april 7, 2022

Kako zdravi smo Slovenci?

Svetovni dan zdravja je današnji 7. april, saj je na ta dan nastala Svetovna zdravstvena organizacija. Letošnjemu so nadeli slogan "Naš planet, naše zdravje", s čimer želijo opozoriti, da je naš planet vir našega zdravja. Kako zdravi smo in kako skrbimo za svoje zdravje, so preverili statistiki s statističnega urada.

Med zdravstvenimi storitvami Slovenci največ denarja namenimo za zdravila. (Foto: Pexels)

Kot kažejo njihovi podatki iz leta 2020, v Sloveniji 67,2 odstotka prebivalcev meni, da je njihovo splošno zdravstveno stanje dobro ali zelo dobro, kar je okoli dva odstotka manj od povprečja v Evropski uniji.

V letu 2020 se je sicer življenje precej spremenilo. Kljub temu lani kar 53 odstotkov starejših od 16 let ni menilo, da je zdravstvena kriza vplivala na njihovo duševno zdravje. 43 odstotkov ljudi meni, da je epidemija na njihovo duševno zdravje vplivala negativno, 4 odstotki pa, da je imela pozitiven vpliv. Negativno oceno je podalo največ žensk.

Eden od pokazateljev zdravja je tudi bolniška odsotnost. Predlani smo bili Slovenci na bolniškem dopustu v povprečju 18 koledarskih dni - ženske so koristile 23 koledarskih dni, moški pa 15. Največ moških je bilo na bolniškem dopustu zaradi poškodb, največ žensk zaradi bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva. Najdlje so bili na bolniškem dopustu sicer prebivalci pomurske in koroške regije, najmanj časa pa prebivalci osrednjeslovenske regije. V savinjski regiji je bilo povprečno število dni bolniškega dopusta 16,8, v podravski 14,3.

Ob tem statistiki ugotavljajo še, da so člani gospodinjstev za zdravstvene storitve leta 2019 namenili 481 milijonov evrov. Največ denarja smo porabili za zdravila in medicinske pripomočke, 54 odstotkov. Na drugem mestu so z 38 odstotki izdatki za ambulantne kurativne obravnave, od tega so zobozdravniške storitve predstavljale 9-odstotni delež vseh sredstev neposredno iz žepa.

Še več zanimivosti o našem zdravju pa najdete TUKAJ. (TMG, vir: Surs)