februar 4, 2018

Miti o hrani, ki ne držijo

Prvi mesec novega leta je za nami. Če ste med tistimi, ki ste si za cilj v letu 2018 zadali bolj zdravo prehrano – se držite zaobljub? Če ste že začeli živeti bolj zdravo ali pa to še vedno prelagate na jutri, preberite, kaj lahko na svojem krožniku spremenite. To so miti, ki jih razbijajo dietologi.

Pomembno je, kar jemo, ne tisto, česar ne jemo.

»Ogljikovi hidrati so škodljivi.«
To ne drži povsem, saj nam ogljikovi hidrati dajejo energijo. Res pa je, da je najbolje, da za njihov vnos poskrbimo s sadjem, zelenjavo, stročnicami, oreščki, mlečnimi izdelki in žitaricami.

»Bolje je jesti beljake.«
Prav rumenjak je bogat s hranili. V njem je namreč več kot 40 odstotkov proteinov ter več kot 90 odstotkov kalcija, železa in vitamina B celega jajca. Prav tako so v rumenjaku še vitamini A, D, E in K. Pa tudi nasiti nas bolj od beljaka, zaradi svojih maščob.

»Sadje ima preveč sladkorja.«
Sadni sladkor gre z roko v roki z vlakninami, ki omilijo vpliv sladkorja na naše telo. Ne smemo pa pozabiti, da sadje vsebuje tudi pomembne vitamine, minerale in antioksidante. Če pa se znebimo vlaknin, na primer ko namesto cele pomaranče pijemo pomarančni sok, pa tudi sadje nekoliko izgubi svojo vrednost. Sladkor, čeprav sadni, v tem primeru na naše telo deluje bolj škodljivo.

»Kosmiči in jogurt so zdrav zajtrk.«
Že drži, če izberemo prave izdelke. Številni kosmiči in jogurti vsebujejo preveč sladkorja. Zato strokovnjaki svetujejo, da izberete polnomastni grški jogurt brez dodanega sladkorja in kosmiče, ki vsebujejo manj kot 10 gramov sladkorja na obrok. Namesto bolj sladkih sestavin zajtrku raje dodajte sveže sadje, da ne boste prehitro lačni, pa priporočajo oreščke.

»Vegetarijanska dieta je zdrava dieta.«
Tudi to ne bo povsem držalo. Pretirano uživanje mesa lahko povzroča bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen in lahko celo spodbuja določene vrste rakavih obolenj. Vendar samo to, da se odpoveste mesu, ne bo pomenilo, da živite zdravo. Vegetarijanska ali veganska hrana so konec koncev tudi ocvrt krompirček, bonboni in podobno. Tudi vegetarijanski krožnik moramo sestaviti premišljeno. Bistveno je tisto, kar jemo, ne tisto, česar ne jemo. (FoodNetwork, TMG)