februar 5, 2018

Krompir in korenje v Bukovžlaku bodo še testirali

V Cinkarni Celje so v zadnjih letih opravili ogromno analiz in testiranj zemljine na območju nekdanje in sedanje proizvodnje, pa tudi na odlagališčih. Zadnjih testiranj so se lotili na odlagališču nenevarnih odpadkov v Bukovžlaku. Ugotavljali so, ali onesnažena podzemna voda vpliva na kmetijske pridelke.

Povišane koncentracije kadmija je zadnja analiza pokazala v korenju, krompirju in krmni pesi. (Fotografija je simbolična.)

Izvora onesnaženja še ne morejo potrditi
Na območju Bukovžlaka je Nacionalni inšitut za zdravje, hrano in okolje po navodilih nemškega podjetja CDM Smith lansko jesen vzel več vzorcev in kemijsko analiziral pridelke iz sadovnjakov in vrtov ter krme za živila s pašnikov. Testirali so jih za vsebnost kadmija, svinca, arzena in cinka. Rezultati so pokazali, da so povišane koncentracije kadmija v krompirju, korenju in krmni pesi. V drugih pridelkih povišanih koncentracij niso ugotovili. Kot je za naš radio povedala tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič, na podlagi teh analiz za zdaj ne morejo dokončno potrditi, da je za te rezultate kriva onesnažena podzemna voda. Obstaja namreč več možnih virov onesnaženja. Med drugim splošno onesnaženje Celjske kotline ali vnos umetnih gnojil. V Cinkarni Celje so se s krajani na tem območju dogovorili, da bodo opravili nadaljnje analize. Odsvetovali so jim uživanje kmetijskih pridelkov, v katerih so našli povišane vrednosti onesnažil. Kljub temu jih bodo, za potrebe nadaljnjih raziskav, krajani na delu svojih vrtov in njiv še vedno pridelovali. Dodatne analize naj bi bile končane do konca rastne sezone pridelkov, torej še letos. Podrobneje o zadnji opravljeni analizi in rezultatih Nikolaji Podogoršek Selič, tehnični direktorici Cinkarne Celje, prisluhnite v spodnjem posnetku. (NS)

Datoteke

Nikolaja Podgoršek Selič o zadnji opravljenji analizi in rezultatih