maj 7, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Naša življenja še vedno v precejšnji meri narekuje epidemija novega koronavirusa. Dogajanje se sicer počasi vrača v stare tirnice, podorobnosti tudi danes spremljamo v etru Štajerskega vala in na tej novici. 

Kaj prinaša četrtek? (Foto: Pixabay)

SLOVENSKE KONJICE - Žička kartuzija bo, kot so sporočili, svoja vrata odprla prihodnji petek, 15. maja. "Omenjene smernice priporočajo, naj zaenkrat ne izvajamo vodenih ogledov, zato bodo do nadaljnjega možni samo individualni ogledi Žičke kartuzije z avdiovodniki ali pametnimi očali. Ob tem bodo obiskovalci morali upoštevati zdaj že vsem dobro znana navodila oziroma priporočila pristojnih institucij, na kar bodo opozarjale table oziroma napisi ter po potrebi informatorke. Žička kartuzija bo v mesecu maju odprta med vikendi, od petka do nedelje, med 10. in 18. uro," so sporočili. Prav tako bo 15. maja vrata odpirl TIC v konjiškem mestnem jedru, ta bo v maju odprt od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. 

SLOVENIJA
- Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Priporočajo, naj bo med osebami, ki niso iz istega gospodinja, a sedijo za isto mizo, razdalja 1,5 metra.

SLOVENIJA - Vlada je na današnji dopisni seji na podlagi strokovne ocene podaljšala veljavnost ukrepov v odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je med 99 doslej umrili osebami zaradi novega koronavirusa 37 umrlih iz občine Šmarje pri Jelšah. V tej občini je virus zahteval največ življenj, v občini Ljutomer je umrlo 17 oseb, v Metliki 15. V vseh treh občinah je virus vdrl v domove starejših. 

ROGAŠKA SLATINA - Edina okužba, ki so jo v Sloveniji potrdili včeraj, je iz občine Rogaška Slatina. Tam se je doslej s covid-19 uradno okužilo 44 občanov. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.  

ROGATEC - Občina Rogatec bo v sredo, 13. marca, ponovno odprla občinsko blagajno. Odpiralni čas bo od 8.00 do 15.00 ure. Pri plačilu položnic na blagajni je treba upoštevari navodila zaradi preprečevanja okužbe s koronavirusom. "Na blagajno bo lahko vstopala le ena stranka s predhodno najavo oz. telefonskim klicem na telefonsko številko, ki bo na obvestilu na vhodnih vratih. Čakalna vrsta bo zunaj stavbe, zato stranke pozivamo naj dosledno upoštevajo ukrepe za preprečevanje okužbe ter spoštujejo minimalno razdaljo pri čakanju v vrsti (2 m). Vstop v stavbo bo dovoljen le z uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ipd.) ter razkuževanjem rok ob vstopu v stavbo," sporočajo iz občine Rogatec.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 1.055 testov za okužbo z novim koronavirusom, na novo so potrdili eno okužbo, skupaj doslej 1.449. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 52 bolnikov s covidom-19, od tega 13 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika, doslej 247. Skupno število umrlih z novim koronavirusom je ostalo pri 99, je sporočila vlada.

ŠENTJUR - Iz občine sporočajo: "V skladu z rahljanjem ukrepov ob umirjanju epidemiološke situacije se organizira tudi delo naše občinske uprave. Še zmeraj pa pri tem upoštevamo pravila za minimaliziranje možnosti prenosov okužbe ter omejevanju rizičnih stikov. Strankam priporočamo, da za urejanje zadev prioritetno uporabijo elektronsko pošto (obcina.sentjur@sentjur.si), nujne osebne obiske pa predhodno dogovorijo na telefonski številki 03 747 13 10." Dodajajo še, da javna blgajna še ostaja zaprta. Še več navodil najdete TUKAJ.  

SLOVENIJA - Danes stopa v veljavo odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti. Športniki in spremljevalni strokovni kader bo moral po odloku strogo slediti navodilom Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je pripravilo priporočila za registrirane športnike. Pod posebnimi pogoji se sprošča tudi možnost izvedbe tekmovanj do vključno državne ravni. Odlok med drugim določa, da prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Več TUKAJ.

SLOVENIJA - "Oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost, ki ga je podjetjem, prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa ponudil t.i. prvi protikoronski zakon, je državo doslej stala že več kot 90 milijonov evrov. Toliko manj prispevkov so namreč delodajalci vplačali od razglasitve epidemije do konca marca," navaja STA. Tistim, ki napotijo delavce na čakanje, država poravna vse prispevke za socialno varnost. Za delavce, ki delajo, pa zakon predvideva oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Plačila prispevkov so prav tako oproščeni samozaposleni, ki pa imajo za oddajo ustrezne izjave za marec še nekaj dni časa.

ROGATEC - "Glede na sproščanje omejitvenih ukrepov, uvedenih zaradi epidemije koronavirusa je možna tudi ponovna uporaba pohodnih poti na Donačko goro," so sporočili iz občine Rogatec in izpostavili, da je pogoj, da se na pohod odpravite individualno, oziroma skupinsko, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb ter pri tem spoštujete tudi vse zaščitne ukrepe in priporočila NIJZ.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj iz proračunske rezerve razporedila dodaten denar za izplačilo izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka - COVID-19. Finančna uprava bo upravičencem, ki so vložili izjavo od 19. do 30. aprila za mesec marec ali april ali meseca marec in april skupaj, nakazala izredno pomoč do 10. maja oziroma 8. maja, ker je 10. maj nedelja.

SAVINJSKA - SPOT svetovanje Savinjska organizira spletni seminar z naslovom: Ključni poudarki ZIUZEOP in ZIUZEOP-A za delodajalce in samozaposlene, ki bo v petek, 15. maja, ob 10. uri. Mega anti korona zakon (ZIUZEOP) je začel veljati 11. aprila 2020, sprejete pa so bile tudi že njegove spremembe (ZIUZEOP-A). Novela prinaša pomembne novosti za delodajalce in samozaposlene. Novo ureditev bodo udeležencem seminarja povzeli v bistvenih delih in na razumljiv način. Spletni seminar je namenjen mikro, malim in srednje velikim podjetjem, trajal bo 2 pedagoški uri in je za udeležence brezplačen. Organizira ga Razvojna agencija Sotla, SPOT svetovanje Savinjska, v sodelovanju z OOZ Šmarje pri Jelšah.

LAŠKO - Od danes so dovoljeni obiski v Domu starejših Laško. Ob tem pozivajo k spoštovanju pravil. "Na obisk boste lahko prišli le na podlagi v naprej dogovorjenega termina. Prijave bodo mogoče po elektronski pošti: irenca.kovcan@thermana.si ali telefonu 03 73 45 322 vsak delovnik med 8.00 in 14.30. Oblikoval se bo urnik obiskov s točno določenim časovnim razporedom, o čemer boste obveščeni. Na obisk lahko pride izključno ena zdrava oseba, ob prihodu in ves čas obiska morate obvezno nositi zaščitno masko, ki prekriva usta in nos. Obvezno bo dosledno razkuževanje rok. Ob prihodu vam bomo izmeril telesno temperaturo, podpisali boste izjavo, da ste bili v zadnjih 14 dneh zdravi in da v tem obdobju tudi niste bili v stiku z nobeno osebo, ki je imela znake okužbe oziroma je bilo kasneje ugotovljeno, da je okužena. Obisk bo lahko trajal največ 30 minut. Prosimo vas, da pridete točno, saj časovnih zamikov žal ne bomo mogli izvajati. Obiskovalci se s stanovalci naj ne rokujejo, ne objemajo in ne dotikajo obraza. Ves čas obiska je potrebno vzdrževati razdaljo 1,5 metra. Prav tako vas prosimo, da stanovalcem ne prinašate hitro pokvarljivih priboljškov, saj bomo vsak morebiten paket stanovalcu lahko predali šele po 72 urah. Obiski se bodo izvajali na terasi doma. V primeru slabega vremena bodo v jedilnici. V primeru, da stanovalec ne more zapustiti svoje sobe, bo izjemoma obisk potekal v sobi stanovalca. Ob obisku bo prisoten zaposleni v domu. Tudi v teh primerih je potrebno upoštevati ustrezno razdaljo vsaj 1,5 metra," sporočajo iz doma.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje, ki ni več tako imenovana covid bolnišnica, so znova nova pravila obveščanja pacientov o terminih specialističnih pregledov in posegov. Več o tem TUKAJ

CELJE
- Osrednja knjižnica Celje je del svoje dejavnosti med epidemijo preselila na splet. V maju napovedujejo štiri dogodke v živo preko FB Osrednja knjižnica Celje. Danes ob bo 18. uri bodo v drugi Virtualni literarni kavarni gostili pisateljico in prevajalko Suzano Tratnik, ki bo v pogovoru s kolegom Kristianom Koželjem predstavila svoj najnovejši roman Norhavs na vrhu hriba. 

ZREČE - Občina je včeraj preklicala Uredbo o zaprtju vseh športnih, šolskih in otroških igrišč v občini Zreče. Veljati je začela ob polnoči.