april 1, 2021

Gradnja visečega mostu v Celju že to poletje

Pred časom je v Celju vzklila ideja o gradnji visečega mostu, ki bo povezal grajski hrib pod Starim gradom z Miklavškim hribom. Projekt je vse bližje uresničitvi. Dokumentacija je narejena, prva dela na terenu napovedujejo že pred letošnjim poletjem.

Viseči most bo, kot je razvidno iz projekcije, staro mestno jedro s Starim gradom povezal preko Splavarjevega mostu, parka in Miklavškega hiba. (Foto: MOC)

Viseči most, ki bo turistična in adrenalinska atrakcija, bo visok 100 metrov in dolg 505 metrov, s čimer bo najdaljši viseči most na svetu. Njegova konstrukcija bo iz jekla, namenjen pa bo le pešcem. Stal bo 3,3 milijona evrov, podrobneje smo idejo že predstavili TUKAJ.

Leta 2019 je Mestna občina Celje pristopila k pripravi projektne dokumentacije. Kot so sporočili, je že pripravljena, prav tako so že objavili razpis za izvajalca. Če ne bo zapletov, bo pogodba podpisana maja, tako bi lahko gradnjo mostu začeli že pred poletjem. Upajo, da se bo po visečem mostu prvič mogoče sprehoditi prihodnjo pomlad.

V Celju verjamejo, da bo viseči most pomembno dopolnil turistično ponudbo knežjega mesta in privabil številne obiskovalce. Bo del doživljajske poti, ki bo povezala staro mestno jedro s Starim gradom. (NS)

Povezani prispevki:
KATERE SO BILE PRVOAPRILSKE ŠALE?