februar 26, 2020

Koronavirus in preventiva – v celjski in mariborski bolnišnici prepovedali obiske

V Sloveniji po dosedanjih podatkih še ni potrjene okužbe z novim koronavirusom. Pristojni zagotavljajo, da bodo, če oz. ko se bo pojavil, o tem nemudoma obvestili javnost. Prav tako, da panika ta trenutek odveč, preventivni ukrepi pa da so potrebni.

Dobro je vedeti - če sumite na okužbo s koronavirusom, se izogibajte stiku z ostalimi. Pred obiskom zdravnika pokličite v ustanovo, uredili pa so tudi posebne vhode. (Foto: SB Celje)

V Sloveniji je bilo opravljenih že več testiranj, a vsi vzorci so bili negativni. »Bolnišnice so pripravljene tako na prvi potrjen primer okužbe kot na morebitni prvi val okuženih oseb. Javnost bomo ob potrditvi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v Sloveniji nemudoma obvestili. Zato javnost pozivamo, naj se zanaša na informacije uradnih institucij in ne na druge vire kot npr. družbene medije,« so po včerajšnjem sestanku z vodstvi bolnišnic sporočili z ministrstva za zdravje. Zaradi preventivnih ukrepov bolnišnice sicer omejujejo obiske. V Splošni bolnišnici Celje so obiske prepovedali z današnjim dnem, ukrep velja do preklica. Obiski so od včeraj prepovedani tudi na vseh oddelkih v UKC Maribor

Določeni so tudi protokoli tako v zdravstvenih domovih kot bolnišnicah v primeru suma na okužbo s koronavirusom. Kako ukrepati, če sumite, da bi lahko bili okuženi, preverite v navodilih, ki jih je izdal Zdravstveni dom Celje in so dostopna TUKAJ. Kakšen je protokol v celjski bolnišnici, kjer je za morebitne okužene tudi poseben vhod, pa smo poročali TUKAJ. Sicer pa je ključne podatke o koronavirusu, simptome, ki ga spremljajo, ter nasvete, kako se okužbi čim učinkoviteje izogniti, zbral Nacionalni inštitut za javno zdravje, preverite jih TUKAJ. Vse aktualno dogajanje, povezano s koronavirusom, pa lahko spreljate tudi TUKAJ. (AD)