januar 16, 2023

Celjska bolnišnica: ena etapa končana, še tri do celotne bolnišnične novogradnje

V Splošni bolnišnici Celje so to popoldne slavnostno odprli novo stavbo s heliportom – pristajališčem za helikopterje, ki ga doslej niso imeli. Pet novih nastropij nad urgentnim centrom so zgradili v okviru prve faze nadomestne novogradnje bolnišnice.

Nad urgentnim centrom so zrasla nova nadstropja, na vrhu stavbe pa je heliport - pristajališče za helikopterje. (Foto: SB Celje)

Projekt, ki se je s prvim snovanjem nove bolnišnične stavbe in prizadevanji za uvrstitev v državni Nacionalni razvojni program začel v letu 2008, je razdeljen na štiri faze. Poleg nulte, ki je obsegala pripravljalna dela, je zdaj delno zaključena Etapa 1. Začela se je v drugi polovici oktobra 2019, ko je bila podpisana pogodba z izbranimi izvajalci del, konzorcijem podjetij Kolektor Koling, Medicoengineering in Pomgrad. Prva dela na zemljiščih so se začela sredi januarja leta 2020.

Stavba, ki so jo slovesno odprli danes, je zaživela že z začetkom letošnjega leta, ob zgrajenih petih novih nadstropjih in pristajališčem za helikopterje na vrhu, so dokončali tudi klet in pritličje. Slovesni trak so prerezali v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačič, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predsednik vlade Robert Golob. Slednji je povedal:

Ob tem se je Golob dotaknil tudi prav tako aktualne teme, reforme zdravstvenega sistema: 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je izpostavil pomen vlaganja v zdravstvo. Dejal je: 

Da je naložba, ki so jo slovesno odprli to popoldne, za širšo celjsko regijo velikega pomena, je poudaril v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačič


Slovesni trak so prerezali (od leve proti desni): v.d. direktorja Splošne bolinišnice Celje Dragan Kovačič, predsednik vlade RS Robert Golob in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. (Foto: Radio Štajerski val)

Novi prostori in heliport
V novih prostorih odslej delujejo Dnevna bolnišnica in anesteziološke ambulante. "V Dnevni bolnišnici poteka izvajanje vseh načrtovanih invazivnih posegov pri ambulantnih pacientih Oddelka za hematologijo in onkologijo (citološke punkcije in biopsije kostnega mozga, prebrizgavanje CVK, biopsije podkožnega maščevja). Poleg tega so v njej obravnavani pacienti z različnih bolnišničnih oddelkov, ki potrebujejo zahtevno sistemsko in podporno terapijo. Poleg hematoloških oz. onkoloških pacientov načrtovane sistemske aplikacije v tej enoti dobivajo pacienti urološkega, gastroenterološkega, revmatološkega in dermatološkega oddelka, del pa je tja napoten tudi iz urgentnega centra. Drugi trakt pritličja je namenjen ambulantam Oddelka za anesteziologijo, intenzivno medicino operativnih strok in terapijo bolečin. Ambulanta za diagnostiko in terapijo bolečin se ukvarja tako z diagnostiko in terapijo hude bolečine, predvsem pri onkoloških pacientih, kot tudi z zdravljenjem pacientov s kroničnimi bolečinami. V anesteziološki ambulanti so pregledani pacienti, ki so predvideni za operativne posege. Pregledi so namenjeni opredelitvi zdravstvenega stanja pacientov, ki sodijo v bolj ogroženo skupino, in če je to mogoče, optimalni pripravi pacienta na operacijo. Od leta 2018 v sklopu tega oddelka deluje tudi psihiatrična ambulanta, ki poleg konziliarnih pregledov bolnišničnih sprejema tudi zunanje paciente," so sporočili iz celjske bolnišnice.

Novi prostori v pritličju so zaživeli z novim letom. (Foto: Radio Štajerski val)

Pomembna pridobitev je heliport - pristajališče za helikopterje, s katerim se možnost pristanka helikopterja vrača na območje bolnišnice. "Od začetka gradnje urgentnega centra do nedavnega so helikopterji s kritično bolnimi pacienti pristajali na območju celjske vojašnice, od koder smo jih v bolnišnico prepeljali z reševalnimi vozili," so pojasnili v bolnišnici. 

Heliport - pristajališče za helikopterje je za bolnišnico velika pridobitev. (Foto: Štajerski val)

Prva faza končana, sledijo še tri
Prva faza bolnišnične novogradnje, ki so jo odprli to popoldne in ki jo v celoti financira Ministrstvo za zdravje, je bila ob podpisu pogodbe težka skoraj 24 milijonov evrov, končna vrednost pa bo znana ob zaključku končnega obračuna. Trenutno so v celjski bolnišnici v pričakovanju dokončanja prve faze, ki bo prineslo opremljanje novega objekta. "Sklep o pričetku postopka oddaje javnega naročila za dokončanje in opremljanje drugega, tretjega in petega nadstropja v dokončani stavbi v okviru Etape 1 je Ministrstvo za zdravje izdalo konec aprila 2022. Načrtujemo, da bo javno naročilo, za katerega je bilo treba izdelati vso potrebno tehnično in razpisno dokumentacijo, objavljeno do konca januarja 2023," še pravijo v bolnišnici. Celotna novogradnja celjske bolnišnice, ki po prvi etapi zajema še tri, naj bi v stala 117 milijonov evrov. Še nekaj utrinkov z današnjega slovesnega odprtja si poglejte v spodnji galeriji. (NS)

Galerija slik