april 30, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Današnji četrtek odpravlja omejitev gibanja na občino bivališča. Tako je sinoči odločila vlada. Tudi ostalo dogajanje pozorno spremljamo, o njem vas obveščamo v tej novici.

Omejitev je vse manj, še vedno pa velja prepoved tesnih stikov in druženja. (Foto: Pixabay)

ŠMARJE PRI JELŠAH, ZREČE - Med 11 na novo okuženimi sta dva primera iz Savinjske regije, in sicer po ena v občini Šmarje pri Jelšah in občini Zreče.

CELJE, ŠTORE, VOJNIK, DOBRNA, ŠMARTNO V ROŽNI DOLINI - Od ponedeljka bodo ponovno odprte enote Splošne knjižnice Celje. Veljala pa bodo še določena pravila. "Gradivo, ki si ga želite nujno izposoditi, rezervirajte v katalogu COBISS+ ali s klicem v knjižnico. Najprej poskrbite za vračilo gradiva, ki ga imate doma, in ga vrnite v za ta namen pripravljene škatle (to gradivo mora biti namreč po priporočilu NIJZ v karanteni 7 dni, preden bo varno predano naprej v izposojo). Zamudnin ne bo vsaj do 18. maja, zato se vam v knjižnico ni potrebno odpraviti takoj," sporočajo. Prav tako pravijo, da bo v knjižnico mogoče vstopati posamično, nositi masko, si razkuževati roke in upoštevati le varnostno razdaljo.

ROGAŠKA SLATINA - Od ponedeljka, 4. maja, bo občinska uprava Občine Rogaška Slatina ponovno v celoti poslovala v upravnih prostorih. "Poslovanje občinske uprave bo tudi vnaprej  praviloma, do preklica,  potekalo preko telefona ali elektronske pošte. Vstop v občinske prostore bo možen le po predhodnem telefonskem dogovoru z občinskim uslužbencem, ki bo strankam omogočil vstop," ob tem pravijo na občini. Stranke pa pozivajo, naj si dosledno razkužujejo roke, uporabljajo zaščitne maske in upoštevajo varno razdaljo.

SLOVENIJA - Kljub sproščanju ukrepov veljajo določene prepovedi, ki jih je policija sporočila konec minulega tedna. Danes tako med drugim ne bo kresovanj, pa tudi sicer kresov ne smemo prižigati. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Sproščajo se nekateri ukrepi, ki jih je država sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa. Da bo sproščanje ukrepov varno, pa bodo veljala še določena priporočila. Med drugim na športnih površinah, v frizerskih salonih, pa tudi v knjižnicah in knjigarnah. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA, ŠMARJE PRI JELŠAH - Stanovalci v domovih za starejše imajo lahko zopet obiske. Pri tem bodo veljala določena pravila. Obiski bodo od ponedeljka tudi v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Podrobnosti pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 1341 testiranj, pozitivnih je bilo 11 oseb. Skupaj 1429 ljudi. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 63 bolnikov, med njimi 22 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 3 osebe. Včeraj sta umrli 2 osebi.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 7 pacientov, od tega 2 osebi v enoti intenzivne terapije.

CELJE - Med prvomajskimi prazniki bo odprt celjski Stari grad. Naenkrat bo tam lahko največ 100 obiskovalcev. "Najbolj obiskana turistična točka knežjega mesta bo za obiskovalce odprta od petka, 1. maja, do nedelje, 3. maja, med 10. in 13. uro ter med 15. in 19. uro," so sporočili iz Zavoda Celeia Celje. Odprte pa bodo le zunanje površine gradu. Prav tako bo potrebno upoštevati navodila in ukrepe pristojnih.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V ponedeljek, 4. maja, se na delo v prostore šmarske občinske uprave ponovno vračajo vsi zaposleni. S prvim majem bodo preklicani vsi sklepi o čakanju in o odreditvi dela na domu, ki so bili v veljavi od 16. marca zaradi epidemije koronavirusne bolezni, so sporočili iz občine Šmarje pri Jelšah. Osebno poslovanje s strankami bo še naprej omejeno. Občane prosijo, da z zaposlenimi kontaktirajo po telefonu ali elektronski pošti. Za nujne zadeve bo občanom omogočen osebni obisk, a le ob predhodnem dogovoru z javnim uslužbencem ter ob upoštevanju vseh navodil in priporočil za preprečitev širjenja covid-19, so še sporočili iz občine Šmarje pri Jelšah.

POLJČANE - iz občine Poljčane sporočajo, da bo kljub prazniku to soboto, 2. maja 2020, ponudba na lokalni tržnici na voljo, in sicer med 8. in 9. uro.

ZREČE - Občinski štab Civilne zaščite sporoča: "Danes bodo prostovoljci izvajali dežurstvo in nadzor spoštovanja ukrepov pred trafiko na avtobusni postaji Zreče, pred pošto Zreče in večjimi trgovinami."

SLOVENIJA, CELJE - V naslednjih dneh odpirajo svoja vrata ambulante za cepljenje na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb s COVID-19 bo potek dela organiziran nekoliko drugače kot doslej. Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče. Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ," sporočajo iz NIJZ. V Celjsko enoto se lahko naročite od ponedeljka do petka med 8.00 in 12.00 uro na telefonskih številkah 03/42 51 121 ali 03/42 51 122.

SLOVENIJA - Vlada je z današnjim dnem odpravila omejitev gibanja na občine. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih s koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost. Premier Janez Janša pa je sinoči ob tem dodal:

Občine bodo sicer, kljub odpravi omejitve gibanja na občine, lahko še vedno omejile dostop do svojih površin, prepovedano ostaja tudi zbiranje ljudi. Podrobneje si lahko o odpravi omejitve gibanja na občine preberete tudi TUKAJ, sicer pa s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke, medtem ko množične prireditve zelo verjetno ne bodo možne vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19.