maj 15, 2020

Kljub rahljanju ukrepov ne pozabite na varnost

Epidemiološka situacija se v Sloveniji umirja. Vlada je že preklicala epidemijo koronavirusa. Še vedno pa ostajajo določeni ukrepi, ki jih bomo morali upoštevati še kar nekaj časa.

Čeprav se življenje vrača v stare tirnice, moramo še vedno spoštovati določene ukrepe. (Foto: Pixabay)

Da se virus ne bi znova začel širiti, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da je potrebno dosledno spoštovati še nekaj ukrepov.

Redno in temeljito umivanje ali razkuževanje rok
"Umivanje rok z vodo in milom je osnovni higienski ukrep, s katerim na relativno enostaven način fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme z naših rok," poudarjajo na NIJZ. Roke si moramo umivati pod tekočo vodo tako, da jih najprej zmočimo in šele nato namilimo. Tako bo miljenje bolj učinkovito. "Pomembno je, da so umiti vsi predeli rok (dlani, prsti, prostori med prsti, hrbtišče rok, konice prstov, palca, pod nohti, zapestja). Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo in ne z golo umito roko, še posebej če nismo doma," svetujejo. Če pa si rok ne moremo umiti pod tekočo vodo, si jih razkužimo. Ob tem pa poudarjajo, da se ne dotikajmo obraza – ust, nosu in oči, če nimamo umitih ali razkuženih rok.

Upoštevanje higiene kašlja
Ko kašljamo ali kihnemo, si usta in nos pokrijemo s papirnatim robcem ali zakašljamo oziroma kihnemo v komolec. Robec po uporabi odvržemo v plastično vrečko za smeti, za tem pa si roke umijemo z milom in vodo ali razkužimo.

Spoštovanje razdalje
Še vedno moramo z osebami, ki niso iz našega gospodinjstva, vzdrževati razdaljo vsaj meter in pol.

Če smo bolni, ostanemo doma
Če imamo simptome – nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura ali kašelj – ostanemo doma, pokličemo svojega zdravnika in upoštevamo njegova navodila. (TMG, vir: NIJZ)