november 2, 2021

Iz celjske bolnišnice: stanje je izredno slabo

Na slabšanje epidemiološke situacije in naraščujoče število novih okužb s koronavirusom, s strahom zrejo tudi v Splošni bolnišnici Celje. Pri njih je danes hospitaliziranih 73 bolnikov s covidom-19, od tega jih 19 potrebuje intenzivno terapijo. Pripravljajo se na širitev kapacitet za covidne bolnike, ob tem pa vse težje zagotavljajo zdravstveni kader.

V celjski bolnišnici se pripravljajo na odprtje tretjega covid oddelka, a opozarjajo, da so njihove zmogljivosti na meji. (Foto: Radio Štajerski val)

Na intenzivni negi vse mlajši bolniki
Kot je za naš radio povedala direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek, slabšanje epidemiološke situacije skrbi tudi njih. Stanje je slabo, pravi:

Vsak dan bolnišnično oskrbo na novo potrebuje med 5 in 7 bolnikov s koronavirusom. Pri tem dodaja:

Primanjkuje medicinskih sester in zdravnikov
Zaradi slabih epidemioloških razmer, v skladu z uredbo ministrstva za zdravje, krčijo ostale zdravstvene programe. „Opravljamo samo zdravstvene preglede in posege pod stopnjo nujno in zelo hitro, tako da kader zdravstvene nege postopoma aktiviramo na covid oddelkih,“ pravi Guček Zakoškova. Kako pa je sicer z zagotavljanjem kadra?

Guček Zakoškova še pravi, da so glede prihodnjih dni in tednov zaskrbljeni, zato prebivalce poziva:

V Splošni bolnišnici Celje so sicer z današnjim dnem pa do preklica prepovedani tudi obiski porodnic, ki so jih do zdaj v porodnišnici lahko obiskali očeti novorojenčkov. Na Ginekološko-porodniškem oddelku, tako kot na ostalih bolnišničnih oddelkih, so dovoljeni le obiski kritično bolnih pacientk, ki jih pisno odobri odgovorni zdravnik. (NS)