december 26, 2020

Naj bodo prazniki brez pokanja

Praznične dni pogosto spremljajo poki takšnih in drugačnih pirotehničnih izdelkov. Letos njihova prodaja in uporaba nista dovoljeni. Pa tudi sicer je kar nekaj razlogov, zakaj se pirotehniki izogniti - od hudih poškodb do stresa, ki ga to prinaša živalim.

Pokanje živali straši. (Foto: Pixabay)

Od začetka tedna je prepovedana prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov, tudi tistih, katerih glavni učinek je pok in ki so bili v minulih letih v prazničnem času dovoljeni. Tako je odločila vlada. Že sicer pa v Sloveniji ni dovoljeno uporabljati petard vseh oblik in moči.

Kljub prepovedim kar nekaj zasegov
Kljub temu so policisti celjske policijske uprave letos že zasegli več pirotehnični sredstev. Samo v zadnjih dneh so denimo v Šentjurju mladoletnikom zasegli več kot 800 piratk in okoli 30 kober. Ukrepali so tudi v Celju, kjer so zabeležili prodajo ognjemetne baterije mladoletnikomam. 25 petard so mladoletnikoma zasegli na območju Mozirja. Nadzor napovedujejo tudi za prihajajoče dni. Prekrškarje lahko doleti globa v višini do 400 do 1200 evrov.

Poškodbe so hude
Ob tem znova pozivajo na hude poškodbe s pirotehničnim izdelki, ki niso redkost, in lahko pustijo hude posledice. "Prvi dan letošnjega leta smo poškodbi s pirotehniko obravnavali v Šoštanju in v Celju. V Šoštanju je petarda med prižiganjem eksplodirala in mladoletniku lažje poškodovala prste rok. V Celju je raketa priletela v rokav mlajšemu dekletu in jo poškodovala. Izjemno hudo poškodbo smo na Šentjurskem obravnavali pred tremi leti. Mladoletni fant je zaradi eksplozije med prižiganjem skrajšane vrvice petarde, kupljene od preprodajalca, ostal brez rok," so spomnili celjski policisti.

Ob tem pozivi, naj bodo prazniki brez pirotehnike, prihajajo tudi iz vrst zdravstvenih delavcev. Poleg hudih poškodb, ki jih lahko pirotehnika povzroči, s tem lahko še dodatno obremenimo zaradi epidemije že tako preobremenjen zdravstveni sistem. 

Pomislimo tudi na živali
Ob tem pa policisti opozarjajo, da je potrebno pomisliti tudi na živali, ki jih poki strašijo. Pri tem veterinarka Katarina Gaberšek Drnovšek lastnikom živali svetuje, naj bodo v času pokanja blizu svojih ljubljenčkov:

Ob tem velja še poudariti, da pokanje plaši tudi divje živali. Tako z več strani prihajajo pozivi, da se je uporabi pirotehnike bolje izogniti. (TMG)