februar 6, 2022

KORONAVIRUS: Še vedno je veliko smrti

Različica omikron v vseh dejavnostih povzroča preglavice. Tako naj bi bilo še vsaj ta teden. Dogajanje, povezano s koronavirusom, bomo tudi v njem spremljali v tej novici.

Kdaj nam bo uspelo premagati pandemijo? (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 6. 2. 2022

SLOVENIJA - Včeraj je bilo ob opravljenih 1.748 PCR-testih in 77.179 hitrih antigenskih testih potrjenih 7.458 okužb z novim koronavirusom, kar je precej manj kot prejšnjosoboto. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 393 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 119, je objavila vlada. Včeraj je umrlo 16 covidnih bolnikov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 190.596 primerov aktivnih okužb, kar je 6708 primerov manj kot dan prej. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh znaša 9043, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 13.092. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.261.946 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.213.414. Na zunanjem ministrstvu v zdajšnjih epidemičnih razmerah medtem še vedno svetujejo preložitev vseh nenujnih poti

SOBOTA, 5. 2. 2022

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Število okužb s covidom-19 še naprej narašča. V Sloveniji so včeraj s PCR in hitrimi antigenskimi testi skupaj potrdili 11.680 novih okužb. Veliko med njimi tudi v naših krajih, največ v občini Celje, 251. Skupaj je po ocenah sledilnika za covidom-19 trenutno obolelih preko 4.460 Celjanov. Veliko okuženih je tudi v občini Velenje, kjer so včeraj odkrili 227 novih primerov. Sledi Slovenska Bistrica z 160 novimi okuženimi, v Šentjurju je potrjenih 132 novih okužb, v Žalcu 115, v Slovenskih Konjicah pa 105.

SLOVENIJA - Peti val novega koronavirusa ne pojenja. Včeraj so potrdili 11.680 novih okužb ali 2335 več kot dan prej. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 508 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 117, je objavila vlada. Umrlo je še 25 bolnikov. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 197.304 primerov aktivnih okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.004, je v primerjavi s predhodnim dnem nižje za 377. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 9361, kar je 110 več kot dan prej. 

SLOVENIJA - Precepljenost v Sloveniji je še vedno pod evropskim povprečjem. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenje 60 odstotkov populacije, z drugim odmerkom pa 57 odstotkov prebivalstva.
Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 70 odstotkov, z drugim odmerkom pa 68 odstotkov. Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepljenih 80 odstotkov, z drugim pa 78 odstotkov.
Poživitveni odmerek je prejelo 604.546 ljudi.

PETEK, 4. 2. 2022

SLOVENIJA - Državni zbor je na današnji seji s 43 glasovi za in 31 proti ocenil, da je predlog novele zakona o nalezljivih boleznih primeren za nadaljnjo obravnavo. Večina poslanskih skupin je že ob včerajšnji obravnavi napovedala, da bodo novelo v nadaljevanju zakonodajnega postopka poskušali izboljšati. V pripravi je tudi zahteva za javno predstavitev mnenj. Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije in po njihovih navedbah omogoča, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo. Med drugim določa pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje. Zakonodajni predlog je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina nepovezanih poslancev.

SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih ob 3808 PCR-testih in 103.514 hitrih antigenskih testih potrdili 11.668 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno blizu 195 tisoč primerov aktivnih okužb, kar je za za skoraj 1.883 več kot dan prej. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je ob tem dejala, da imamo bistveno manj hujših okužb pri cepljenih. Poudarila je, da je epidemija trenutno v polnem razmahu. Po vrhu epidemije bo po njenih besedah sledil vrh v bolnišnicah. Počasi se povečuje tudi število tistih, ki zaradi hudega poteka potrebujejo hospitalizacijo. Oboleli z omikronom pa niso več toliko hospitalizirani zaradi covidne pljučnice, temveč zaradi poslabšanja njihovega obstoječega zdravstvenega stanja.

SLOVENIJA - Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom od danes ne bo treba v karanteno. Ob tem se bodo morali na delovnem mestu sedem dni vsakodnevno hitro testirati in nositi zaščitno masko tipa FFP2. Spremenili sta se tudi dve drugi izjemi od karantene. Po prejšnjem odloku so med izjeme od karantene spadale osebe v primeru pozitivnega vzorca PCR-testa, ki ni bil starejši od 45 dni in mlajši od 10 dni. Omejitev starosti testa vsaj 10 dni po novem ne velja več, prav tako za dokazovanje izjeme zadostuje hitri antigenski test. Omenjeni spremembi se nanašata tudi na izjemo od karantene za polno cepljene prebolevnike.

ČETRTEK, 3. 2. 2022

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji določila nove izjeme od karantene. Zaposlenim v kritični infrastrukturi, policiji in obrambi kljub tveganemu stiku z okuženim s koronavirusom od jutri ne bo treba v karanteno. Ob tem se bodo morali sedem dni vsakodnevno hitro testirati na delovnem mestu in nositi zaščitno masko tipa FFP2. Ob tem so v vladi pojasnili, da v sektor kritične infrastrukture sodijo zaposleni v energetiki, prometu, prehrani, preskrbi s pitno vodo, zdravstvu, financah, sektorju varovanja okolja ter sektorju informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Spomnimo, da že sedaj izjema velja za zaposlene v šolstvu, zdravstvu in socialnem varstvu.

SLOVENIJA - 
Državna volilna komisija je odločila, da bodo volivci, ki bodo na dan državnozborskih volitev v karanteni zaradi tveganega stika, lahko volili na voliščih skupaj z ostalimi volivci. Tisti, ki bodo zaradi okužbe v izolaciji vsaj pet dni pred volitvami, bodo lahko, tako kot drugi, ki na volišča ne morejo, poslali vlogo za glasovanje po pošti. Neznanka pa ostajajo tisti, ki bodo za okužbo izvedeli tik pred volitvami 24. aprila in bodo zamudili rok za oddajo vloge za glasovanje po pošti. O teh se državna volilna komisija danes še ni izrekla. Sprejela pa je sklep, da bo končna odločitev sprejeta najpozneje 25 dni pred volitvami.


SLOVENIJA
- Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 16.654 okužb s covidom-19. Med njimi je bilo 5179 okužb potrjenih s PCR testi, ostale s hitrimi antigenskimi testi. Po ocenah je trenutno v vsej državi čez 193.000 aktivnih okužb. Včeraj je umrlo 18 okuženih.   


SLOVENIJA
- Državna volilna komisija bo danes odločala o načinu glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji. Služba komisije je pripravila predlog, po katerem bi bila na aprilskih državnozborskih volitvah volišča za ljudi, ki jim bo zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena izolacija, odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč. Volišča bi bila po predlogu dodatno odprta le za volivce, ki jim je odrejena izolacija. Tisti, ki jim bo na dan glasovanja odrejena karantena, pa bi po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko glasovali v rednem času odprtja volišč.


SREDA, 2. 2. 2022

SLOVENIJA - Turistično gospodarstvo opozarja na nadaljevanje težkih razmer v panogi. Po poročanju STA zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom v povprečju v prvem letošnjem polletju pričakujejo 50 odstotkov manj gostov kot v primerljivem obdobju predkriznega leta 2019. V obdobje okrevanja je turistična panoga stopila po devetih in pol mesecih zaprtja v letih 2020 in 2021, zaradi česa so nekateri segmenti turizma in veliko število turističnih podjetij še vedno na skrajnem robu preživetja. Zato je 15 turističnih združenj vlado skupaj pozvalo k dodatnim ukrepom pomoči. Med temi so že velikokrat obljubljeni dodatek turističnim družbam z največjim izpadom prihodkov ter ponovno sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, čakanja na delo in sofinanciranja fiksnih stroškov. Želijo si tudi intenzivnejše komuniciranje pristojnega ministrstva s predstavniki panoge.

SLOVENIJA - 
Včeraj so v Sloveniji ob 17.143 PCR-testih in 96.160 hitrih antigenskih testih potrdili 23.433 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 20,7 odstotka vseh testov. Gre za najvišje število dnevno potrjenih okužb v Sloveniji od začetka epidemije covida-19. Vzrok za veliko število potrenih okužb je tudi novi način potrjevanja okužbe, ki vključuje pozitivne rezultate PCR- in hitrih testov. Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 929
Po besedah vodje strokovne svetovalne skupine Mateje Logar se bliža vrh petega vala epidemije covida-19, vendar rahljanja ukrepov še ne bo najmanj 14 dni. Na odločitev bodo vplivale razmere v bolnišnicah. Včeraj se je število hospitaliziranih na navadnih covidnih oddelkih bolnišnic zvišalo za skoraj sto. Bolnišnično oskrbo zaradi covida-19 trenutno potrebuje skoraj 890 ljudi. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 186.537 primerov aktivnih okužb.

KOZJE - Koronavirus kroji tudi utrip v šolstvu. Na Osnovni šoli Kozje, kjer je letos vpisanih 110 otrok, so imeli nedolgo tega v katanteni 3 oddelke otrok, trenutno nobenega. Po navedbah ravnatelja Romana Gradiška je trenutno skupaj z učitelji manj kot deset okuženih, precej več, 20, jih je v karanteni zaradi visokorizičnih stikov oz. okužb drugih družinskih članov. Večjih težav pri organizaciji dela tako trenutno nimajo:

In kako so se na šoli navadili na zaščitne ukrepe?

Ker so majhna šola z maloštevilčnimi oddelki, je to lažje kot v večjih šolah, ki imajo oddelke zapolnjene do zgornje meje, pravi Gradišek. Dodaja, da imajo na šoli sicer 3 otroke, ki se od začetka šolskega leta šolajo na domu, a kot pravi, ne zaradi zavračanja zaščitnih ukrepov. Glede precepljenosti pa Gradišek pravi, da je med učitelji na kozjanski šoli zelo visoka, nekoliko nižja je med vzgojitelji in tehničnim osebjem.

TOREK, 1. 2. 2022

SLOVENIJA - V Sloveniji smo blizu vrha petega vala epidemije, vendar za zdaj še ne bo sproščanja omejitvenih ukrepov, je danes napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Če se bodo začele razmere umirjati, se bodo o sproščanju ukrepov lahko začeli pogovarjati čez 14 dni, pravi. Svetovalna skupina se po njenih besedah sicer nagiba k postopnemu sproščanju ukrepov, saj lahko ob kakšnih velikih premikih ob slabi precepljenosti znova pride do poslabšanja.

LAŠKO
- Epidemiološka slika v naši državi ni dobra. Tudi v domovih starejših občanov se v petem valu spopadajo z okužbami s covidom-19. Kakšna je situacija, smo preverili v Domu starejših Laško, ki deluje pod okriljem Thermane Laško. Direktorica Janja Podkoritnik Kamenšek:

Ali imajo zaradi okužb težave z zagotavljanjem kadra?

Nekateri zaposleni, ki so preboleli okužbo, se sicer že vračajo nazaj na delo. V Domu starejših Laško sicer, zaradi trenutne slabe splošne epidemiološke situacije, obiski stanovalcev niso dovoljeni. Da ohranjajo stik z domačimi, jim omogočajo preko telefonskih in videoklicev.

SLOVENIJA -
Služba Državne volilne komisije je pripravila predlog, po katerem bi bila na aprilskih državnozborskih volitvah volišča za ljudi, ki jim bo zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena izolacija, odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč, so na komisiji pojasnili za STA. Za volivce v karanteni po stališču Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni treba organizirati glasovanja v dodatnem času, pri čemer poudarjajo, da je to mogoče ob doslednem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Osebam, ki se zaradi covida-19 ne bi mogle udeležiti volitev, bi omogočili glasovanje na domu. Podaljševanje časa odprtja volišč bi pomenilo kasnejši začetek štetja glasov in posledično kasnejšo razglasitev rezultatov. O predlogu bo komisija s predstavniki NIJZ, ministrstva za zdravje in strokovne skupine za covid-19 odločala na četrtkovi seji.

SLOVENIJA -
Včeraj so s PCR testi potrdili 11.810 novih okužb s covidom-19. Po ocenah je skupno število aktivnih okužb prseglo 175.000. Na včerajšnji ponedeljek je umrlo 10 okuženih.    

SLOVENIJA
-Od danes veljajo spremembe pri veljavnosti covidnih potrdil. Opredeljene so v spodnji vladni tabeli: 

PONEDELJEK, 31. 1. 2022

SLOVENIJA - Podjetja, ki so upravičena do povračila stroškov nakupa hitrih antigenskih testov za svoje zaposlene, morajo na finančno upravo vložiti dve ločeni izjavi. S prvo uveljavljajo povračilo za čas od 8. novembra lani do 31. januarja letos, z drugo pa za mesec februar. Roka za oddajo sta 15. februar in 15. marec. Kritje stroškov hitrih testov delodajalcem iz proračuna določa lani sprejeti zadnji protikoronski zakon. Višina povračila je za čas od 8. novembra do danes določena pri 92-ih evrih na delavca, ki se mora samotestirati. Izplačilo za februar znaša 30 evrov na delavca. Vloge je treba oddati prek sistema eDavki, pomoč pa bo podjetjem izplačevala finančna uprava.

SLOVENIJA - Družinski zdravniki opozarjajo, da oskrbujejo bistveno več covidnih bolnikov, kar je bolnikom z osnovnimi boleznimi onemogočilo dostop do zdravnikov. Zato pozdravljajo nov protokol testiranja, ki da bo necovidnim bolnikom omogočil ustrezen dostop do diagnostike. Okuženi z novim koronavirusom, ki imajo lažji potek bolezni, bodo odslej namreč lahko dostopali do diagnostike mimo izbranega zdravnika, saj večina teh bolnikov zaradi poteka bolezni zdravnika ne potrebuje.

SLOVENIJA - Od jutri bo protokol testiranja na okužbo s koronavirusom drugačen. Kot je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar, bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test. Vse osebe s pozitivnim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, bodo imele tako potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba simptome, se mora izolirati za 72 ur. Če so po tem času simptomi še vedno prisotni, je treba ponovno opraviti hitri test. Če je ta pozitiven, gre za potrjeno okužbo, v nasprotnem primeru pa naj se oseba obrne na osebnega zdravnika. Na PCR testiranje bo osebo napotil osebni zdravnik oziroma zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino sodijo predvsem kronični bolniki, nosečnice, imunsko oslabljene osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za težji potek covida-19.
Foto: Vlada RS

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid-19 so pri nas včeraj opravili 11.067 PCR testov in potrdili 8.575 novih okužb. Tako je bilo pozitivnih 77,5 dostotka odvzetih brisov. V bolnišnicah se zdravi 818 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 137 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je še 8 oseb.

ROGAŠKA SLATINA - Od začetka tega šolskega leta so šole odprte za učence in dijake. Pouk na daljavo premaknejo le občasne karantene posameznih oddelkov. Sta pa minuli dve leti s številnimi zaprtji javnega življenja, tudi šol, pustili sledi, pravi ravnateljica Šolskega centra Rogaška Slatina Dubravka Berc Prah. Pri tem razmišlja:

Letos je s tega vidika mnogo lažje - tudi če dijaki začnejo pouk na daljavo, vedo, da se bodo čez dober teden vrnili v šole. Je pa težje dosledno zagotavljati in organizirati pouk v šoli, pravi:

S tem pa da šolanje v šolskih klopeh postane bolj stabilno. Trenutno se namreč, kot pravi, sitacija spreminja iz tedna v teden.

SAVINJSKA REGIJA - V soboto so v državi potrdili skoraj 14.000 PCR testov - kar dobrih 77 odstotkov brisov je pokazalo okužbo s covidom-19. V Savinjski regiji so največ okužb potrdili v občini Velenje - preko 300, v Celju so potrdili skoraj 250 novih primerov. Več kot sto novih okužb so v soboto potrdili v Žalcu, Šentjurju in Slovenskih Konjicah. Aktivnih okužb je največ v občini Celje - skoraj 3800, več kot 3000 aktivnih okužb je tudi v Velenju. V Šentjurju je dobrih 2100 aktivnih primerov, v Žalcu dobrih 1900. Več kot tisoč aktivnih okužb je še v Slovenskih Konjicah, Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Laškem.

SLOVENSKE KONJICE, ŠMARJE PRI JELŠAH - Tudi v vrtcih se zaradi širjenja omikrona pozna kadrovski upad, prav tako je več odsotnosti otrok. V Vrtcu Slovenske Konjice je prejšnji teden manjkala polovica zaposlenih in 40 odstotkov otrok. V Vrtcu Šmarje pri Jelšah pa je odsotnih okoli 15 odsotkov zaposlenih in od 30 do 50 odstotkov otrok. Kakšna pa so trenutna navodila staršem? Ravnatelj konjiškega vrtca Tomaž Popović:

Takrat morajo starši o tem obvestiti vrtec, ki nato kontaktira visokorizične stike, starše pa pozove, naj otroke 7 dni samotestirajo doma. Kdaj mora v karanteno vrtčevski oddelek, pa ravnateljica Jelka Kitak:

Ob tem ravnatelja pojasnjujeta še, da lahko starši za otroke karantensko odločbo dobijo tudi za rizični stik doma ali izven vrtca, ne le v vrtcu.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s covidom-19 v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.