september 23, 2022

Ministrstvo z ovadbo nad vodstvo celjske bolnišnice

Ministrstvo za zdravje bo – po zamenjavi dveh pacientov v Splošni bolnišnici Celje – ovadilo vodstvo bolnišnice. Z današnjim dnem so sicer v bolnišnici nekoliko zmanjšali omejitve obiskov. Ti so zdaj dovoljeni tudi pri pacientih, ki so v bolnišnici več kot sedem dni.

Preiskave in nadzori o hudi napaki, ki se je zgodila v celjski bolnišnici, še niso končani. (Foto: Štajerski val)

Sum povzročitve smrti iz malomarnosti
»Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, bo Ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona,«
je ministrstvo za zdravje to jutro zapisalo na svoji spletni strani.

Dodajajo, da izredni notranji nadzor v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, od koder sta bila v bolnišnico odpeljana oba pacienta, ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje doma ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej. »O izsledkih vseh ostalih nadzorov in posledični uvedbi ukrepov bo Ministrstvo za zdravje javnost sproti obveščalo,« so še zapisali.

Bolnišnica: pacient je bil ustrezno zdravljen 
Bolnišnica je izsledke svojega izrednega notranjega strokovnega nadzora predstavila v torek, o čemer smo poročali TUKAJ. Ob današnji napovedi ovadbe so znova poudarili: "Izredni interni strokovni nadzor je nedvoumno pokazal, da je bil pacient, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen zdravljen ustrezno, skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni je bila tako kratkotrajna, da ni privedla do dokumentiranega zapleta. Pacient je bil ves čas klinično spremljan."

Ob tem so v odzivu na napovedano ovadbo dodali, da so dogodek tudi sami takoj prijavili policiji ter ji predali vse zahtevane informacije. "Z njo bomo aktivno sodelovali tudi vnaprej. Enako sodelovanje bomo zagotovili vsem nadzornikom, ki bodo pri nas izvajali eksterne upravne, zdravstvene, finančne in druge napovedane nadzore. Tudi v primeru ovadbe, ki jo je napovedalo Ministrstvo za zdravje, bomo ravnali enako," so še zapisali.

Direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek (levo) in strokovni direktor Franc Vindišar (na sredini) sta ponudila svoj odstop, ki pa ga svet zavoda, ki mu predseduje Andrej Klasinc (desno) ni sprejel. Direktor in strokovni direktor bosta, kot pravita, s funkcije odstopila sama, če bodo eksterni nadzori dokazali izključno krivdo bolnišnice. (Foto: Štajerski val)

Kdaj lahko greste na obisk v bolnišnico?
V celjski bolnišnici so z današnjim dnem – verjetno tudi v luči minulega tragičnega dogajanja – nekoliko zmanjšali omejitve obiskov pri hospitaliziranih pacientih, ki so jih zaradi covid razmer uvedli v juliju. Obiski so tako odslej dovoljeni tudi pri vseh pacientih, ki so v bolnišnici več kot sedem dni, in sicer dvakrat tedensko med 15. in 16. uro, omejeni pa so na eno zdravo osebo in na največ 15 minut.

Še naprej so dovoljeni tudi obiski, ki so bili mogoči že doslej – torej pri kritično bolnih pacientih – po presoji zdravnika –, pri otrocih, ki so sami hospitalizirani v bolnišnici, ter pri porodnicah.

Podrobneje o režimu obiskov:

BOLNIŠNIČNI ODDELKI

Pacienti, ki so hospitalizirani dlje kot sedem dni (začetek se šteje od dneva sprejema v SB Celje) imajo lahko obisk dvakrat tedensko. Obiski so omejeni na eno zdravo odraslo osebo na dan v trajanju 15 minut, v času od 15. do 16. ure (po dogovoru z zdravnikom so možni tudi pogostejši obiski).

V primeru krajše hospitalizacije od sedmih dni so obiski za kritično bolne in umirajoče paciente po presoji zdravnika omogočeni vsak dan. Za vse ostale paciente so obiski dovoljeni izjemoma po predhodnem dogovoru z zdravnikom.

Za obisk se lahko dogovorite po telefonu ob informacijah s sobnim zdravnikom, ki obisk zabeleži na temperaturni list bolnika.

ENOTE INTENZIVNE TERAPIJE

V enotah intenzivne terapije so obiski možni vsak dan med 15. in 16. uro po predhodnem dogovoru z zdravnikom. Obisk je omejen na eno zdravo osebo in na 15 minut (svojci naj upoštevajo navodila posamezne intenzivne enote).

OTROCI NA OTROŠKEM in ORL ODDELKU

Na otroških oddelkih je ob otroku ves čas lahko prisoten eden od staršev ali skrbnikov, ki mora biti zdrav. Starši oz. skrbniki se lahko izjemoma med hospitalizacijo zamenjajo v dogovoru z oddelčnim osebjem. V času omejevanja obiskov lahko otroke, ki so sami hospitalizirani v bolnišnici, hkrati obiščeta oba starša ali skrbnika, ki sta zdrava. Obiski so mogoči vsak dan med 14. in 18. uro, trajajo pa lahko pol ure.

PORODNIŠNICA

Očetje novorojenčkov lahko mamice z novorojenčki obiščejo vsak dan med 15.30 in 16. uro. Obisk lahko traja 15 minut.