julij 10, 2020

Minister Cigler Kralj v šmarskem in šentjurskem domu starejših

Domova starejših v Šentjurju in Šmarju pri Jelšah je danes obiskal minister za delo Janez Cigler Kralj. Seznanil se je s težavami domov, ki so povezane predvsem z nepredvidenimi stroški med epidemijo. Minister meni, da sta oba domova pripravljena na morebitni drugi val. Kako je z reševanjem kadrovske stiske in morebitnimi prepovedmi obiskov?

Minister je obiskal tudi šmarski dom upokojencev, kjer je bilo med epidemijo najhuje, in šentjurski dom starejših, ki je že prepovedal obiske. (Foto: Štajerski val)

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes obiskal domova starejših v Šentjurju in Šmarju pri Jelšah. Ocenil je, da sta oba pripravljena na morebitni drugi val epidemije. Direktorica šmarskega doma upokojencev Gordana Drimel je ob tem opozorila, da je izbruh koronavirusa povzročil precej dodatnih stroškov na področju dela in zagotavljanja zaščitne opreme. Ker niso mogli sprejemati novih stanovalcev, so beležili izpad na področju dohodkov. Skupaj jim je to prineslo za 400 tisoč evrov nepredvidenih stroškov. Temu so prilagodili so letne načrte, med drugim že nabavljajo zaščitno opremo za v prihodnje. Drimlova pa ob tem pravi še:

Epidemija pa je dodatno razgalila sicer že večletni problem domov za starejše – pomanjkanje kadra. Cigler Kralj rešitve obljublja v četrtem protikoronskem paketu, kjer vlada za reševanje kadrovskih stisk v domovih namenja 31 milijonov evrov:

Verjame, da bodo po tem domovi lažje krili druge stroške.

Kakšen protokol v primeru okužbe?
Cigler Kralj ob obiskih domov starejših ugotavlja, da so se iz prvega vala epidemije veliko naučili. Zagotavlja, da strokovna skupina ministrstva za delo in ministrstva za zdravje že načrtuje ukrepe za naprej. Kakšen protokol so zastavili v primeru pojava okužbe v domu?

Drimlova pa ob tem dodaja, da obvladovanje takšne okužbe po izkušnjah zaposlenih v šmarskem domu terja veliko znanja in timu prilagojene prostore, na kar ob izbruhu niso bili pripravljeni. Danes, pravi, je drugače:

Obiski še vedno domena domov
Medtem pa prepoved obiskov v domovih še vedno ostaja odločitev vodstva posameznega doma starejših, pravi Cigler Kralj. Vlada je v začetku tedna sprejela odredbo, ki domove starejših ter druge socialno-varstvene zavode in bolnišnice razglaša za ogrožena območja. To je pravna podlaga, da se lahko domovi suvereno in pravočasno odločajo o omejevanju gibanja, pravi minister. Ob tem spominja, da je bila tudi v prvem valu epidemije to odločitev vodstva, ki naj se posvetuje s pristojnimi epidemiologi. Ob tem pravi:

In obiski v šmarskem domu upokojencev?

(TMG)