februar 17, 2020

Defibrilator tudi na Domu starejših Šentjur

Zaposleni v Domu Starejših Šentjur so pred časom dali pobudo za namestitev defibrilatorja na njihov objekt. Odslej je Dom starejših Šentjur tako še ena točka v Šentjurju, kjer se nahaja defibrilator, za kar so zaslužni številni donatorji in seveda Območno združenje Rdečega križa Šentjur (OZRK), ki je vodilo celotno akcijo zbiranja sredstev.

Defibrilator so simbolno odkrile Silva Koželj, podžupanja Občine Šentjur, Andreja Tisel, sekretarka OZRK Šentjur, in gostiteljica Vesna Vodišek Razboršek, direktorica Doma starejših Šentjur.

»Defibrilator na Domu starejših Šentjur je že 23. defibrilator, nameščen v šentjurski občini. Točka pri domu starejših je precej frekventna, zato je namestitev vsekakor smiselna. Ker je defibrilator javno dostopen, je s tem pokrito celotno naselje v bližini doma,« je ob namestitvi defibrilatorja dejala Andreja Tisel, sekretarka OZRK Šentjur.

Defibrilator rešuje življenja
Na OZRK Šentjur želijo z njegovo uporabo seznaniti čimveč ljudi, zato so po predaji defibrilatorja organizirali tudi praktični prikaz uporabe, za vse zaposlene in obiskovalce doma. Nikoli ne vemo, kdaj se znajdemo v situaciji, ko bomo morda sami v vlogi reševalcev. »Defibrilator je namenjen vsem, ki se naključno znajdejo v okoliščinah, ko je potrebno reševati človeško življenje, zato smo izjemno veseli, da imamo priložnost izobraziti se za njegovo uporabo, čeprav seveda vsi upamo, da ga sploh ne bi bilo treba uporabiti. Če pa že, naj bo reševanje uspešno,« je ob prevzemu naprave dejala direktorica Doma starejših Šentjur Vesna Vodišek Razboršek, skupaj z zaposlenimi pobudnica namestitve defibrilatorja, ki se je ob tej priložnosti tudi zahvalila vsem donatorjem. 
Za nakup defibrilatorja so donirali sredstva Diagnostični center Šentjur, Protect-trade d.o.o., Žalujka d.o.o., Nadja Ocvirk, Segon Klemen Šket s.p., Občina Šentjur, Sanolabor, Mestna skupnost Šentjur, Meditrina in Gibanje za Občino Šentjur.

 Vseh pa se je dotaknila tudi pesem domskega zbora Večno mladi, ki so popestrili slovesnost. Kako tudi ne, ko pa so državni prvaki med domskimi zbori Slovenije. Veseli so bili tudi obiska šentjurske podžupanje Silve Koželj, v nadaljevanju pa so zavzeto spremljali praktični prikaz delovanja defibrilatorja.   

Kako uporabiti avtomatski defibrilator?
Avtomatski defibrilator je zasnovan tako, da ga lahko uporabljajo tudi osebe, ki niso zdravstveni delavci. Je enostaven za uporabo, glasovna funkcija nas vodi skozi celoten postopek oživljanja. Vse, kar moramo vedeti, je izvedba srčne masaže in umetnega dihanja. Skozi postopek oživljanja nas v celoti vodi defibrilator sam. Pomembno je, da se ne ustrašimo in da ne podležemo paniki, temveč mirno in pogumno sledimo njegovim navodilom. Le tako nam lahko uspe rešiti življenje, kar pa je zagotovo neprecenljiva izkušnja tudi za tistega, ki življenje rešuje.  

  Praktičen prikaz sta izvedla Andreja Tisel, OZRK Šentjur, in Roman Pevec iz ekipe prve pomoči pri OZRK Šentjur.

Z DOBRODELNOSTJO ŠENTJURČANOV DO NOVEGA DEFIBRILATORJA