oktober 29, 2021

Cepite se lahko sočasno proti gripi in covidu-19

Za cepljenje proti sezonski gripi je letos in lani več zanimanja kot v minulih letih. Strokovnjaki ga priporočajo celotni populaciji, še posebej pa skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno.

Strokovnjaki opozarjajo, da nas cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo, in obratno, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. (Foto: Pixabay)

Letošnja sezona gripe morda hujša kot v prejšnjih letih
Cepljenje proti sezonski gripi je brezplačno za vse z urejenim zdravstvenim zavarovanjem, opravi se lahko skupaj z cepljenjem proti covidu-19. Čeprav v lanski sezoni zaradi specifičnosti razmer uradno ni bilo zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, pa je cepljenje izjemno pomembno in smiselno, pravi Alenka Trop Skaza, predstojnica celjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki z zadovoljstvom ugotavlja, da je lanski in letošji odziv na cepljenje proti gripi večji od povprečja prejšnjih let. Cepljenje še posebej priporoča ranjivim skupinam, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. Med njimi izpostavlja kronične bolnike in njihove družinske člane, osebe z izrazito povečano telesno težo, majhne otroke, nosečnice in njihove družinske člane ... Kakšna bo letošnja sezone gripe, kako lahko bolezen preprečimo in zakaj nas cepljenje proti covidu-19 ne zaščiti pred gripo, in obratno, je prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med., podrobneje povedala v pogovoru s Snežano Prebil. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.