november 24, 2021

Kakšne so razmere v celjski bolnišnici?

Slovenske bolnišnice delajo na meji svojih zmogljivosti. Po zadnjih podatkih je v naši državi hospitaliziranih 1.153 bolnikov s koronavirusom, od tega jih 283 potrebuje intenzivno nego. Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo še vedno raste tudi v Splošni bolnišnici Celje. Preverili smo, kakšna je situacija.

Tudi v celjski bolnišnici se razmere še ne umirjajo. (Foto: Radio Štajerski val)

V Splošni bolnišnici Celje so na včerajšnji dan zdravstveno oskrbo zagotaljali 129 bolnikom s covidom-19, od tega jih je 34 potrebovalo intenzivno terapijo. Direktorica Margareta Guček Zakošek pravi:

Kako pa je s premeščanjem bolnikov v druge bolnišnice? O tem so v minulih dneh poročali iz UKC Maribor. Guček Zakoškova razlaga:

Kakšen pa je postopek oziroma kdo odloči, v kateri bolnišnici bo hospitaliziran bolnik s koronavirusom?

Dnevno je v delo na covid oddelkih celjske bolnišnice vpetih okoli 350 zdravstvenih delavcev, vendar pa ob tem Guček Zakoškova opozarja na naraščujočo kadrovsko stisko. Kako je s pomočjo iz drugih zdravstvenih ustanov?

Devet medicinskih sester je torej v celjsko bolnišnico na pomoč prišlo na podlagi sklepa ministrstva za zdravje. Ob tem jim kadrovsko stisko pomaga blažiti tudi nekaj upokojenih medicinskih sester, študentk zdravstvene nege in prostovoljcev, ki pa na covid in ne covid oddelkih pomagajo občasno, večinoma čez vikend. Teh je približno 20. Kako pa je z bolniško odsotnostjo zaposlenih v bolnišnici? Direktorica pravi, da je zelo visoka in dodaja:

(NS)