julij 23, 2020

Na Celjskem med bolj odzivnimi v programu Dora

Na Celjskem Dora v zadnjem mesecu beleži okoli 75-odstotno odzivnost v presejalnem programu za zgodnje odkrivanje raka na dojkah. Program so med epidemijo prekinili, da nadoknadijo zamudo, ga bodo izvajali tudi v poletnih mesecih.

Presejalni program Dora poteka tudi v Celju. (Foto: Dora)

Med epidemijo koronavirusa se je ustavilo vse življenje, tudi v zdravstvu je marsikaj obstalo. Med drugim več kot dva meseca niso potekali presejalni programi Svit, Zora in Dora. Znova so jih začeli vzpostavljati konec maja ali v začetku junija.

V programu Dora ob tem ugotavljajo, da se je po prvem mesecu ponovnega izvajanja programa na mamografijo opravili 75 odstotkom povabljenim ženskam. Z odzivom so zelo zadovoljni, saj jih je skrbelo, da se bodo povabljene ženske bale, da so, če se udeležijo pregleda, bolj izpostavljene novemu koronavirusu. Dober odziv je bil tudi na Celjskem, kjer se je povabilu odzvalo 75,4 odstotka žensk. V Mariboru je prišlo preko 78 odstotkov povabljenih. Radiologinja Kristijana Hertl o ponovnem zagonu programa pravi:

Tako tudi med poletjem ne bodo prekinjali programa kot v minulih letih, da bodo nadoknadili zamudo iz časa epidemije.

Ključno odkrivanje malih rakov
V program Dora so na presejalno mamografijo sicer vsaki dve leti povabljene vse ženske, stare od 50 do 69 let. Mesečno se pregledov udeleži okoli 10.000 žensk. Hertlova ob tem vse poziva, naj se, ko prejmejo vabilo, mamografije udeležijo. Zakaj?

Ker pa je koronavirus še med nami, je potrebno tudi pred pregledom v programu Dora sporočiti, če ste imeli v zadnjih 14 dneh znake okužbe dihal ali ste bili prehlajeni, ali ste bili v državah z rdečega seznama ali prihajate iz doma starejših z aktivnimi okužbami. To sporočite po elektronski pošti dora@onkoi.si ali na telefon 080 27 28 ob delovnih dneh med 9. in 12. uro. Tako se dogovorite za kasnejši datum, za katerega vam bodo poslali novo vabilo. (TMG)