januar 13, 2022

Branko Završan: Romeo najbrž ne bom več

Danes je 60 let dopolnil dramski igralec in prvak Slovenskega ljudskega gledališča Celje Branko Završan. Je eden najprepoznavnejših slovenskih filmskih in gledaliških obrazov. 

Branko Završan je član igralskega ansambla SLG Celje od leta 2010. (Foto: arhiv SLG Celje)

Branko Završan se je v Ljubljani rodil leta 1962. Po opravljenih sprejemnih izpitih se je leta 1980 vpisal na študij dramske igre in umetniške besede na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Po diplomi se je izpopolnjeval še na šoli L'Ecole Internationale du Theatre, Mime et Mouvement Jacques Lecoq v Parizu. Eksperimentalni duh ga sprva ni vlekel v instucije, pač pa je užival na umetniški svobodi. Leta 2010 se je pridružil igralskemu ansamblu SLG Celje, kjer ustvarja še danes in uživa status prvaka. Za svoje gledališko in filmsko ustvarjanje je prejel mnoge domače in tuje nagrade; med drugim nagrado Duše Počkaj, Župančičevo nagrado, zlato nagrado Marc'Aurelio in nagrado Vittoria Gassmana. 

Poseben pristan njegovega ustvarjanja je tudi glasba. V slovenščino je prepesnil mnoge šansone Jacquesa Brela in jih izdal na albumu Senca tvojega psa. Je tudi avtor glasbeno-gledališke predstave Bodi gledališče!, ki slavi gledališče, posebno 70. obletnico Brankovega domicilnega teatra. Ob rojstnem dnevu ga je poklical Vid Palčnik. (ViP)

Galerija slik