maj 14, 2020

ČETRTEK in koronavirus v naših krajih

Še en dan, zaznamovan z bojem proti novemu koronavirusu, je pred nami. Kaj prinaša? Med drugim je znan podatek, da so v zadnjem dnevu v Sloveniji odkrili eno novo okužbo. Ostalo dogajanje preveri s klikom na novico.

Ukrepi se rahljajo, a nevarnosti še ni povsem konec. (Foto: Pixabay)

SLOVENIJA - Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge še do konca tega meseca. Rok bi se sicer moral izteči 9. maja, a ga je finančna uprava podaljšala.

ZREČE - Zaradi zagotavljanja zadostne količine potrebnega materiala za razkuževanje rok, delovnih površin in prostorov ob ponovnem odprtju vrtca, osnovne šole in srednje poklicne in strokovne šole Zreče so v občinskem štabu Civilne zaščite pristopili k pripravi materialov, ki jih je trenutno na tržišču težko nabaviti ali pa je njihova cena nesorazmerno visoka. "V ta namen bomo s pomočjo člana štaba CZ dr. Iztoka Koširja pripravili dve različni razkužili. Za razkuževanje delovnih površin in prostorov bomo pripravili 70 % vodno raztopino etanola. Za razkuževanje rok pa bomo raztopini etanola dodali še glicerin za zaščito rok. Takšna mešanica je standardno razkužilo, ki ima minimalen vpliv na kožo. V štabu CZ bomo zagotovili tudi po dve pralno zaščitni maski za vse zaposlene v vrtcu, OŠ in SKŠ ter za vse maturante SKŠ, učence zaključnih letnikov OŠ, ter po eno pralno zaščitno masko za vse učence prve triade OŠ v Občini Zreče," so sporočili.

SLOVENIJA - Slovenska turistična organizacija (STO) danes začenja vseslovensko kampanjo ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija, v sklopu katere prebivalce naše dežele vabi h krajšemu ali daljšemu oddihu v Sloveniji, odkrivanju doživetij in delitev le-teh s ključnikom #mojaslovenija. Kampanja poteka v sodelovanju s številnimi partnerji: turističnim gospodarstvom, destinacijami, ključnimi institucijami slovenskega turizma, produktnimi združenji, ambasadorji in vplivnimi posamezniki, mediji ter drugimi institucijami. Zagotavljanje varne in hkrati kakovostne izkušnje v trajnostni destinaciji, ki jo Slovenija gostom lahko ponudi, je ključnega pomena za vzpodbujanje domačih gostov za počitnikovanje doma, kar je izpostavilo tudi prvo spletno srečanje slovenskega turizma v organizaciji STO pod nazivom "Slovenski turizem med in po Covid-19".

SLOVENIJA - Vlada je danes sporočila, da se z 18. majem znova odpirajo vrata vseh trgovin in storitev. Prav tako bodo tudi gostinci lahko stregli v notranjih prostorih, odpirajo pa se tudi kuhinje. V prodajalnah bodo po novem izenačeni vsi potrošniki, odpravljene bodo torej časovne omejitve za ranljive skupine (upokojence, nosečnice in invalide). Še naprej pa ostaja prepovedano ponujanje storitev nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, wellness in fitness centrov, bazenov in vodnih dejavnosti ter diskotek in nočnih klubov, je še sporočila vlada.

SLOVENIJA - Epidemiološka situacija glede novega koronavirusa SARS-CoV-2 v Sloveniji se po ugotovitvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) umirja, zato se je začelo postopno sproščanje ukrepov za zamejitev širjenja virusa. Še vedno je za zamejevanje širjenja virusa ključnega pomena preventiva. NIJZ izpostavlja redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje rok, upoštevanje pravilne higiene kašlja, spoštovanje pravil fizičnega distanciranja ter izolacijo bolnih. Več o spoštovanju priporočil oz. navodil NIJZ TUKAJ.

CELJE - Zaradi prepovedi javnih prireditev so morali v družbi Celjski sejem v marcu odpovedati pomladne sejme, prav tako sejem energetike v aprilu. Če bo omejitev o prepovedi večjih prireditev veljala še celo leto, pričakujejo finančno pomoč države. Nekaj sejemskega utripa bodo v družbi Celjski sejem ta konec tedna vendarle pričarali, a na spletu. Več TUKAJ. 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj odkrili eno novo okužbo z novim koronavirusom, v bolnišnicah je bilo hospitaliziranih 32 oseb, od tega sedem na intenzivni negi. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih sedem ljudi, umrl ni nihče.

SLOVENSKE KONJICE - Iz TIC-a Slovenske Konjice so sporočili, da boste Žičko kartuzijo, ki vrata sicer znova odpira jutri, v ponedeljek, 18. maja, obiskali brezplačno. Tako bodo obeležili mednarodni muzejski dan. 

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, ki pokriva šest občin Obsotelja in Kozjanskega, so ta teden znova začele delati zobozdravstvene ambulante, vendar s spremenjenim načinom dela. Sprejemajo samo naročene paciente, ki jih asistentka pokliče en dan pred terminom. Čakalni seznami za zdaj odpadejo. Tudi nujni pacienti morajo prej poklicati ali poslati elektronsko sporočilo. Sprejeti bodo v 24 urah. Pacienti, ki imajo znake prehlada ali kakih drugih nalezljivih obolenj in nujne zobozdravstvene težave bodo napoteni na vstopno točko Celje. V zdravstvenem domu paciente naprošajo, da prihajajo točno ob dogovorjenem terminu oz. največ 5 min prej, brez spremstva, otroka ali mladostnika naj spremlja le en zdrav spremljevalec. Obvezna je uporaba zaščitne maske na obrazu. Delo v ambulantah bo do nadaljnjega potekalo le v dopoldanskem času.

ŠMARJE PRI JELŠAH, OPLOTNICA, ŠENTJUR, ZREČE, SLOVENSKE KONJICE, ŽALEC - Iz Zavoda Zlata mreža sporočajo, da bodo 25. maja spet začeli voziti PROSTOFERJI – prostovoljni vozniki, ki predvsem starejše brezplačno zapeljejo po nujnih opravkih. Že od prihodnjega ponedeljka, 18. maja, pa bo delal klicni center, za naročilo prevozov. Ob prevozih bodo poskrbeli za varnost, tako voznikov kot naročnikov. Storitev prostoferja lahko koristijo le zdravi uporabniki, v avtu bo nujno nositi masko ter si razkužiti roke. Vozniki bodo po vsakem prevozu avto razkužili ga dobro prezračili.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj sprejela odločitev o nadaljnjem sproščanju ukrepov in omejitev. Z današnjim dnem ni več obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb, morajo pa upravniki zagotoviti redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb. S ponedeljkom bo možno tudi opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom razen nekaterih storitev na področju turizma. To pomeni, da se bodo vrata odprle vse trgovine, prav tako ne bo več določenih obdobij nakupovanja za ranljive skupine, zaprti pa ostajajo nastanitveni obrati z več kot 30 sobami, nastanitveni obrati za potrebe zdraviliškega zdravljenja, bazeni ter diskoteke in nočni klubi. S ponedeljkom bodo znova vrata odprle avtošole, obenem je vlada do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki so potekla v času prepovedi delovanja avtošol, torej od 18. marca do 17. maja. S 23. majem se bo sprostila večina športnih aktivnosti. Ob upoštevanju zdravstvenih priporočil bodo dovoljeni treningi in tudi rekreativna vadba v zaprtih prostorih, v kar pa še niso vključeni fitnes centri in podobni objekti. Možni bodo tudi treningi in tekmovanja v ekipnih športih.

DOBJE, DOBRNA, OPLOTNICA, SLOVENSKE KONJICE, ŠENTJUR, VITANJE, VOJNIK, ZREČE
- Medobčinski inšpektorat in redarstvo je znova začel izvajati meritve hitrosti v cestnem prometu. "Meritve se bodo, tako kot v preteklih obdobjih izvajanja, izvedle na občinskih cestah in na odsekih državnih cest v naseljih, predvsem na odsekih cest, kjer so bile podane pobude Sveta za preventivo v cestnem prometu in kjer so že bile zaznane pogoste prekoračitve hitrosti. Z nadzorom želimo vplivati na voznike, da vozijo v skladu s predpisi ter da so pozorni na ostale, predvsem šibkejše udeležence v prometu," sporočajo.

CELJE - Osrednja knjižnica Celje pripravlja drugo virtualo  kavarno, v njej bo ob 18. uri gostila dr. Sama Ruglja, pisatelja, založnika, literarnega in filmskega publicista ter lastnika knjigarne Bukla. Pogovor se bo dotaknil vprašanja knjig in bralne kulture ter problematike v založništvu in knjigotrštvu v Sloveniji. Pogovor boste lahko spremljali na facebook strani Osrednje knjižnice Celje.

SLOVENIJA - V četrtek vstopamo s temi številkami: v Sloveniji so doslej 1463 oseb, okuženih s covid-19. Opravljenih je bilo 67.062 testiranj. Umrli so 103 ljudje, po podatkih NIJZ največ, 37, v občini Šmarje pri Jelšah.