marec 4, 2021

Epidemija vplivala na odkrivanje rakavih obolenj

Smo v tednu boja proti raku. Na celjski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na pomen odkrivanja rakavih obolenj tudi v času epidemije koronavirusa. Letošnji teden sicer poteka pod geslom Obladovanje raka s cepljenjem.

Z upoštevanjem 12 priporočil do polovice manj smrti zaradi raka. (Fotografija je simbolična.)

Na leto v celjski regiji za rakom zboli okoli 2000 ljudi, zato na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje izpostavljajo, da je tudi v teh izrednih časih pomembno, da rakava obolenja odkrivamo pravočasno. Specialistka javnega zdravja Anja Strmšek dodaja:

Ob tem prejemnike vabil presejalnih programov Svit, Dora in Zora, spodbujajo, da se na vabilo odzovejo.

Obenem pozivajo tudi k upoštevanju 12 priporočil proti raku. Strmškova pravi, da več kot jih posameznik upošteva, manjša je verjetnost, da bo zbolel za rakavim obolenjem. Našteva:

Teden boja proti raku, ki traja še do 7. marca, sicer letos poteka pod geslom Obvladovanje raka s cepljenjem.

Kaj pa sicer kažejo podatki o rakavih obolenjih v celjski zdravstveni regiji?

Sicer je med moškimi v Sloveniji najpogostejši rak prostate, sledi rak kože, med ženskami pa rak kože in rak dojke.

Na Štajerskem valu smo se v tednu boja proti raku pogovarjali tudi z Zrečanko, ki se je soočila s šokantno diagnozo raka. Urška Firer je zbolela za krvnim rakom. Jasmina Levičar jo je povabila pred naš mikrofon in spregovorili sta tudi o dobrodelni akciji za nakup prepotrebne aparature za CAR-T celično terapijo, ki jo je organiziralo Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo. 

 

Kako lahko v dobrodelni akciji pomagate tudi vi, preverite TUKAJ. (NS)