marec 27, 2020

Kako je med epidemijo v Zdravstvenem domu Šentjur?

V občini Šentjur so po svežih podatkih 4 potrjene okužbe z novim koronavirusom. Tamkajšnji zdravstveni dom je sicer od 17. marca do danes preko telefonske obravnave zaradi suma na Covid -19 samoosamitev odredil 275 osebam, na pregled v bolnišnico so napotili 18 ljudi.

V Zdravstvene domu Šentjur, tako kot v ostalih, veljajo posebej stroga pravila. (Foto: Štajerski val)

Iz Zdravstvenega doma Šentjur sporočajo, da izvajajo vse možne ukrepe ter priporočila za zaščito pacientov, svojega osebja in za čim bolj učinkovito delovanje zdravstvene dejavnosti. Že 11. marca so pred zdravstvenim domom vzpostavili triažo, kjer paciente pred vstopom podrobno izprašajo o počutju ter simptomih in jim izmerijo vročino. V zadnjih desetih dneh so prek telefonske obravnave zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom 275 osebam odredili samoosamitev, na pregled v bolnišnico pa so napotili 18 ljudi. Testov za okužbo v Šentjurju ne opravljajo.

Zaradi simptomov prehladnih obolenj so v domu testirali tudi 7 svojih zaposlenih, pravijo, da so bili vsi izvidi negativni.

Kako je z ostalo oskbo?
Med 17. in 25. marcem so medtem izvedli 106 pregledov v okviru nujne medicinske pomoči. Delo v ZD ob nekaterih omejitvah in ukrepih – najdete jih TUKAJ – sicer poteka normalno, ambulanta za tromboteste deluje v šotoru civilne zaščite pred zdravstvenim domom, osebni zdravniki opravljajo preglede, obiske na domu, dežurstva. Za vse bolnike so dosegljivi tudi na telefonskih številkah, možni so klici preko centrale in dežurne številke. Preglede v Domu starejših Šentjur izvajata le en zdravnik in sestra, ki opravljata izključno to nalogo. Trenutno so na čakanju doma dva zdravnika in tudi nekaj zaposlenih sester, s čimer dolgoročno zagotavljajo tudi kader v primeru zaostritve razmer in povečanih potreb. Sporočajo pa iz šentjurskega zdravstvenega doma, da se tudi pri njih srečujejo z veliko težavo zagotavljanja zaščitne opreme.

»Moram izpostaviti, da so se občani Šentjurja in Dobja zelo dobro odzvali na spremenjeni režim, da dosledno upoštevajo navodila in pokličejo po telefonu, kjer dobijo nadaljnje napotke. Tudi zato je vzdušje med zaposlenimi dobro, pozitivno in v največji možni meri posvečeno skrbi za naše zdravje. Vse pa ponovno pozivam, da se še naprej obnašajo skrajno previdno, upoštevajo vse napotke, higienske predpise in ostanejo zdravi. Možnosti okužbe še zdaleč ne bodo hitro izzvenele,« ob tem sporoča direktorica doma Melita Ilić Tasić.