januar 31, 2023

Dan brez cigarete - vejpajo že otroci, kar vpliva na njihov razvoj

Današnji 31. januar je svetovni dan brez cigarete. Čeprav se razširjenost kajenja v Sloveniji v zadnjih letih zmanjšuje, pa še vedno kadi vsak peti prebivalec. Strokovnjaki svetujejo, da za opuščanje kajenja uporabite preizkušene in varne vrste pomoči.

Razširjenost kajenja v Sloveniji se sicer zmanjšuje, a skrbi uporaba tobačnih izdelkov, zlasti elektronskih cigaret, vejpov in t.i. fug med mladimi in otroki. (Foto: Radio Štajerski val)

Vsakdo, ki je kdaj kadil, ve, da je opuščanje kajenja lahko težka naloga. Na Nacionalnem inštitut za javno zdravje in Ministrstvu za zdravje za prenehanje kajenja priporočajo svetovanje, nikotinsko nadomestno zdravljenje in zdravila na recept, ne priporočajo pa elektronskih cigaret ali drugih novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, ki niso registrirani v te namene. V zadnjih letih pri nas po slednjih posegajo predvsem mladostniki in mladi odrasli. Vse bolj pereča zadnje čase pa je tudi uporaba že med osnovnošolci. Mateja Rozman iz Centra za krepitev zdravja Celje razlaga:

Tudi o opuščanju kajenja, načinih in pomoči, ki je na voljo, se je Jasmina Levičar ob današnjem dnevu brez tobaka pogovarjala z Matejo Rozman iz Centra za krepitev zdravja Celje, ki deluje pod okriljem Zdravstvenega doma Celje. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.