februar 16, 2022

Stavka v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, domovih starejših

Za nujno oskrbo je povsod poskrbljeno

Zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva danes stavkajo. Večinoma opravljajo le nujne storitve.

V večini zdravstvenih ustanov danes zaradi stavke opravljajo le nujne storitve. Čakalnice so tako bolj prazne kot ponavadi. (Fotografija je simbolna, foto: Štajerski val)

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu danes stavkajo, saj sindikati z vlado niso dosegli dogovora o dvigu plačnih razredov vsem v zdravstvu in soacialnem varstvu, prav tako ne glede sprejema standardov in normativov. Tako v zdravstvenih domovih in bolnišnicah nudijo le nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. Delo v socialnovarstvenih zavodih je po nedeljskem urniku. Na zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih so opustili vse nenujne storitve. Centri za socialno delo zagotavljajo le nujna pooblastila. Do 16. ure so odprte le dežurne lekarne, kjer velja nedeljski režim dela. Minister za zdravje Janez Poklukar sicer ne vidi razlogov za stavko. Napovedal pa je tudi pogovore z mladimi zdravniki in zdravniki na primarnem zdravstvenem nivoju. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa ocenjuje, da stavka ni upravičena in da vlada še vedno ponuja roko dialoga.

V celjski bolnišnici odpovedali večino nenujnih obravnav
Stavki so se pridružili tudi zaposleni v Splošni bolnišnici Celje, a o točni številki stavkajočih v bolnišnici ne želijo govoriti. Kot pravijo, stavka večinoma dela ni zmotila, saj velik del njihovega dela predstavlja nujna medicinska pomoč, nega in oskrba, ki jo morajo zagotavljati tudi v času stavke. V bolnišnici so nam povedali, da delo na bolnišničnih oddelkih poteka nemoteno, se pa danes ne izvaja fizioterapija, odpovedali so eno specialistično ambulanto in manjši del radiološke presejalne diagnostike. Ob tem pravijo, da so paciente o odpadlih obravnavah obvestili in njihove obravnave prestavili na prihodnje dni. Pacienti, ki niso prejeli odpovedi obravnave, pa da zdravstveno storitev lahko opravijo. V celjski bolnišnici stavkajo tudi zaposleni v nemedicinskem delu, zato svoje delo opravljajo v zmanjšanem obsegu. A tudi v kuhinji, pralnici, informatiki, vzdrževanju in transportu opravljajo nujno delo.

V domovih starejših kot v nedeljo 
Stavki so se pridružili tudi praktično vsi zaposleni v Domu starejših Šentjur. Kako mineva dan v domu, je Anja Deučman preverila pri direktorici Vesni Vodišek Razboršek

 

Vodišek Razborškova upa, da bodo nadaljnja pogajanja sindikatov in vlade uspešnejša in da stavk, kot je današnja, v prihodnje ne bo več. (TMG, AD)