marec 19, 2020

Koronavirus ni navadna gripa!

Strokovna medicinska javnost opozarja, da virus, ki se širi po svetu in Sloveniji, ni nekaj, kar bo zvodenelo v nekaj dneh, zato je potrebno resno upoštevati navodila zdravnikov. V UKC Maribor so podali splošna navodila, ki se jih je nujno držati!

Koronavirus je med nami. Vsi se moramo obnašati, kot da smo okuženi, in poskrbeti, da okužbe ne širimo naprej. (Foto: Pixabay)

"Od vseh nas je odvisno, kam bomo zdrsnili. Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili," so poudarili v UKC Maribor, ki so na družbenih omrežjih zapisali v te ključne točke:

"1. Ne gre za navadno gripo.
2. Korona virus z uradnim imenom Sars - Cov-2 je zahrbten. Ne prenaša se zgolj s kapljično okužbo in je bolj kužen od virusa gripe.
3. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni.
4. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih (telefoni, kljuke, denarnice, ipd.) tudi nekaj dni. Okužimo se lahko s stikom s temi predmeti.
5. Higiena rok je pomembna prav zaradi možnosti okužbe preko okuženih predmetov.
6. Osemdeset odstotkov ljudi bo okužbo preživelo z blažjimi znaki bolezni (karkoli že laično pod tem razumemo), ostalih dvajset odstotkov so ljudje z visokim tveganjem za težje oblike bolezni. Bolezen se lahko tudi pri navidezno lažje bolnih v hipu prevesi v težjo obliko bolezni.
7. Zaradi zahrbtne narave širjenja virusa je potrebo vzdrževati socialno distanco. Od tega je odvisno ali bomo imeli čez teden dni pet tisoč okuženih, kar sistem zmore ali več kot deset tisoč okuženih, česar sistem ne zmore.
8. Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo."