avgust 25, 2021

Minister Poklukar na pragu četrtega vala v Šmarju in Celju

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na obisku v Šmarju pri Jelšah in Celju s predstavniki tamkajšnjega zdravstva in socialnega varstva spregovoril o pomislekih pred jesenjo in pripravljenostjo na četrti val epidemije.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Šmarje pri Jelšah in Celje. Srečal se je s predstavniki celjske bolnišnice in šmarskega zdravstvenega doma ter Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Pogovor je tekel zlasti o pripravljenosti na četrti val epidemije. Poklukar verjame, da je šmarski dom upokojencev nanj pripravljen:

Direktorica doma upokojencev Gordana Drimel se strinja, da jim pri pripravah na četrti val pomagajo dosedanje izkušnje in dejstvo, da je koronavirus postal del našega vsakdana:

Kot poudarja, jih trenutno najbolj skrbi kadrovsko pomanjkanje, s katerim se domovi sicer soočajo že vrsto let.

Minister se zaveda kadrovske stiske v zdravstvu
Minister je danes obiskal tudi Splošno bolnišnico Celje, ki je od ponedeljka spet covid bolnišnica in že sprejema bolnike s koronavirusom. Trenutno je na njihovem covid oddelku zasedenih pet navadnih in ena intenzivna postelja, pravi direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek in poudarja:

Ključno je, da se zavedamo, da zdravstvo ni vsemogočno in da ga ne smemo preveč obremeniti z epidemijo, poudarja:

Dodaja, da se na ministrstvu zavedajo odhajanja medicinskih sester iz bolnišnic na primarni nivo zdravstva. Verjame, da morajo kadrovsko stisko reševati s prilagoditvami in spremembami zakonskih podlag, po njegovih besedah so že odprli kolektivno pogodbo z zaposlenimi v zdravstveni negi. Na dolgi rok pa rešitev vidi predvsem v boljših delovnih pogojih in odnosih med zaposlenimi v zdravstvu. Kako pa so bolnišnice trenutno pripravljene na sprejemanje covidnih bolnikov?

Kmalu nov semafor ukrepov
Sicer pa je Poklukar ob robu svojega obiska v Celju in Šmarju pri Jelšah opozoril, da se epidemiološka situacija še naprej slabša. Zato je pozval k cepljenju in poudaril, da nas epidemija ne sme deliti:

Prav tako je napovedal, da bodo pristojni v naslednjih dneh prikazali semafor ukrepov, ki bo temeljil zlasti na zasedenosti bolnišničnih postelj. O tem, da bi razglasili epidemijo, pa po Poklukarjevih besedah še ne razmišljajo. (TMG)