marec 13, 2020

Koronavirus - vse strožji ukrepi, vse več zaprtih vrat

Koronavirus bo dodobra ohromil življenje v Sloveniji. Potem ko sta dve osnovni šoli že zaprli vrata, bodo ostali vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti od ponedeljka. Vrata zapirajo knjižnice in muzeji, odpovedane so javne prireditve, v številnih javnih zavodih, pa tudi na občinah bodo do umiritve razmer poslovali le po telefonu ter elektronski ali navadni pošti.

Šmarsko šolo so zaprli že včeraj, v ponedeljek bodo sledile še vse ostale. Bodoči premier Janez Janša je sicer starše pozval, naj že danes, če je mogoče, otrok iz preventive ne pošljejo v šolo. (Foto: Štajerski val)

Številke vse višje
Po zadnjih podatkih je bilo do sinoči v Sloveniji 96 potrjenih okužb s koronavirusom. Podatki po zdravstvenih regijah kažejo, da je na Celjskem 7 okužb, prav toliko tudi na Mariborskem. Največ okuženih je v ljubljanski regiji, 48.

Podatki po starostnih skupinah pa kažejo:

• od 0 do 15 let: 4 osebe
• od 16 do 29 let: 23 oseb
• od 30 do 49 let: 26 oseb
• od 50 do 59 let: 22 oseb
• 60 let in več: 21 oseb

Pri tem velja poudariti, da je ob okužbi s koronavirusom posebej ogrožena zadnja skupina, starejši ljudje, zato zdravstveni strokovnjaki njim še posebej svetujejo, naj se do nadaljnjega izogibajo stikov z ljudmi in naj, če se le da, ostajajo doma. Infektologi so v svojem apelu zapisali, naj se ljudje tudi sicer čim več zadržujejo doma. Več podjetij, pa tudi javnih služb je svojim zaposlenim že tudi omogočilo delo od doma.

V vrtcih in šolah le nujno varstvo
Vrata sta za 14 dni že zaprli šoli v Kamniku in Šmarju pri Jelšah, kjer so potrdili primera okužbe s koronavirusom pri dveh učiteljicah. Od ponedeljka država preventivno zapira še vse ostale vzgojno-izobraževalni zavode. Doma bo ostalo več kot 260 tisoč otrok in mladostnikov. »V skladu z navodili NIJZ bodo posamezni vrtci in šole lahko imeli organizirano varstvo, vendar samo za nujne primere oziroma za otroke tistih staršev, ki so zaposleni v službah, nujnih za delovanje,« razlagajo pristojni ter dodajajo: »Staršem, ki bodo zaradi varstva otrok v prihodnjih dneh ostali doma, pripada 50-odstotno nadomestilo. Podlaga za to že obstaja v Zakonu o delovnih razmerjih, ki določa, če delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile, si v tem primeru delodajalec in delavec tveganje delita, saj je breme nadomestila nižje kot v drugih primerih, in sicer znaša polovico plačila, do katerega bi bil sicer delavec upravičen, če bi delal, vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače.«

Brise za sume na koronavirus v celjski regiji jemljejo pred urgentnim centrom celjske bolnišnice, v teh zabojnikih. (Foto: SB Celje)

V prvi vrsti higiena!
V boju proti koronavirusu je izjemno pomembno preventivno obnašanje. V prvi vrsti lahko največ naredimo sami, s spoštovanjem higiene. Upoštevajte:

• natančno si umivajte roke,
• kašljajte v rokav ali robec, ki ga nato odvržete v smeti,
• izogibajte se tesnim stikom,
• če zbolite, pokličite svojega zdravnika.

Zaprtje številnih ustanov, kjer se zbira več ljudi
Prav tako je izjemno pomembno omejiti medsebojne stike. Tako je država že pred dnevi prepovedala večje javne prireditve v zaprtih prostorih, zdaj odpovedujejo tudi številne dogodke na prostem. Že včeraj so vrata zaprle prve knjižnice, kulturni domovi, galerije in muzeji, danes se bo pridružila še večina ostalih. Številne občinske uprave tudi v naših krajih so do nadaljnjega uvedle poslovanje le prek telefona in spleta, podobno je v številnih javnih zavodih. Posebej strogi ukrepi so tudi v cerkvah, kjer med drugim od danes do preklica ne bo maš in podeljevanja zakramentov. Še podrobneje pa ukrepe Slovenske škofovske konference preverite TUKAJ.

Domove starejših so za obiske zaprli že pred časom. V šentjurskem stike ohranjajo prek spleta. (Foto: Dom starejših Šentjur) 

V bolnišnici odpovedi obravnav
Dodatne ukrepe danes sprejemajo tudi v Splošni bolnišnici Celje, saj potrebujejo prostor, opremo in kader za namestitev in zdravljenje pacientov, ki bodo v prihodnjih dneh zaradi koronavirusa potrebovali bolnišnično zdravljenje. Med drugim bodo v bolnišnici odpovedovali nenujne posege in preglede, vse nenujne hospitalizirane paciente bodo odpustili v domačo oskrbo. Zapirajo tudi dodatne vhode, podrobnosti najdete TUKAJ.

Sicer pa se stanje spreminja dobesedno iz ure v uro, vse aktualnosti, povezane s koronavirusom, najdete na uradni strani Vlade, TUKAJ. (AD)