februar 5, 2019

Ministrica v Celju tudi o spornem mesu

Medtem ko po Evropi še vedno odmeva pojav spornega mesa iz poljske klavnice, dogajanje pozorno spremljajo tudi na slovenskem kmetijskem ministrstvu. Ministrica Aleksandra Pivec je obiskala Celjske mesnine. V praksi je preverila sistem sledljivosti in postopke, ki zagotavljajo varnost na tem področju.

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec si je ogledala obrat Celjskih mesnin v Celju. (Foto: Radio Štajerski val)

Sledljivost mesa v naši državi je ustrezna
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je v luči dogajanja, povezanega s pojavom spornega mesa s Poljske, to dopoldne obiskala obrat Celjskih mesnin v Celju. Namen njenega obiska je bil v praksi preveriti sistem sledljivosti in postopke, ki zagotavljajo varnost v verigi zakola in predelave mesa do končnega izdelka. Po obisku je povedala:



Dogajanje, povezano s spornim mesom, je ob ministričinem obisku pokomentiral tudi direktor Celjski mesnin Izidor Krivec, ki je pohvalih odziv ministrstva in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Dejal je tudi, da vsak tak dogodek vpliva na potrošnika, vendar ob tem dodal:



Spornega mesa v Sloveniji ni
Obiska Celjskih mesnin se je skupaj z ministrico udeležil tudi generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi, ki je dejal, da v Sloveniji trenutno ni ugotovljenega spornega mesa:



Obrat Celjskih mesnin v Celju.

Sistem javnega naročanja hrane je dober
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je sicer v zadnjih dneh preverjala tudi sistem javnega naročanja hrane v javnih zavodih, med drugim je obiskala eno izmed ljubljanskih šol, ki je primer dobre prakse. Pivčeva ocenjuje, da sta sistem javnega naročanja in zakonodaja na tem področju dobra, saj da dajeta možnost in podlage, da se naročajo lokalna živila. „Seveda pa je odvisno od tistega, ki se s temi naročili ukvarja, koliko je vešč pri tem, da lokalne ponudnike poišče in jih tudi izbere. Zagotovo pa je potrebno pregledati tudi, ali je sistem možno še kako izboljšati,“ je dodala ministrica. (NS)