januar 13, 2020

Jona iz Rogaške: dekle, ki si želi spet teči

14-letni Joni Žumer iz Rogaške Slatine je februarja lani življenje spremenila možganska kap med rutinsko operacijo srca. 10 mesecev je z mamo preživela v Rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani. Tam se je morala znova naučiti govoriti, sesti, hoditi, samostojno jesti.

Jona je v desetih mesecih dobro napredovala. Kljub temu je pred njo še veliko dela. (Foto: Štajerski val)

14-letna Jona Žumer je lani med rutisnko operacijo srca doživela možgansko kap. Decembra je zaključila okrevanje v Univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča. V slabem letu dni je Jona s pomočjo številnih terapij in družine naredila velik napredek. Pred njo so še mnoge terapije, s katerimi se bodo trudili, da bo Jonino življenje zopet čim bolj normalno.

Dobili finančno pomoč
Večina terapij, s katerimi Jona okreva, zahteva samoplačniško financiranje. Prav tako sta morala njena starša doplačevati hrano, ki je bila primerna za hranjenje po cevki, nekatera zdravila in plenice, ko jih je Jona še potrebovala. Zato so Jonini družini na pomoč priskočili tudi sokrajani. Nekaj staršev Joninih sošolcev je s I. OŠ Rogaška in slatinskim Lions klubom lani priredilo dobrodelni koncert Za Jonino srce. Na njem in z drugimi prispevki so zbrali več kot 20.000 evrov, ki bodo Joni pomagali do dodatnih samoplačniških terapij in pripomočkov, ki jih potrebuje za svoj napredek.

Kako je Jona po skoraj letu dni od operacije, med katero se ji je povsem spremenilo življenje, je Tina Murko Gajšek povprašala Jonino mamo Vesno Križan. Prisluhnite ji v spodnjem posnetku. (TMG)

POVEZANI ČLANKI:

POMAGAJMO JONI IZ ROGAŠKE SLATINE

Datoteke

Pogovor z Jonino mamo Vesno