maj 28, 2020

Denis Malačič: Ko te ustavi diagnoza rak

Evropski teden boja proti raku je. Mi smo našli zgodbo, ki vliva optimizem. Pogovarjali smo se z Denisom Malačičem, ki je premagal raka na modih.

Naša življenja kroji epidemija novega koronavirusa, a nikakor ne sme zasenčiti ostalih zdravstvenih tematik. »Tudi v tem času je pomembno, da skrbimo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka,« ob Evropskem tednu boja proti raku opozarjajo v Zvezi slovenskih društev za boj proti raku. Rak je še vedno vodilni vzrok prezgodnje smrti v Sloveniji, zato skupaj z ostalimi pristojnimi institucijami pozivajo, da je treba vseskozi skrbeti za zdrav življenjski slog, se ne prepustiti zdravju škodljivim razvadam, se odzivati vabilom v presejalne programe za raka ter biti pozorni na zgodnje znake raka ter nikar odlašati z obiskom pri zdravniku. Tako lahko pomembno zmanjšamo tveganje za nastanek raka, hitra diagnoza pa je bistvenega pomena pri možnostih zdravljenja.

Denis Malačič se je leta 2018 soočil z grozljivo diagnozo, rakom na modih. O šoku ob novici, o spopadanju z mučnimi kemoterapijami in o tem, kako je izkušnja, v katri je na srečo bil močnejši od bolezni, spremenila njegov pogled na svet, se je s Prekmurcem pogovarjala Katja Žolgar. Prisluhni v spodnjem posnetku.