april 16, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Točno mesec dni je, kar so vrata v Sloveniji zaprli vrtce in šole ter številne druge institucije in službe. Še vedno ni znano, kdaj jih bodo spet odprle. Bomo danes dobili kakšno napoved? Aktualno dogajanje spremljamo in vas o njem sproti obveščamo. Klikni ... 

Eden od bistvenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je - poleg izogibanja tesnim stikom - redno temeljito umivanje rok.

SLOVENSKE KONJICE - Župan Darko Ratajc je danes s sodelavkami obiskal zbirni center v Slovenskih Konjicah (CERO). Javno komunalno podjetje tudi ob epidemiji novega koronavirusa izvaja vse svoje dejavnosti, kot so priprava pitne vode in nadzor nad njeno kakovostjo, zbiranje in odvoz odpadkov, zbiranje odpadkov v zbirnem centru CERO Slovenske Konjice, odvajanje in čiščenje komunalnih in padavinskih voda, vzdrževanje javnih površin in vzdrževanje pokopališč.

Foto: Občina Slovenske Konjice

PODČETRTEK - Iz podjetja Amon Olimje sporočajo: "Z veseljem vam sporočamo, da to soboto golf igrišče odpira svoja vrata. Rezervacije štartnih časov potekajo na številko 041/324-174. Igra je možna samo ob upoštevanju spodaj navedenih določil, ki jih določa GZS." Še naprej pa ostajata zaprti restavracija in vinska klet. Podrobneje smo z Alešem Amonom in še več gostinci iz naših krajev spregovorili TUKAJ

ZAHODNA ŠTAJERSKA - Po podatkih štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske (CZ ZŠ) so na območju Zahodne Štajerske regije potrjene okužbe v 24 občinah. Število okuženih se je na tem območju v zadnjih 24 urah povečalo le za eno osebo in jih je skupno 266. Največ okuženih je v občini Šmarje pri Jelšah, skupaj 155. V šmarskem upokojencev je stanje stabilno, vsak dan imajo več ozdravelih, navajajo v štabu in dodajajo, da se je po podatkih NIJZ v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 5 oseb. Danes je pomoč pri oskrbi v domu izvajalo 20 oseb. V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih je 23 oseb, od tega na oddelku COVID šestnajst bolnikov in na intenzivni negi sedem bolnikov. Včeraj so odpustili eno osebo, še navajajo v CZ ZŠ.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 22 pacientov, od tega 6 oseb v enoti intenzivne terapije.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 1023 testiranj na novi koronavirus, potrjenih je 21 novih okužb, skupaj je okuženih 1268 ljudi, je objavila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 99 bolnikov s covidom-19, od tega 31 v enoti za intenzivno terapijo. Devet bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Število umrlih zaradi covida-19 ostaja 61, včeraj prvič po 30. marcu ni bilo smrtnih žrtev covida-19. Zmanjšalo se je tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih, število hospitaliziranih je bilo primerljivo z minulimi dnevi.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah je občanom šestih občin Obsotelja in Kozjanskega na voljo brezplačna in anonimna psihosocialna pomoč. "Namenjena je krajšim razbremenilnim pogovorom pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj. Pomoč je na voljo podpori obolelim in svojcem oseb s koronavirusom, ob izgubi bližnjega zaradi koronavirusa, ob pojavljanju stisk povezanih z epidemijo, ob soočanju z izzivi pri vzgoji v času epidemije in pri konfliktih v partnerskih in družinskih odnosih,« so sporočili iz šmarskega zdravstvenega doma. Svetujeta psihologinji Simona Dijak in Mojca Ferlič Golob.

KOZJE - Občina Kozje je v tem tednu brezplačno prejela 100 pralnih mask iz projekta Mask_Sign, kjer slovenske oblikovalke šivajo maske za donacijo pod sloganom "Sedem oblikovalcev, sedem zgodb o slovenski tekstilni tradiciji v sodobni urbani preobleki." Prav tako imajo na občini na voljo še nekaj zaščitnih mask za enkratno uporabo. Občani, ki bi potrebovali dodatno zaščitno opremo, lahko to sporočijo na občino na e-naslov obcina.kozje@siol.net ali na telefonsko številko 03 800 14 00. Poslali vam jih bodo po pošti.

SAVINJSKA DOLINA - Delavce potrebujemo zdaj, opozarjajo hmeljarji. Prevoz romunskih delavcev ni mogoč. Te dni sicer na hmeljiščih pomagajo slovenski delavci - večinoma gre za delavce, ki so trenutno na čakanju. A hmeljarje skrbi, kaj bo, ko se bodo vrnili v službe, romunski delavci pa bodo, če jim ne bodo zagotovili dela, odšli drugam. Več pa TUKAJ.

CELJE - Epidemija koronavirusa je načrte pri organizaciji sejemskih dogodkov prekrižala tudi družbi Celjski sejem. Sprva so termin pomladnih sejmov Altermed, Flora, Poroka, ApiSlovenija, Svet ribolova in Kulinart iz marca prestavili na maj, vendar pa jih glede na trenutno situacijo ne bodo mogli organizirati, zato so jih odpovedali. V pomladnih mesecih načrtovane sejme Energetika, Terotech in Lestech pa so prestavili na jesen, nov termin je od 20. do 23. oktobra. Za zdaj termin še ohranja 53. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, ki bo od 16. do 20. septembra. Takrat se mu bo pridružil še Festival kave Slovenija.

ZREČE - Občinski štab Civilne zaščite Občine Zreče štab bo danes skupaj s prostovoljci pakiral zaščitne maske. Po dve v vsaki kuverti bodo poštarji nato dostavili v vsa gospodinjstva v občini Zreče. Skupaj bodo razdelili okoli 4200 zaščitnih mask. 

SLOVENIJA - S kakšnimi številkami potrjenih okužb po posameznih občinah vstopamo v četrtek? Preveri TUKAJ