december 15, 2020

Kaj je od danes spet dovoljeno in kaj ne?

Vlada rahlja nekatere ukrepe. Pri tem je, kot pravi, tehtala med rezervami v zdravstvenem sistemu in stanjem v gospodarstvu.

Odprte frizerjev je marsikdo najbolj nestrpno pričakoval. (Foto: Pixabay)

Odprti frizerski in kozmetični saloni, cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice ... 
Od danes so dovoljene nekatere dejavnosti. Po vsej državise, kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek spet odpirajo: 

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji, ki imajo najboljšo epidemiološko sliko, pa se odpirajo še: 

Tam lahko občani od danes do 23. decembra tudi prehajajo občinske meje, a le, kot je odločila Vlada, če uporabljajo mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Ob tem je vlada ocenila, da industrija pri širjenju okužb ni pereč problem, da pa mora še naprej tam vladati spoštovanje ukrepov.

Spet vozijo vlaki in avtobusi
Od danes je v omejenem obsegu do 23. decembra spet začel delovati tudi javni potniški promet. Ker so fakultete, šole in vrtci še zaprti, za zdaj po počitniškem voznem redu. Potrebno pa je upoštevati tudi priporočila NIJZ, pravi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec:

Prevozniki ob tem svetujejo, da pri njih preverite vozni red, ki velja. Vlada pa je odločila, da se odpira tudi: 

Vozovnice naj ljudje kupijo vnaprej, če je to le mogoče, še poziva Vrtovec. Pa tudi, naj nosijo maske in skrbijo za razdaljo.

Včeraj pa je vlada sprejela še eno novost - od jutri naprej nošenje zaščitne maske na prostem ni več obvezno, če je mogoče zagotoviti več kot 2 metra fizične razdalje. To velja za vso državo. (TMG)