marec 14, 2020

Direktor UKC Maribor Vojko Flis: razmere je potrebno jemati resno

O trenutnih razmerah zaradi koronavirusa, ukrepih ter o tem, ali jih ljudje upoštevajo in zakaj jih moramo upoštevati, smo govorili z direktorjem UKC Maribor Vojkom Flisom.

Kar moramo vedeti o koronavirusu, nam je povedal direktor UKC Maribor. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

"Razmere je potrebno jemati resno," opozarja direktor UKC Maribor Vojko Flis. Zato je nujno upoštevati ukrepe, ki veljajo za zajezitev širjenja koronavirusa, predvsem omejitev socialnih stikov. Ključno je, da ostanemo doma in se ven odpravimo le po nujnih opravkih. Tudi otroci naj se v času, ko so vrtci in šole zaprti, ne družijo. Koronavirus je po Flisovih besedah veliko bolj nalezljiv od sezonske gripe, saj se lahko prenaša tudi, ko bolnik ne kaže znakov bolezni. Podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku.

Še nekaj priporočil in napotkov
Siptomi koronavirusa so sicer, kot piše Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ, slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina in kašelj, pri težjih primerih pa tudi občutek pomanjkanja zraka. Virus ni nevaren hišnim ljubljenčkom. Zdravljenje poteka simptomatsko, saj zdravila za koronavirus ni.

Je pa ključno, kot še poudarjajo na NIJZ, da če zbolimo, ostanemo doma in se izogibamo stikom z drugimi ljudmi oziroma se tudi družinskim članom ne približujemo na manj kot meter in pol. Prostore je redno zračimo, kašljamo in kihamo v rokav ali robec, ki ga nato zavržemo, ter si redno umivamo roke. Površine redno čistimo, dovolj so čistila, ki jih imamo doma. Če zbolimo, tudi doma uporabljamo svoj jedilni pribor, brisače in perilo, ki ga z običajnim pralnim praškom peremo na vsaj 60 stopinjah Celzija. Še več napotkov, odgovorov na pogosta vprašanja in informacij pa najdete TUKAJ. (TMG, KŽ)