marec 26, 2020

Četrtek in koronavirus v naših krajih

Številke okuženih s koronavirusom v Sloveniji se še vedno povečujejo, ob tem je vse več bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Še vedno veljajo strogi ukrepi, ki se jih pridno držimo, vse več je tudi prostovoljcev, ki pomagajo pomoči potrebnim. Kaj prinaša današnji dan, sproti osvežujemo v tej novici.   

Soočanje s koronavirusom je velik izziv.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Dom upokojencev sta obiskala ministra za zdravje ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. Kaj sta povedala, TUKAJ.

CELJE
- Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so se na pobudo Izidorja Krivca, predsednika Regionalne gospodarske zbornice Celje aktivirala številna podjetja v regiji s ciljem zagotoviti finančna sredstva za nakup dveh respiratorjev in opreme za celjsko bolnišnico. "Odziv je izjemen in na našem računu je že preko 80.000 evrov," so zapisali v bolnišnici.


SLOVENIJA, VELENJE -
Družba Hisense, znotraj katere deluje tudi Gorenje, je vladi v brezplačno uporabo ponudila nepremičnine in vozila, če bi to zaradi širjenja koronavirusa potrebovali. "Na Kitajskem pa imamo za transport v Slovenijo že pripravljeno novo večjo pošiljko zaščitne in medicinske opreme, vključno z 200.000 maskami, 500 respiratorji in ventilatorjem, ki jih bo družba Hisense donirala Sloveniji," so še zapisali.

PODČETRTEK, KOZJE, BISTRICA OB SOTLI - Abanka je zaprla svojo poslovalnico v Podčetrtku. Župani občin Podčetrtek Peter Misja, Kozje Milenca Krajnc in Bistrica ob Sotli Franjo Debelak so zato Abanki poslali dopis. "Občanke in občane občin Bistrica ob Sotli, Kozje in Podčetrtek ste napotili v območje Rogaške Slatine in Šmarja pri Jelšah, ki veljata za eno od večjhi žarišč epidemije virusa COVID-19. Zavedamo se, da na vaše odločitve ne moremo vplivati, vsekakor pa bomo občanom z območja Kozjanskega priporočili, naj ne obiskujejo poslovalnic v Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah," so zapisali in banko pozvali, naj v Podčetrtku zagotovi najnujnejše storitve.

PODČETRTEK - Civilna zaščita Občine Podčetrtek in Občina Podčetrtek nujno potrebujeta prostovoljko ali prostovoljca za varstvo dveh predšolskih otrok v naslednjem tednu. Prijave zbira poveljnik CZ Sandi Gobec na 041 793 862 ali cz.podcetrtek@podcetrtek.si ter župan Peter Misja na 041 794 073 ali tajnistvo.obcina@podcetrtek.si.

CELJE - Gledališče Celje te dni ne vabi v svoje dvorane. Vabi pa k virtualnemu ogledu svojih predstav. Najdete jih na njihovem YouTube kanalu, TUKAJ. Prva med predstavami letošnje sezone je komedija Žalujoča družina. To si lahko ogledate TUKAJ.

SPLOŠNA BOLNIŠNICE CELJE - Malo pred 13.30 so iz celjske bolnišnice sporočili, da je pri njih zaradi koronavirusa hospitaliziranih 9 bolnikov, eden od njih je na respiratorju v intenzivni enoti.

CELJE, ŠMARJE PRI JELŠAH - Stanovalcem Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah so predstavniki civilne zaščite danes dostavili 100 kilogramov svežih pomaranč, 20 kilogramov limon in 50 litrov naravnega soka. Pošiljka je prišla iz Citycentra Celje. "Vsem starostnikom v šmarskem domu želimo vse dobro. Jeseni so varovanke pletle šale za naš dobrodelni projekt, zdaj naj vedo, da mislimo nanje. Poklon tudi vsem, ki neutrudno delajo v teh zahtevnih in napornih razmerah," je ob tem povedala center managerka Darja Lesjak.

CELJSKO - Na Celjskem bodo odslej pregledi za nosečnice potekali drugače. Do preklica ne bodo opravljali rednih preventivnih ginekoloških pregledov. Po priporočilih Razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo (RSK) bodo preglede zdravih nosečnic opravljali v zmanjšanem obsegu. Podrobnosti najdete TUKAJ.

ŠENTJUR - V Javnem komunalnem podjetju Šentjur opažajo, da se je zaradi epidemije COVID-19 povečala tudi poraba robčkov in krp za razkuževanje ter čiščenje za enkratno uporabo. "To je žal opaziti tudi v našem kanalizacijskem sistemu in na čistilnih napravah," opažajo. Ob tem pozivajo, da jih odložite med ustrezne odpadke in ne v stranišče.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je danes potrjenih že 32 primerov okužb s koronavirusom med stanovalci. Med zaposlenimi je še vedno šest okuženih. Včeraj so tri stanovalce tudi odpeljali v bolnišnico. Virus je v šmarskem domu do zdaj zahteval dve življenji. »Virus je izredno agresiven, širi se hitreje, kot smo pričakovali, izvajajo se vsi mogoči ukrepi s sredstvi, ki jih imamo na razpolago. V samem začetku je veljajo prepričanje, da postane človek kužen, ko zboli z znaki virusnega obolenja (povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje, kašelj), vendar glede na potek v naši ustanovi, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina še trenutno na srečo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne moremo potrditi,« opozarja direktorica doma Gordana Drimel. Pričakujejo, da se bo število obolelih v prihodnjih dneh še povečalo.

SLOVENIJA - Jelka Godec je od danes državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade. Vlada je Šentjurčanko imenovala sinoči. V kabinetu je zadolžena za področje zdravstva. Z ministrom za zdravje in drugimi pristojnimi naj bi oblikovala zdravstvo tako, da bo prebrodilo krizne čase epidemije koronavirusa. O pripravljenosti sistema na epidemijo je za naš radio povedala:

Ob tem dodaja:

 

SAVINJSKA REGIJA, CELJE - V času epidemije koronavirusa je nekaj sprememb tudi na področju obravnave nosečnic in pacientk z ginekološkimi težavami. Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so za nosečnice in pacientke iz Savinjske regije vzpostavili možnost telefonskega posvetovanja, in sicer vsak delovnik od 8. do 15. ure na telefonski številki 03 543 44 40. V tem času bo na specialist ginekolog. V celjski bolnišnici ob tem poudarjajo, da je osebje porodnišnice za vsa nujna stanja na voljo 24 ur na dan. Za NUJNA stanja (močna krvavitev, močne bolečine, znaki okužbe s COVID- 19), ali naročanje na poseg pokličite na Ginekološko-porodniški oddelek Splošne bolnišnice Celje, na tel. št. 03 423 33 49 (nosečnice) ali 03 423 33 39 (ginekološke pacientke). V primeru življenjske ogroženosti kličite 112!

‼️Ob tem dodajajo, da v primeru vročinskega obolenja in znakov okužbe dihal ali po stiku s COVID-19 okuženo osebo, ne prihajate v zdravstvene ustanove, pač pa pokličete svojega zdravnika po telefonu!

DOBJE -
Občinski štab Civilne zaščite in Občina Dobje vabita in pozivata občanke ter občane, starE vsaj 18 let, zdrave in ki zadnjih 14 dni niso bili na potovanju v tujini ali v stiku z okuženimi osebami in v svoji neposredni bližini nimajo rizičnih oseb za okužbo, da se prijavijo v bazo prostovoljcev za solidarnostno pomoč sokrajanom v času epidemije koronavirusa. Prostovoljce potrebujejo za organizirane aktivnosti za:

• nadzor pred trgovino (usmerjanje kupcev in opozarjanje na zaščito);
• oskrbo starejših (opravljanje nakupov v trgovini, dostava do vrat ranljivih občanov);
• drugo (glede na aktualne potrebe).
Prijavite se lahko preko e-obrazca, TUKAJ.

ŠMARJE PRI JELŠAH – Župnik Tadej Linasi iz kraja, ki je žarišče koronavirusa, sporoča: »Vsak večer, ob 20. uri, bo zvon sv. Roka vabil vse nas k skupni molitvi za vse bolne, njihove sorodnike, zdravstveno osebje ter za vse, ki so v kakršni koli stiski, in za prenehanje epidemije koronavirusa. Naši predniki so davnega leta 1645 bili v podobni preizkušnji kot mi danes. Zapis, ki so nam ga pustili v cerkvi sv. Roka, ni samo za branje naše zgodovine, ampak kaže pot nam danes. Na priprošnjo Marije Vnebovzete, sv. Roka in sv. Sebastjana so bili uslišani. Povabljeni k molitvi.«

SLOVENSKE KONJICE - Župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc občanom sporoča: "Smo v izrednih razmerah, katerih trajanje in posledice v tem trenutku še ne moremo oceniti. Trenutne razmere nas postavljajo pred velike preizkušnje, preizkušnje iz katerih se bomo tudi veliko naučili. Stanje v občini in poročila pristojnih nam kažejo, da se držite navodil in usmeritev. Hvaležen sem vam za to. Hvaležen pa sem tudi vsem, ki svoje delo opravljate, tako v podjetjih kot v zdravstvu, trgovinah, komunali, policiji … Tudi na občini sprejemamo številne ukrepe, o katerih vas seznanjamo preko naše spletne strani, s katerimi želimo poskrbeti za našo skupno varnost in zdravje. Vsekakor pa je zaradi širjenja virusa najbolj pomembno, da v prvi vrsti poskrbimo sami zase, ne družite se na javnih površinah, ne uporabljajte igral, držite se varnostne razdalje v trgovinah, ter še posebej, v primeru znakov okužbe poskrbite za samoizolacijo. Bodimo strpni eden do drugega ter si medsebojno pomagajmo. Tudi sam s svojimi sodelavci sem vam vsakodnevno na razpolago. Ne oklevajte sporočiti, če potrebujete pomoč."

SLOVENIJAJavna agencija Spirit je vzpostavila enotno informacijsko točko, na kateri lahko podjetja najdejo vse potrebne podatke za poslovanje v razmerah epidemije novega koronavirusa. Zbrane so aktualne informacije o ukrepih, ki so na voljo, in sicer so jih razdelili v sklope: davki, prispevki in odložena plačila, opravljanje dela v času izrednih razmer, nepovratna in povratna sredstva ter medsebojna pomoč in nasveti. Načrtujejo tudi vzpostavitev spletnega poslovnega foruma, na katerem si bodo lahko uporabniki izmenjali informacije. Stran je dostopna na naslovu TUKAJ.