september 20, 2022

Bolnišnica predstavila interni nadzor, direktorja ostajata

V celjski bolnišnici so predstavili izsledke internega strokovnega nadzora v primeru zamenjave identitete dveh pacientov. Prav tako je bila seja sveta zavoda, na kateri pa niso sprejeli ponujenih odstopv vodstva bolnišnice.

Pred novinarje sta po opravljenem izrednem internem strokovnem nadzoru sedla vodja komisije Radko Komadina in strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar. (Foto: Štajerski val)

Ugotavljali so razloge za zamenjavo in ustreznost zdravljenja
V Splošni bolnišnici Celje so danes predstavili izsledke izrednega internega strokovnega nadzora v primeru zamenjave dveh pacientov, ki so ju 7. septembra iz istega doma starejših v bolnišnico hkrati pripeljali z istim reševalnim vozilom. Predsednik komisije Radko Komadina pravi, da so v njej odgovarjali na dve ključni vprašanji, in sicer - kaj so bili razlogi za zamenjavo ter ali je bilo zdravljenje pacientov ustrezno.

Izsledki, ki so jih pridobili na podlagi zdravstvene dokumentacije in pregleda posnetkov nadzornih kamer, so po njegovih besedah pokazali, da je do napake prišlo pri vpisu imen pacientov pri prihodu z reševalnim vozilom:

Kot je še pojasnil, sta bila za diagnozo, za katero sta bila sprejeta v bolnišnico, zdravljena ustrezno, zdravljenje za kronične bolezni pa je bilo napačno, a ni trajalo dovolj dolgo, da bi vplivalo na potek bolezni. Komadina razlaga:

Nadzor je med drugim še pokazal, da so – sicer napačnim svojcem umrlega – v bolnišnici dali možnost slovesa, ampak ga niso želeli. 

Za nedavno zamenjavo bolnikov je bilo napovedanih tudi več zunanjih nadzorov in preiskav. V celjski bolnišnici si tega želijo - šele ti bodo namreč pokazali, kdo konkretno je kriv za napako. Strokovni direktor Franc Vindišar pravi:


Na seji sveta zavoda je bilo pri glasovanju prisotnih 8 od devetih članov, eden je na sejo zamudil in prišel, ko je b ilo glasovanje že končano. (Foto: Štajerski val) 

To popoldne tudi seja sveta zavoda, odstopov člani niso podprli

Kot je znano, je vodstvo bolnišnice sicer po hudi napaki, ki se je zgodila, ponudilo svoj odstop, a člani sveta zavoda ga na popoldnaski seji niso sprejeli. Za odstop bi moralo glasovati vsaj 5 od osmih prisotnih članov, a odstop direktorja Aleksandra Svetelška so podprli štirje člani, odstop strokovnega direktorja Franca Vindišarja pa le trije. Razpravljal je sicer le eden od članov sveta, in sicer predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin, ki je tudi edini glasoval proti obema odstopoma, ostali so se glasovanja namreč vzdržali. Med drugim je dejal: "Dokler se nekomu ne dokaže krivda, ni kriv. Gre za izsiljevanje, ni še strokovnih podatkov o krivdi. Če oz. ko jih nadzori pokažejo, pa bom prvi, ki bom zahteval odstop odgovornih."  

Predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc, predstavnik Vlade, ki je odstopni izjavi prejšnji teden sprejel, je po seji med drugim dejal: 

Aleksander Svetelšek, ki je direktorovanje celjski bolnišnici prevzel aprila letos, se je na to, da - vsaj za zdaj - ostaja na položaju, odzval z besedami:

Strokovni direktor Franc Vindišar pa je po glasovanju povedal: 

Kakšen je odziv ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je bil tisti, ki je vodstvo bolnišnice pozval, naj nemudoma poda odstop, še ni znano. (AD, TMG)