marec 19, 2020

Četrtek in koronavirus v naših krajih

Koronavirus v teh dneh kroji naša življenja. Tudi danes spremljamo dogajanje in sproti objavljamo vse, kar morate vedeti. Spremljajte v tej novici.

Potrjenih okužb s koronavirusom je iz dneva v dan več, tudi v vse več občinah je okužba. (Foto: Pixabay)

Na tej strani zbiramo pomembne informacije v povezavi s koronavirusom ter jih sproti osvežujemo.

OBSOTELJE IN KOZJANSKO -
Občani občin šmarske upravne enote lahko dobijo na Centru za socialno delo Celje, enota Šmarje pri Jelšah, psihosocialno pomoč, ki obsega razbremenilne pogovore, svetovanje, krepitev moči, opolnomočenje, zagovorništvo ter pogovore, ki so usmerjeni v preprečevanje socialne izključnosti in podobno. Psihosocialno pomoč v teh kriznih razmerah izvajajo po telefonu 070 876 321.

KOZJE - Tudi v občini Kozje so po podatkih NIJZ potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. 

PODČETRTEK - 
Zaprte so vse planinske poti na območju Velike in Male Rudnice in Olimske gore, ki se nahajajo na območju Občine Podčetrtek, pravijo na Planinski zvezi Slovenije.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Civilna zaščita Občine Šmarje pri Jelšah poziva k preudarnemu nakupovanju. "Nujne nakupe opravite v trgovinah na območju šmarske občine ob doslednem upoštevanju vseh preventivnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe s koronavirusom. Po nakupih naj se odpravi zgolj ena zdrava oseba iz gospodinjstva. Na vstop v trgovino počakajte v svojem avtomobilu na parkirišču oziroma na prostem ob upoštevanju minimalne razdalje 1,5 metra. V prodajalnah upoštevajte navodila varnostnika oziroma zaposlenih," poudarjajo.

SLOVENIJA - Trgovci grozijo s stavko. Njihov sindikat motijo dolgi delovniki, ki da za zaposlene pomenijo daljšo izpostavljenost nevarnosti okužbe s koronavirusom. "Zahteva Sindikata delavcev trgovine Slovenije je, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj so na obrobnih območjih in v manjših krajih delovni časi lahko še krajši. Ukrep naj se popravi najkasneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma," poudarjajo v sindikatu. 

CELJSKO - "Pripadniki regijskega logističnega središča Civilne zaščite so s pomočjo slovenske vojske iz skladišča Civilne zaščite v Celju v Splošno bolnišnico Celje pripeljali 42 postelj. Te bodo nameščenE v posebnih prostorih in bodo namenjene počitku delavcev, ki bodo zdravili paciente, okužene s koronavirusom. Bolnišnica Celje je tako povsem pripravljena, da sprejme večje število obolelih z okužbo Covid-19", so sporočili iz Štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko. Več o tem pa v prispevku, ki ga najdete TUKAJ.

Foto: Štab civilne zaščite za Zahodno Štajersko

DOBRNA - Občina Dobrna je do ndaljnjega prepovedala uporabo javnih otroških igrišč na območju občine.

CELJE - V Celju hrano na dom po navajanju celjske občine dostavljata Picerija Picikato (03 541 10 10) - od ponedeljka do petka od 9. do 21. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 11. do 21. ure - ter Picerija Limbo (041 850 484 ali 03 427 02 60) - od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure ter ob nedeljah in praznikih od 12. do 18. ure. 

SLOVENSKE KONJICE, SLOVENIJA - Prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah in na prostem, kot je na nekaterih tržnicah, tudi konjiški, ostaja dovoljnea. NIJZ pa je izdal priporočila glede števila kpcev, ki so lahko naenkrat tudi na tržnici. Poudarjajo, da naj bo razdalja med kupcem in prodajalcem vsaj 2 metra in če je mogoče, omejite fizični stik.
Prodajalci naj ločeno sranjujejo in pripravljajo surova in toplotno obdelana živila, redno čistijo opremo in površine, sproti odstranjujejo embalažo surovih živil ter živila dobro toplotno obdelajo.
Kupci pa naj bodo pri nakupovanju strpni in naj na tržnico pridejo brez otrok.

POLJČANE, SLOVENSKA BISTRICA - Takole so zapisali v Domu starejših dr. Jožeta Pučnika Poljčane: "Oglašamo se z dobri novicami da smo še zdravi, le malo nejevoljni zaradi omejitev obiskov in izhodov iz hiše. Na obeh lokacijah za reševanje teh težav poskrbimo z nabavo dobrin v obogatenih bifejih znotraj hiše, kjer je stanovalcem na voljo vse kar dodatno potrebujejo. Uvedli smo dve telefonski številki, na katerih sta dosegljivi delovni terapevtki. Z njima se dogovorite za klic z vašim svojcem, po možnosti tudi video klic. V Domu Poljčane: Natalija - 031 387 290. V enoti Slovenska Bistrica: Nataša - 031 387 297. Ostanimo pozitivni, ostanimo zdravi in tako prispevajmo, da to okužbo čimbolj zajezimo."

ŠENTJUR - Občina Šentjur vabi prostovoljce: "Pred dnevi se je že začelo oblikovati bazo prostovoljcev, ki so v pripravljenosti, da priskočijo na pomoč v primeru, če ustrezne službe ne bi mogle zadovoljevati vseh potreb občanov. Vsem, ki ste se že odzvali, se iskreno zahvaljujemo. Ker želimo biti ustrezno pripravljeni ter po celotni Občini Šentjur zagotoviti solidarnostno pomoč v primeru širjenja koronavirusa in s tem povečanih potreb najbolj ogroženih občanov (na primer: organizirana pomoč starejšim in bolnim pri zagotavljanju oskrbe z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, zdravili …) vabimo vse občane, ki ste stari vsaj 18 let, ki ste zdravi, ki zadnjih 14 dni niste bili na potovanju v tujini ali bili v stiku z okuženimi osebami in v svoji neposredni bližini nimate rizičnih oseb za okužbo, da se prijavite v bazo prostovoljcev za solidarnostno pomoč sokrajanom v času epidemije koronavirusa. Civilna zaščita Občine Šentjur vas bo tako lahko kontaktirala, če bo prišlo do potrebe po dodatnem nudenju pomoči občanom na terenu. Pri tem se bo poskrbelo za ustrezno varnost in zaščito prostovoljcev, ki boste sodelovali v prostovoljski akciji. Prijavite se na straneh Mladinskega centra Šentjur.

PODČETRTEK - Lekarna Podčetrtek bo do preklica imela skrajšan delovni čas. Ob ponedeljkih bo odprta od 11. do 17. ure, od torka do petka od 8. do 14. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Iz doma upokojencev Šmarje pri Jelšah je pravkar prišla slaba vest. Okužbo s koronavirusom so potrdili že pri treh zaposlenih in pri šestih stanovalcih. Več preberite TUKAJ

ŠMARJE PRI JELŠAH - 
Iz Šmarja pri Jelšah prihaja spodbudna novica. "Pedikerka Vida Ozis iz Medicinske Pedikure An.nika je danes na občinski štab civilne zaščite pripeljala 800 rokavic in 150 medicinskih mask," so zapisali na občini. Pravi, da jih zdaj, ko zaradi epidemije ne more delati, ne potrebuje. In zakaj se je odločila pomagati prav Šmarju?

SLOVENSKE KONJICE - Občina Slovenske Konjice se pridružuje tistim, ki zapirajo vsa javna športna, šolska in otroška igrišča. Odredba velja od danes.

SLOVENSKE KONJICE, ZREČE - Iz Občine Zreče so sporočili, da so jih iz ZD Slovenske Konjice obvestili, da je bil test pri gospe, ki so ji včeraj pomagali zaradi bolečin v prsih, rahle vročine in kašlja in pri kateri je obstajal sum na okužbo s koronavirusom, NEGATIVEN. Ker je gospa zaposlena v administraciji trgovine Mercator Zreče so jo včeraj preventivno, do razultatov testa, zaprli. Ker sum ne obstaja več, bodo trgovino danes ob 11. uri znova odprli.

ROGAŠKA SLATINA - Tudi občina Rogaška Slatina išče prostovoljce za pomoč ljudem, ki v času, ko se je življenje zaradi koronavirusa ustavilo, sami težje poskrbijo za določene opravke - gredo v trgovino ali lekarno, potrebujejo prevoz. Za zdaj so prešteli sedem potreb oziroma želja občanov, prostovoljcev je trenutno 17. Novih bodo veseli, prijave zbirajo TUKAJ. Za občane, ki potrebujejo pomoč ali informacije, deluje tudi tako imenovani SOS telefon s številko 041 372 298.

PODČETRTEK - V Podčetrtku bi morala biti danes novinarska konferenca, kjer bi organizatorji predstavili 6. Festival vina in čokolade. Novinarske konference zaradi izrednih razmer ne bo, kot kaže, pa tudi festivala, ki je napovedan za 26. april, ne. A v Turizmu Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje pravijo, da vino in čokolada gotovo še dobita priložnost, saj da že iščejo nadomestni datum.

SLOVENIJA - Vlada je uvedla določene spremembe v delovnem času prodajaln, da bi tako zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

SLOVENIJA -
Pošta Slovenije je zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in zaščito zaposlenih sprejela dodatne ukrepe in med drugim prilagodila delovne čase svojih poslovalnic. Večina poslovalnic bo od danes naprej odprta med 9. in 15. uro, nekatere pa le med 9. in 11. uro. Ob sobotah pošte do nadaljnjega ne bodo poslovale, enako velja tudi za obe dežurni pošti. Na poštnih okencih bodo začasno prenehali izvajati določene nenujne storitve, še naprej pa bodo opravljali sprejem in izročanje poštnih pošiljk, bančne storitve in plačilni promet. Ob tem uporabnike storitev pozivajo, da gredo na pošto samo v primeru, če je to zares nujno potrebno, ter se vzdržijo spletnega nakupovanja nenujnih stvari.

SLOVENSKO-HRVAŠKA MEJAHrvaška je opolnoči za 30 dni zaprla hrvaške mejne prehode za potniški promet. Državljanom članic Evropske unije bodo omogočili vrnitev domov, tako kot bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so v tujini.

SAVINJSKA REGIJA – Zadnji znani podatki o potrjenih okužbah so od srede do 10. ure. Kažejo, da je v savinjski regiji 40 potrjenih okužb s koronavirsom. Največ jih je v Šmarju pri Jelšah, 22. V Rogaški Slatini jih je 8, v Šentjurju 2, po 1 pa v Žalcu, Vojniku, Vitanju, Šoštanju, Podčetrtku, Nazarju, Mozirju in Celju.