november 19, 2020

Kako vsak teden testirati več kot tisoč zaposlenih?

Država je delodajalcem naložila, da morajo zagotoviti testiranje na novi koronavirus za vse svoje zdravstvene delavce, in sicer vsaj enkrat na teden. Testiranja morajo začeti najkasneje v ponedeljek. Kaj to pomeni v praksi, smo preverili v celjski bolnišnici. Pravijo, da je izpolnjevanje te odredbe izjemno težko izvedljivo, iz več razlogov.

Splošna bolnišnica Celje je največja zdravstvena ustanova v celjski regiji, testiranje vseh zdravstvenih delavcev bi pomenilo velik finančni zalog in še večjega organizacijskega. (Foto: Štajerski val)

Izjemno povečanje potreb po testih in velik organizacijski zalogaj
Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja novega koronavirusa med drugim določa: »Delodajalec zagotovi, da se zdravstveni delavci najmanj enkrat tedensko testirajo na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki se opravi pri izvajalcu, pri katerem zdravstveni delavec opravlja zdravstvene storitve, in v skladu z napotitvijo delodajalca.« Prav tako: »Delodajalec spremlja število in vrsto opravljenih testov in število pozitivnih testov, o čemer dnevno poroča Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje.«

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar je za naš radio dejal, da v bolnišnici sicer razumejo željo epidemiologov po tovrstnem testiranju, saj bi ti podatki dali sliko o stanju okužb med zdravstvenimi delavci v zdravstvenih ustanovah. A v celjski bolnišnici bi morali skladno z odredbo vsak teden testirati več kot 1000 zdravstvenih delavcev, kar je, kot pravi, izjemno težko izvedljivo. Podrobneje razlaga:

Hitri testi so manj zanesljivi
Vsakotedensko testiranje več kot 1000 zdravstvenih delavcev bi bil tudi velik finančni zalogaj, antigenski testi, ki jih trenutno uporabljajo v celjski bolnišnici, stanejo nekaj več kot 7 evrov po kosu. Ob tem Vindišar izpostavlja tudi njihovo slabost:

Vindišar ob tem poudarja, da zaposlene testirajo že zdaj, a po potrebi in v posameznih oddelkih, kjer zaznajo kakšno okužbo ali možnost zanjo.

Bo država prisluhnila?
V skladu z odredbo, ki je začela veljati 14. novembra, bo najkasneje v ponedeljek treba opraviti prva presejalna testiranja, a strokovni direktor celjske bolnišnice pravi: »Mi smo že preko združenja, tudi v sodelovanju z ostalimi bolnišnicami, zaprosili za dodatna pojasnila ter podali tudi nekaj dodatnih predlogov.« Upa, da jim bo ministrstvo prisluhnilo. (AD)