avgust 10, 2022

KORONAVIRUS: S kakšnimi ukrepi se bo začelo novo šolsko leto?

Še trije tedni nas ločijo od začetka novega šolskega leta. Vladna posvetovalna skupina za novi koronavirus je pretresla prva priporočila in jih danes predstavila javnosti.

Samotestiranje je nujno ob vsakem znaku morebitne oužbe. Z njim preprečimo širjenje virusa. (Foto: Pixabay)

Dva možna scenarija
Vodja delovnega paketa DP8 delovne skupine vzgoje izobraževanja znotraj posvetovalne skupine Nina Pirnat je dejala, da so priporočila obravnavali predstavniki različnih strok, tudi predstavnik različnih ravni vzgoje in izobraževanja. Ključna ukrepa, ki bosta po njhovem mnenju pomagala pri preprečevanju akutnih akužb dihal in virusa, so ukrepi, povezani s prezračevnjem in izločanjem okuženih oseb. Obe priporočili je podprlo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Pripravili so dva možna scenarija za novo šolsko leto. Prvi, ki je trenutno tudi najbolj verjeten, predvideva samotestiranje šolajočih z znaki akutne okužbe dihal in tistim, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženo osebo. Drugi scenarij pa bi po besedah Nine Pirnat prinesel obdobno testiranje na teden dni:

Pirnatova ob tem dodaja, da bodo kompleti za samotestiranje na voljo v lekarnah, in sicer s kartico zdravstvenega zavarovanja. Trenutno ni predvideno, da bi šole morale voditi evidence samotestiranja.

Kako bo v vrtcih?
Priporočila bodo veljala za vse šolajoče osebe, pravi Pirnatova, in dodaja:

Pirnatova je dodala, da posvetovalna skupina obvezne nošnje mask ni obravnavala.

Drugi poživiteni odmerek
Že včeraj pa je vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović v izjavi za medije povedala, da število hospitaliziranih zaradi covida-19 še ne upada. Je pa po njeni oceni dobra novica, da se število novih primerov ne povečuje. Cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom Beovićeva predlaga starejšim od 80 let in ljudem z resnimi kroničnimi boleznimi. Podatki namreč kažejo, da je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom v tej skupini pametno, saj ščiti pred težjim potekom bolezni. Tej skupini Beovićeva priporoča cepljenje takoj. Manj strogo priporočilo velja za starejše od 60 let.

Prvi poživitveni odmerek Beovićeva priporoča vsem, medtem ko drugi pri mlajših ni potreben. Bo pa cepljenje za celotno populacijo verjetno smiselno v jesenskem času, skupaj s cepljenjem proti gripi.