marec 20, 2019

Celjskim družinskim zdravnikom prekipelo, napovedali odpovedi

Zdravnikom družinske medicine, zaposlenim v Zdravstvenem domu Celje, je dovolj. Že decembra lani so z javnim pismom opozorili, da so preobremenjeni, zdaj pa sta jim ministrstvo in zavarovalnica naložila še dodatne obveznosti. Ker jih ne bodo zmogli, so napovedali kolektivno odpoved.

Družinski zdravniki, zaposleni v ZD Celje, ne zmorejo več. (Foto: Radio Štajerski val)

Odpovedi s 1. majem?
Konec lanskega leta so zdravniki primarnega zdravstva v Zdravstvenem domu Celje (ZD Celje) na pristojne naslovili apel, v katerem so izpostavili problematiko preobremenjenosti v ambulantah družinske medicine, primarne pediatrije in medicine dela. Več o tem smo že pisali, preberite TUKAJ. Odziva na to, kot so sporočili iz celjskega zdravstvenega doma, niso dobili, razen odgovora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer pravijo, da jih ta problematika ne zadeva. Vlada je v drugi polovici februarja letos sprejela Splošni dogovor za pogodbeno leto 2019, ki je položaj zdravnikov družinske medicine še poslabšal. Zdravnica in predsednica kolektiva zdravnikov Katarina Skubec Moćić razlaga:

16 družinskih zdravnikov, zaposlenih v ZD Celje, je zdaj na vlado, zdravstveno ministrstvo in ustanoviteljico, Mestno občino Celje, naslovilo novo pismo, s katerim zahtevajo ukrepe, v nasprotnem primeru so napovedali kolektivno odpoved delovnega razmerja. V pismu so med drugim zapisali: „Ne zmoremo več pritiskov, dodatnih obremenitev in nalaganja novih obveznosti. Smo izčrpani, izgoreli, vrstijo se bolniške odsotnosti in odpovedi.“ Ob tem so dodali, da v kolikor sporno določilo o Splošnem dogovoru za leto 2019 ne bo ustrezno popravljeno, so pripravljeni s 1. majem podpisati kolektivno odpoved. In če se bo to zgodilo? Skubec Moćićeva pravi:

Brez sodelovanja rešitve ne bo
Strokovni vodja ZD Celje, Marko Drešček, ki v javnem zavodu skrbi za strokovno obravnavo bolnikov, družinske zdravnike v njihovih zahtevah v celoti podpira. Zato, tudi če bodo prisotni pritiski ZZZS, zdravnikom ne bo nalagal dodatnega opredeljevanja, ampak se bo držal kolektivne pogodbe zdravnikov in zobozdravnikov ter sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti, kjer je meja opredeljevanja za leto 2019 postavljena na 1895 količnikov. Drešček upa, da bo to dovolj, da si zdravniki glede odpovedi premislijo. Iz ZD Celje so še sporočili, da se nastale razmere trudijo rešiti v dobro pacientov. Poudarjajo pa, da se brez sodelovanja ZZZS, zdravstvenega ministrstva in ostalih deležnikov situacija ne bo izboljšala. (NS)