marec 12, 2019

Kako obdržati možgane v dobri kondiciji?

Možgani so naš najpomembnejši organ, zato želijo strokovnjaki njegov pomen približati čim širšemu krogu ljudi. Tako se je porodila zamisel o Tednu možganov. Do petka se bodo po vsej državI vrstila predavanja o tem, kako lahko samo poskrbimo, da bodo naši možgani čim dlje zdravi.

Že vrsto let je en teden v marcu posvečen možganom, najpomembnejšemu organu, ki je povezan z vsemi vidiki našega življenja. (Foto: Pixabay)

Ne srce, ampak možgani čustvujejo
Vsako leto ima Teden možganov drugačno vsebinsko nit, letos je v ospredju bolečina, s katero se sooča veliko ljudi. Kaj sploh je bolečina? Kako jo ustavimo? Zakaj me boli? Nevrolog Blaž Koritnik poudarja, da je bolečina kompleksen fenomen, ki ni vedno slab, saj je nemalokrat tudi povod za rast in spremembe v našem življenju:

Zanimalo nas je tudi, zakaj se nam zdi, da v določenih okoliščinah naše srce prevlada nad razumom? Nevrolog Blaž Koritnik pravi, da se motimo. Kar ne čustvujemo s srcem, ampak z možgani:

Da bodo naši možgani čim dlje v dobri kondiciji, lahko pripomoremo sami. Toda kako?

Na ta način bomo zmanjšali tveganje za številne bolezni, ki so povezane z možgani. Med njimi je najbolj razširjena demenca. Ste danes torej že poskrbeli za svoje možgane? (BF)

Eno od predavanj v okviru tedna možganov je bilo včeraj v Šentjurju, v tamkajšnjem centru za krepitev zdravja. Na fotografiji predavatelj nevrolog Blaž Koritnik v družbi zasposlenih v centru.