oseb, pozitivnih je bilo 31 - med njimi so tri primere potrdili v Celju, po enega pa v Šentjurju in Zrečah. V bolnišnicah se je zdravilo 23 ljudi, dve osebi sta potrebovali intenzivno nego. Včeraj zaradi covida-19 ni umrl nihče.

SLOVENIJA - V času epidemije smo številni dneve preživljali z glasbo. Od takrat kulturo še bolj cenimo, je prepričan Anže Zaveršnik, Šmarčan, ki v Grazu študira jazz saksofon. Ko se življenje vrača v stare tirnice, pa kultura ostaja v ozadju, opozarjajo glasbeniki. Zato za pristojne pripravljajo predloge in pobude, kako glasbi pomagati, da spet zazveni na koncertih v novi resničnosti. Podrobnosti pa TUKAJ.

TOREK, 11. 8. 2020 

SLOVENIJA, CELJE - Jutri bi se morala začeti nova sezona državnega prvenstva, v kateri bodo naslov pravkov branili Celjani. A zagodel jo je novi koronavirus. Že v nedeljo so potrdili primer okužbe v taboru Aluminija, včeraj so testirali igralce, strokovni štab in uradne osebe vseh klubov. Med 450 testi so bili trije pozitivni, vsi iz ljubljanske Olimpije. Odbor za nujne zadeve Nogometne zveze Slovenije je odločil, da se začetek tekmovanja prestavi za deset dni, na 22. avgust. Vse tekme pod bodo ob tem do nadaljnjega brez prisotnosti gledalcev.

SLOVENIJA, HRVAŠKA
- Novi koronavirus še vedno precej kroji to poletje. S sosednje Hrvaške danes poročajo o 91 novih okužbah in dveh umrlih. Vladni govorec Jelko Kacin se je ob tem na današnji novinarski konferenci dotaknil tudi ugibanj, ki krožijo v javnosti, o tem, ali bo meja med Slovenijo in Hrvaško po 15. avgustu spet zaprta. Dejal, je da trditve ne držijo in da nimajo podlage ter dodal:

Kacin je ob tem dejal, da je tudi v Sloveniji epidemiološka slika stabilna in da se trend izboljšuje. Ob tem še vedno poziva k spoštovanju vseh pravil.

ŽALEC, ŠENTJUR
- Po podatkih Covid sledilnika sta bili med okužbami, ki so jih potrdili na včerajšnji ponedeljek, tudi 2 v naših krajih, in sicer po ena v občinah Žalec in Šentjur. V obeh je to tudi edina trenutno aktivna okužba.  


SLOVENIJA
- V Sloveniji je bilo včeraj 17 novih potrjenih primerov novega koronavirusa. Kot je razvidno iz spodnje grafile Vlade, je ena oseba umrla.




PONEDELJEK, 10. 8. 2020 

ŠMARJE PRI JELŠAHDom upokojencev Šmarje pri Jelšah od torka, 11. avgusta, znova dovoljuje obiske pri stanovalcih. Obiskovalce naprošajo, da obiski potekajo zunaj doma. Število obiskovalcev je omejeno na eno do dve zdravi osebi in, če je le mogoče, samo ožjim družinskim članom. Na obiske naj prihajajo le zdravi obiskovalci. Obiskovalce naj na obisk ne prihajajo vsaj 7 dni, če so se gibali na rizičnih območjih ali so bili v stiku z potencialno rizičnimi osebami ali skupinami. Za vse nepokretne stanovalce, za katere ni mogoče organizirati srečanja na prostem, bodo obiski omogočeni v sobi in so omejeni na eno zdravo osebo ob upoštevanju vseh navodil in uporabo zaščitne opreme. Čas obiska je zaenkrat še priporočen na 30 minut. Obiski otrok in mladostnikov so odsvetovani.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 332 testiranjih odkrili 6 novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 24 oseb, od tega dve na intenzivni negi. Včeraj je za Covid-om 19 umrla ena oseba.

NEDELJA, 9. 8. 2020

SLOVENIJA -
V spodnji tabeli Vlade so prikazani podatki o novem koronavirusu na včerajšnji dan.



SOBOTA, 8. 8. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 829 testiranj na novi koronavirus in potrdili 14 novih okužb, umrla je ena oseba s covidom-19. Iz naših krajev o treh okužbah poročaju v občini Velenje. Bolnišnično obravnavo potrebuje 22 bolnikov s covidom-19, od tega so trije na intenzivni negi. Iz bolnišnice so včeraj odpustili eno osebo z novo koronavirusno boleznijo. Skupaj je umrlo 126 bolnikov s covidom-19.

PETEK, 7. 8. 2020

SLOVENIJA
- Včeraj so v Sloveniji opravili 753 testov na novi koronavirus in potrdili 10 novih okužb, iz naših krajev dve v občini Celje, eno pa v Velenju, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 24 bolnikov s covidom-19, od tega štiri na intenzivni terapiji.
Včeraj niso zabeležili smrti bolnika s covidom-19, skupno število umrlih tako ostaja 125.
 

ČETRTEK, 6. 8. 2020

CELJE - Iz Splošne bolnišnice Celje so, kot poroča STA, sporočili, da je 27. julija pri njih delala zdravstvena delavka, ki je naslednji dan sporočila, da se počuti slabo in da je zbolela. Pri tem je navedla, da je bila v stiku s svojo mamo, ki ima covid-19. Čez nekaj dni so okužbo potrdili tudi pri tej delavki. Pet zaposlenih v celjski bolnišnici je v samoizolaciji, do sedaj odvzeti brisi so bili negativni na okužbo z novim koronavirusom. Da so bili v stiku z okuženo delavko, ki v bolnišnici ni več zaposlena, bila je zgolj en dan, so v bolnišnici pisno obvestili 75 bolnikov in jim priložili navodila za samoopazovanje.

SLOVENIJA
 - Včeraj so v Sloveniji opravili 771 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 15 testov. Iz naših krajev so en nov primer potrdili v občini Celje. Po podatkih Vlade se v bolnišnici zdravi 24 ljudi, trije potrebujejo intenzivno nego. Enega bolnika so odpustili iz bolnišnice. Koronavirus je ob tem zahteval eno življenje. 
 

LAŠKO - Iz občine Laško so sporočili, da je torkovo močno poškodovalo stanovanjsko hišo v Radobljah, kjer živi štiričlanska družina z dvema otrokoma. Pristojne službe in laška civilna zaščita so si poškodovano hišo že ogledale. Ali bo družino treba izseliti, naj bi odločali v začetku prihodnjega tedna. Podrobnosti najdete TUKAJ.

SREDA, 5. 8. 2020

ŠMARJE PRI JELŠAH -
V občini Šmarje pri Jelšah so včeraj potrdili 3 nove okužbe z novim koronavirusom, skupaj so v občini trenutno 4 aktivne okužbe. V sosednji Rogaški Slatini je skupaj 13 aktivnih okužb, še 8 v Rogatcu. Iz šmarskega doma upokojencev tako sporočajo, da so se zaradi poslabšanja epideiološke situacije odločili za začasno prepoved obiskov, ki velja do ponedeljka, 10. avgusta. "
Vse svojce obveščamo, da se naši stanovalci dobro počutijo. Ker želimo, da tako ostane tudi v bodoče, se zaposleni po najboljših močeh trudimo, da je zanje v času omejitev vaših obiskov, dobro poskrbljeno. Seveda pa vas, dragi svojci, zelo pogrešajo in zato vam bomo komunikacijo s stanovalci še vnaprej omogočali preko telefonskih pogovorov ter video klicev," so zapisali na FB strani, ob čemer še pravijo, da bodo obiski izjemoma in po posebnih protokolih dovoljeni pri osebah, kjer bi prišlo do bistvenega poslabšanja zdravstvenega stanja.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili nekaj manj kot tisoč testov na okužbo z novim korona-virusom, pozitivnih je bilo 18 ljudi. Od tega so tri nove okužbe potrdili v Šmarju pri Jelšah, po eno pa v Rogaški Slatini, Rogatcu, Velenju, Celju in na Polzeli. V bolnišnicah se zdravi 22 bolnikov s covidom-19, od tega trije na intenzivni negi. Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. Doslej so v Sloveniji sicer potrdili nekaj čez 2.200 okužb s korona-virusom, skupaj je umrlo 124 bolnikov s covidom-19.

TOREK, 4. 8. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 890 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 9 testov. Po podatkih Vlade se v bolnišnici zdravi 22 ljudi, dva potrebujeta intenzivno nego. Koronavirus je ob tem zahteval eno življenje. 

PONEDELJEK, 3. 8. 2020

SLOVENIJA - V nedeljo so v naši državi ob 272 testiranjih potrdili 1 novo okužbo s covidom-19, in sicer v Slovenj Gradcu. V bolnišnici se je zdravilo 22 bolnikov, 2 sta potrebovala intenzivno terapijo. Včeraj smo zabeležili tudi 2 smrti zaradi novega koronavirusa, s čimer se je skupno število umrlih povzpelo na 122.



CELJE, ROGAŠKA SLATINA
- Enota Center celjskega vrtca Tončke Čečeve, ki je bila zaradi okužb z novim koronavirusom zaprta od 27. julija, je danes znova odprta. V varstvu je danes tako 11 otrok, ki niso bili v neposrednem stiku z okuženimi strokovnimi delavkami. Jutri se v vrtec vrača prva skupina iz karantene, ki je bila 23 otrokom in trem okuženim strokovnim delavkam odrejena 22. julija. Prihodnji teden pa se bo v vrtec vrnila tudi druga skupina iz karantene z 21 otroki in eno okuženo zaposleno. Kako pa je v Rogaški Slatini, kjer so v enoti vrtca Izvir prvo okužbo odkrili prejšnjo sredo? Ravnateljica Magdalena Plavčak nam je povedala:  

Otroci in zaposleni, ki so v karanteni, bodo doma še ves teden, za ostale pa je vrtec odprt - delo je, kot pravi ravnateljica, nemoteno, vseskozi pa upoštevajo vse potrebne varnostne ukrepe. 

NEDELJA, 2. 8. 2020

ŠMARJE PRI JELŠAH, ROGATEC
- Včeraj so novo okužbo z novim koronavirusom po podatkih Covid sledilnika zabeležili tudi v Šmarju pri Jelšah, prvo po precej dolgem času. Kot je znano, je bilo Šmarje v prvem valu eno od največjih žarišč okužbe, tam je tudi umrlo največ ljudi. Še eno novo okužbo so potrdili tudi v Rogatcu, kjer je trenutno 8 aktivnih okužb. Več ljudi je v karanteni.  


SLOVENIJA
- Na včerajšnjo soboto so v Sloveniji opravili 374 testiranj, pozitivnih je bilo 9 testov. Novi koronavirus je ob tem zahteval eno novo življenje. Še nekaj podatkov je razvidnih s sponje vladne grafike:




SOBOTA, 1. 8. 2020

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA, KOZJE
- Na včerajšnji petek so v Sloveniji potrdili 15 novih okužb z novim koronavirusom, med njimi po 1 v Rogaški Slatini in v Kozjem. V Rogaški je zdaj 12 aktivnih primerov, v Kozjem prvi v tem poletju. 


SLOVENIJA
– Dopustniški čas je na vrhuncu, a letos ga močno zaznamuje novi koronavirus. Od včeraj velja posodobljen seznam držav na zelenem, rumenem in rdečem seznamu. Iz katerih držav je ob vrnitvi v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, preverite TUKAJ.

SLOVENIJA, ROGAŠKA SLATINA, ROGATEC, CELJE, ŠENTJUR, VOJNIK, ŽALEC, POLZELA – V avgust vstopamo s takšnimi številkami: v vsej Sloveniji je po podatkih covid sledilnika 240 aktivnih okužb, razpršene so praktično po vsej državi. V naših krajih je največ aktivnih okužb v občini Rogaška Slatina, 11, ker je tam okužba v vrtcu, je za več deset oseb odrejena karantena. V občini Rogatec je 7 aktivnih okužb, v Celju in Šentjurju so po 3, v Žalcu 2, v Vojniku in na Polzeli po 1. Skupaj so v vsej državi od marca potrdili 2156 okužb, umrlo je 119 ljudi.