januar 10, 2022

Klub neodvisnih županov: »Moti nas način vodenja naše države«

Več kot 50 županov z različnih koncev Slovenije, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali kot neodvisni kandidati in brez neposredne podpore političnih strank, je včeraj ustanovilo Klub neodvisnih županj in županov. Srečanje je bilo v Šentjurju. Kot so povedali po ustanovitvi kluba, si predvsem želijo postati pomembnejši akter na političnem parketu.

Ustanovno srečanje sta poleg glavnega pobudnika Vladimirja Prebiliča vodila šentjurski župan Marko Diaci in županja občine Kozje Milenca Krajnc. (Foto: Občina Šentjur)

V Sloveniji je 212 občin. 57 županj in županov je bilo na današnjem ustanovnem srečanju Kluba neodvisnih županj in župnov, glavni pobudnik kluba, župan občine Kočevje Vladimir Prebilič je prepričan, da se jim bo v prihodnjih tednih pridružil še kdo. Predvsem si, kot so po srečanju povedali župani, želijo postati pomembnejši akter na političnem parketu. Župan občine Šentjur, ki je gostila srečanje, Marko Diaci, je dejal:



Foto: Občina Šentjur


Glavni pobudnik kluba Vladimir Prebilič je po ustanovnem srečanju kluba izpostavil, da so opredelili tri glavne točke:

In kako bodo delovali? Prebilič omenja tri možnosti:

Katero bodo izbrali, bodo dorekli v prihodnjih dneh in tednih, v vsakem primeru pa bodo, kot pravijo, zasledovali več zavez:

V novoustanovljenem Klubu neodvisnih županj in županov še pravijo, da so naklonjeni ponovni združitvi županske in poslanske funkcije, saj da bi to prineslo koristi lokalnim skupnostim.

Foto: Občina Šentjur

Od županov iz naših krajev je bilo na srečanju poleg šentjurskega župana Marka Diacija videti še županjo občine Kozje Milenco Krajnc ter župana občin Podčetrtek in Štore Petra Misjo in Mirana Jurkoška. (AD)