oktober 20, 2020

Lahko živali zbolijo za covidom-19 ali ga prenašajo?

O tem, kako se novi koronavirus obnaša pri živalih, ni veliko raziskanega, pravi veterinarka Maja Amon. Ne vemo zagotovo, ali lahko naši hišni ljubljenčki zbolijo ali virus prenašajo naprej, zato previdnost ni odveč. So pa nekateri ljubljenčki dovzetni za katerega od drugih, podobnih virusov.

Veterinarka Maja Amon pravi, da še ne obstaja veliko raziskav o novem koronavirusu pri živalih. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Pri koronavirusu govorimo o veliki skupini virusov, ki je prisotna in lahko povzroča nekatere bolezni. Pri domačih živalih so to zlasti bolezni črevesja ali druge bolezni z znaki infekciji, razlaga veterinarka na Veterinarski postaji Šmarje pri Jelšah Maja Amon in dodaja, da tu ne gre za novi koronavirus, ki je zadnjega pol leta pri nas še kako aktualen. Ali je novi koronavirus lahko prisoten pri živalih, pa še ni dovolj raziskano, da bi o čemerkoli lahko z gotovostjo sklepali, še pravi Amonova. Ob tem dodaja:

Nacionalni inštitut za javno zdravje je aprila objavil, da so po nekaterih raziskavah mačke bolj dovzetne za okužbo z novim koronavirusom. A Amonova ponovno poudarja, da raziskav ni dovolj in si še precej nasprotujejo ter dodaja, da so mačke bolj dovzetne za nekatere druge podobne viruse:

Obstajajo sicer hitri testi, s katerimi koronavirusne infekcije pri živalih odkrivajo, pravi Amonova. Testi za hitri virus za novi koronavirus SARS-COV-2 pa niso v uporabi za živali.

Kako pa je, če zboli lastnik živali?
Priporočila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa med ljudmi in živalmi so podobna kot tista, ki veljajo za preprečevanje širjenja virusa med ljudmi. To pa zato, ker še ne vemo, ali živali lahko bolezen prenašajo naprej, poudarja Amonova. Zlasti izpostavlja, da si moramo temeljito umiti roke pred in po stikom z živaljo, če se sami okužimo s koronavirusom:

NIJZ ob tem svetuje celo, da če imamo to možnost, za hišne ljubljenčke v času, ko smo bolni ali v karanteni, skrbi nekdo drug. A Amonova pri tem izpostavlja previdnost, da okužbe ne bi širili pri tem, ko živali predajamo tej osebi.

Ukrepi tudi pri veterinarju
Previdnost pa velja tudi pri obisku veterinarja. Lastnike živali pozivajo, naj se za vsak obisk veterinarja v poslovalnicah šmarske veterinarske postaje najavijo:

 

Na termin po njenih besedah ni treba predolgo čakati, tako pa lahko med posameznimi obiskovalci površine razkužijo. (TMG)