maj 2, 2021

KORONAVIRUS: V soboto pozitivnih slabih 20% testov

V zadnjem tednu aprila smo, ko se v skladu z vladno odločitvijo sproščajo še nekateri ukrepi. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici in v etru Štajerskega vala.

Bitka proti koronavirusu se nadaljuje. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 2. 5. 2021

SLOVENIJA – Na praznično soboto so v naši državi ob opravljenih 1827 PCR testih potrdili 362 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 19,8 % testov. Sedemdnevno povprečje znaša 659. V bolnišnicah se zdravi 605 bolnikov s covidom-19, 152 jih potrebuje intenzivno terapijo, 35 bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Včeraj je umrlo še 6 bolnikov s koronavirusom.



EVROPA - Pandemija koronavirusa je močno prizadela tudi evropske pivovarje. Poraba piva v Evropi se je namreč lani močno zmanjšala, saj so bili bari in restavracije zaradi pandemije velik del leta zaprti. Kot ugotavljajo v združenju Pivovarji Evrope, so v primerjavi z letom 2019 prodali 34 milijonov hektolitrov oz. devet odstotkov manj piva. Zlasti močno je pandemija prizadela nastanitveno industrijo. Ta je po izračunih združenja lani porabila 75 milijonov hektolitrov piva, kar je 42 odstotkov manj kot leto prej. Nekoliko je sicer zrasla prodaja piva v trgovinah, a ne dovolj, da bi nadoknadili izgube na račun zaprtja gostinskih obratov. Pandemija je terjala tudi davek pri delovnih mestih. Lani naj bi v celotni pivovarski dobavni verigi brez dela ostalo 800.000 ljudi. To predstavlja tretjino vseh delovnih mest.

SVET - Svetovna zdravstvena organizacija je izdala izredno dovoljenje za cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. To je peto cepivo s tovrstnim dovoljenjem doslej. Poleg Moderne imajo izredno dovoljenje še cepiva proizvajalcev Pfizer, AstraZeneca, Janssen in indijskega inštituta Serum. Postopek uvrstitve na seznam zagotavlja državam, ki same ne morejo oceniti njegove učinkovitosti, čim prejšnji dostop do cepiva v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiva Covax in preko drugih partnerjev, ki z njim oskrbujejo revnejše države.

SOBOTA, 1. 5. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 4.197 testih odkrili 1.017 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 24,2% testiranih, je sporočila vlada. Na bolnišničnem zdravljenju je 616 oseb, od tega 154 na intenzivni negi. Hospitaliziranih je deset covidnih bolnikov manj kot dan prej, trije manj potrebujejo intenzivno zdravljenje. Včeraj je umrlo 7 bonikov s covidom-19. Sedemdnevno povprečje okužb se je s 640 povzpelo na 667.

SLOVENIJA - Slovenski škofje so ob sproščanju vladnih omejitev podali navodila za izvajanje verskih obredov. Po novem je v petih rumenih statističnih regijah v zaprtem prostoru lahko ena oseba ali več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, na 20 kvadratnih metrov. Zdravim vernikom je ob upoštevanju medsebojne razdalje, uporabi zaščitne maske ter razkuževanju rok dovoljena udeležba pri sveti maši. V cerkvi je dovoljena tudi zasebna molitev vernikov v skladu z omejitvami, ki veljajo za svete maše. Ob upoštevanju epidemioloških ukrepov so dovoljene tudi spovedi, obhajila, krsti, poroke in druga bogoslužija.

BRUSELJ - Evropski sistem za covidno potrdilo, ki naj bi olajšalo potovanja to poletje, bo s tehničnega vidika nared s 1. junijem, ko naj bi bila z njim povezana tudi že večina članic Evropske Unije. Preizkušanje sistema naj bi se začelo 10. maja. Slovenija naj bi se preizkušanju pridružila v drugem valu, ki se začne konec maja. V Evropski komisiji pričakujejo, da bo sistem v praksi za državljane zaživel do konca junija.

PETEK, 30. 4. 2021

SAVINJSKA, PODRAVSKA REGIJA - V naših krajih so po podatkih sledilnika za covid včeraj v Celju in Slovenskih Konjicah potrdili po 19 novih okužb, v Velenju 14, v Žalcu pa 11. V Šentjurju in Vojniku je bilo po 9 novih primerov, v Laškem, Zrečah in Oplotnici po 6, v Slovenski Bistrici 5, v Poljčanah in Rogatcu po 4, v Šmarju pri Jelšah in Rogaški Slatini po 3, v Podčetrtku 2, v Štorah, Vitanju, Dobju in Dobrni pa po 1.

PODČETRTEK - Ukrepi se postopoma rahljajo tudi v turizmu. Kaj odpira vrata v Termah Olimia, preberite in prisluhnite TUKAJ.

CELJSKO - Jutrišnji prvi maj, praznik dela, bo že drugo leto zapored v luči epidemije. A letos že nosi tudi nekatere njene posledice. Kaj pravijo podatki celjske enote zavoda za zaposlovanje? Preverite TUKAJ.

CELJE - V družbi Celjski sejem se, potem ko so lani zaradi epidemije zabeležili kar 80 odstotni upad prihodkov, trenutno pospešeno pripravljajo na osrednji sejemsko-poslovni dogodek Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, ki bo septembra. Podrobnosti pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji opravili 4442 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 949 oziroma 21,4 odstotka testov. V državi je trenutno aktivnih 9395 primerov.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje se zaradi covida zdravita 102 bolnika. Intenzivno nego potrebuje 19 covidnih bolnikov. V celjski bolnišnici je od začetka jesenske epidemije umrlo 450 bolnikov s covidom.

CELJE - Za kulturne ustanove, kakršna so gledališča, kljub sproščanju nekaterih protikoronskih ukrepov, prihodnost ostaja negotova. Gledališče Celje praktično povsem sameva od lanskega marca. Upravnica Tina Kosi:

Tako so že več kot leto dni praktično prez lastnih prihodkov, saj so precej denarja pred epidemijo zaslužili tudi na trgu, več kot 50 odstotkov denarja, ki so ga vlagali v nove predstave, osnovna sredstva in vse kar za delovanje gledališča potrebujejo. Plače, del programa in splošnih stroškov jim sicer financira kulturno minstrstvo. Do 15. julija ko bodo zaključili letošnjo gledališko sezono upajo, da bodo lahko odigrali čim večji del programa.

SLOVENIJA - Vlada je podaljšala veljavnost odlokov o začasnih omejitvah ponujanja kulturnih storitev in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Ob tem je v petih statističnih regijah spremenila merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine z dosedanjih 30 na 20 kvadratnih metrov na osebo. To velja za pomursko, koroško, osrednjeslovensko, goriško in obalno-kraško regijo. V ostalih statističnih regijah regiji pa merilo števila oseb na kvadratni meter zaprte površine ostaja nespremenjeno.

ČETRTEK, 29. 4. 2021
SLOVENIJA - Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je po preverjanju hitrih testov za samotestiranje šolarjev na novi koronavirus, ocenil, da so primerni za uporabo za ta namen. Ugotovili so, da je učinkovitost teh testov primerljiva učinkovitosti ostalih hitrih testov, ki so na voljo pri nas. A preden bodo dejansko v uporabi, mora mnenje o tem, ali jih lahko uporabijo za samotestiranje, podati še Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

Sicer pa nacionalni laboratorij preverja tudi delež različic koronavirusa, ki jih zaznajo med okužbami. Kot je danes še povedala direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik, je angleška različica covida v Sloveniji prisotna že v več kot 90-ih odstotkih vzorcev. V jugovzhodni, pomurski in primorsko-notranjski regiji je delež te različice že 100-odstoten.

SAVINJSKA, PODRAVSKA REGIJA - V naših krajih so po podatkih sledilnika za covid včeraj največ okužb potrdili v Celju, 37. V Velenju je bilo 18 primerov, v Šentjurju 16, v Žalcu 15, v Slovenskih Konjicah in Laškem po 13, v Slovenski Bistrici pa 12. V Vojniku je bilo včeraj 8 novih okužb, v Zrečah, Podčetrtku in Poljčanah po 5, v Šmarju pri Jelšah, Makolah in Oplotnici po 3, v Rogatcu in Rogaški Slatini po 2, v Štorah in Dobju pa po 1.

SLOVENIJA - Kot je znano, je treutno dovoljeno, da delujejo namestitveni obrati - a goste lahko sprejemejo le v 30-ih sobah ter le, če predložijo negativen test na novi koronavirus, potrdilo o prebolelem covidu ali potrdilo o cepljenju. Združenje hotelirjev pri turistično gostinski zbornici je ob tem opozorilo, da se mnogim hotelirjem odprtje pod temi pogoji ne izplača. Zato je združenje predlagalo, naj se omejitev določi glede na delež sob v nastanitvenem objektu. Predlagajo, da bi za nastanitvene obrate z do 60 sobami lahko ostala omejitev 30 sob, večji obrati pa da bi lahko imeli odprtih 70 odstotkov sob. Kot je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc, ministrstvo ta predlog podpira. Dodal je, da je optimističen, da bodo prihodnji teden glede tega dobili soglasje strokovne skupine.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj pri nas opravili 3937 PCR testov in potrdili 918 okužb z novim koronavirusom, tako je bilo pozitivnih 23,3 odstotka testov. V državi so trenutno 9304 aktivne okužbe. Tako pravijo vladni podatki:

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje se zdravijo 103 covidni bolniki, 19 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti covidnih bolnikov je v celjski bolnišnici od začetka drugega vala 447.

SLOVENIJA – Vlada je na včerajšnji seji zrahljala še nekatere protikoronske omejitve. Tako bodo od ponedeljka za ponudnike storitev in trgovine v rumenih regijah veljala nekoliko ohlapnejša pravila. V zaprtih javnih prostorih bo veljala omejitev na 20 kvadratnih na posamezno stranko. Ob tem bodo lahko gostom nastanitvenih obratov postregli v notranjih prostorih gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, in sicer le za mizami. Obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek še naprej ni dovoljeno. V oranžnih statističnih regijah, kamor spada tudi Savinjska regija, ostaja dovoljeno število oseb v zaprtih javnih prostorih enako kot doslej. Bodo pa v vseh statističnih regijah od ponedeljka pod pogojem testa dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, denimo inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice.

SREDA, 28. 4. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 2.007 PCR testih na novi koronavirus odkrili 398 novih okužb. Pozitivnih je bilo 19,8 odstotka testiranih. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je padlo na 606. Na bolnišničnem zdravljenju je 621 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 155 na intenzivni terapiji. Včeraj je umrlo 15 covidnih bolnikov. Znižala se je tudi 14-dnevna incidenca okužb, ki je padla pod 500 in trenutno znaša 437.



CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da sta danes pri njih hospitalizirana 102 bolnika s koronavirusom, 17 jih potrebuje intenzivno terapijo, 13 bolnikov pa so odpustili v domačo oskrbo. Sporočili so še, da je skupno število smrti bolnikov s covidom-19 446.



SLOVENIJA - Vlada bo na današnji seji znova obravnavala tudi aktualne epidemiološke razmere. Je pa že v ponedeljek na dopisni seji sprejela spremembe odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covida-19. Tako se z današnjim dnem ukinjajo kontrolne točke na cestnih povezavah meji z Avstrijo in Italijo, na meji z Madžarsko ostajajo. Odlok velja do vključno 9. maja. Pri vstopu v Slovenijo se bodo doslej priznavali tudi PCR testi, če so opravljeni v Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusiji. Doslej so se priznavali PCR testi iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, Združenega kraljestva ali ZDA. 

TOREK, 27. 4. 2021

SAVINJSKA REGIJA - Včeraj so v naših krajih največ novih okužb z novim koronavirusom odkrili v Celju, in sicer 44. V Vojniku in Slovenski Bistrici imajo po 13 novih okužb, v Laškem 10, v Šentjurju pa 9. Po 7 novo okuženih je v Žalcu in Velenju, 5 v Šmarju pri Jelšah, 4 pa v Slovenskih Konjicah. V Rogaški Slatini imajo 3 nove primere, prav tako v Zrečah. V Podčetrtku in v Štorah so odkrili 2 nova primera okužbe, po enega pa v Kozjem, Poljčanah in Oplotnici.

ŠENTJUR - V soboto so lahko tudi v Savinjski regiji gostinski lokali za goste odprli terase. Ksenija Fazarinc, lastnica kavarne Levada pri Šentjurju pravi, da so s prvimi dnevi zelo zadovoljni:

Ob tem pravi, da bi bilo zelo dobrodošlo, da bi lahko goste postregli tudi v notranjosti. A dodaja, da si pod trenutnimi pogoji tega ne želi. Spomnimo, za strežbo v notranjosti morajo gostje predložiti potrdilo o cepljenju ali prebolelosti oziroma negativen test. Fazarinčeva pravi:

Zato se na njih težko pripravijo tako zaposleni kot gostje. A poudarja, da se prvi gostje ukrepe, kot je denimo, da so za mizo lahko le štirje, upoštevajo.

SLOVENIJA - V ponedeljek so v Sloveniji opravili 3653 PCR-testov in 31.119 hitrih antigenskih testov. Potrdili so 807 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 22,1 odstotka. Umrlo je 7 bolnikov. Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi aktivno okuženih 10.119 ljudi, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 703,6. Slovenija je glede na vladni semafor ukrepov trenutno v oranžni fazi.

PONEDELJEK, 26. 4. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 1.354 testih potrdili 191 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 14,1 % vseh testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je 643 oseb, od tega 158 na intenzivni neg. Včeraj je umrlo 5 oseb s covidom-19. 


SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Sloveniji je trenutno 10.362 novih okužb s covidom-19. V naših krajih je bilo največ novih primerov odkritih v občini Celje, 3. Po eno novo okužbo so potrdili v občinah Slovenska Bistrica, Velenja, Šentjur, Poljčane, Dobje, Laško, Zreče in Dobje.

PODČETRTEK - Tudi gostinci v Savinjski regiji so lahko v soboto znova začeli sprejemati goste, a strežba hrane in pijače je dovoljena le na terasah in vrtovih. Od danes pa lahko v vsej državi turiste sprejmejo tudi manjši namestitveni obrati. V podjetju Amon Olimje, ki ima tako restavracijo kot sobe, so obe novici z veseljem sprejeli. Aleš Amon pravi:

Tako je v prvih dneh ponudba še nekoliko okrnjena, a tisto, po čemer najbolj slovijo, je na voljo, zagotavlja Amon. Spomnimo, pomembna dejavnost Amonovih je tudi golf, ki pa so ga odprli že 12. aprila.

KOZJE - Z današnjim dnem lahko svoja vrata po pol leta za turiste znova odprejo ponudniki prenočitev, ki imajo do 30 sob. Tako bo že danes znova mogoče prespati na Gradu Podsreda, kjer so lani uredili apartmaje in sobe. Priprav v minulih dneh je bilo veliko, saj je vlada nekoliko presenetila z odločitvijo o odprtju manjših nastanitvenih objektov, a Nataša Ferlinc Krašovic iz Kozjanskega parka pravi:

Zagotavjla, da bo za varnost dobro poskrbljeno:

To je namreč zahteva, ki jo je postavila vlada ob odprtju turističnih namestitev. V Kozjanskem parku upajo, da bodo sobe in apartmaji lahko ostali odprti vse leto.

SLOVENIJA - Od danes lahko po vsej državi goste sprejmejo namestitveni obrati, ki imajo do 30 sob. A za bivanje v njiah morajo gostje predložiti potrdilo o prebolelosti ali cepljenju oziroma negativen PCR ali hitri test, ki ni starejši od 48 ur. Bo pa z odpiranjem nastanitvenih obratov spet mogoče koristiti turistične bone. Hotelirji so ob tem kritični do pogojev, pod katerimi bodo lahko ponujali storitve gostom. Pravijo, da je veliko odprtih vprašanj glede samega testiranja gostov, to prinaša tudi dodatne stroške.Sicer pa so že v soboto goste na terasah lahko sprejeli gostinci po vsej državi - so pa opozorili na težko izvedljive pogoje in se vprašali, kako bo pravila mogoče nadzirati. 

Od danes so dovoljena vsa športna tekmovanja in treningi, za vse športnike, ne glede na starost in kakovost, vendar le v obliki t. i. mehurčkov v zaprtih oziroma fizično ločenih skupinah. Rekreativni šport je dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih. Odlok, ki ga je vlada sprejela 21. aprila, se bo uporabljal do vključno 2. maja, potem bo vlada vnovič preverila ukrepe glede na zdravstveno stanje v času epidemije.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, prejšnji teden, preverite TUKAJ.