december 13, 2020

KORONAVIRUS: Od torka spet javni promet, odprti tudi frizerji

Epidemija se še ne umirja, zato še naprej ostajajo strogi ukrepi za zajezitev covida-19. Rahljanje bo odvisno od številk. Dogajanje spremljamo v novicah Štajerskega vala in na tej spletni novici.  

Vlada je za sedem dni podaljšala veljavne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 13. 12. 2020

SLOVENIJA - Na današnji seji Vlada sprejema nove odloke, ki bodo začeli veljati v torek. Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil: 
"1. V Sloveniji se do vključno 23. 12. 2020 v omejenem obsegu:
a. vzpostavlja nazaj javni potniški promet;
b. odpirajo frizerski saloni;
c. odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.
2. V statističnih regijah: Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska se v omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni... 
V teh regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav do vključno 23. 12. 2020 (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja omejitev gibanja na občino."
Zapisal je še, da bo vlada dnevno spremljala obremenjenost zdravstvenega sistema ter številke okuženih v posameznih regijah, zaradi česar bo lahko prišlo v posameznih regijah do sprememb pri zaostrovanju ali pa rahljanju ukrepov.  

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje se je število covid bolnikov spet povečalo. Danes jih zdravijo 152, 19 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 5 so jih, kot so sporočili, odpustili. 


PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj na novo potrjeni okužbami jih je bilo v naših krajih največ v občini Maribor, 51. V Slovenskih Konjicah so potrdili 18 novih okužb, v Velenju 17, v Šentjurju 15, v Laškem in na Polzeli po 13, v Rogaški Slatini 12 in Zrečah 11. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ


SLOVENIJA
- Odstotek pozitivnih testov je bil v soboto znova visok. Kot je sporočila vlada na Twitterju, so ob 2648 testiranjih potrdili 830 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 31,3 odstotkov testov. V bolnišnicah se zdravi 1315 bolnikov, 201 potrebuje intenzivno terapijo, v domačo oskrbo so odpustili 52 ljudi. Včeraj je umrlo 22 bolnikov s covidom-19.




SLOVENIJA
- Ker se epidemiološka slika ne izboljšuje, je vlada sinoči za sedem dni podaljšala ukrepe iz odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Odlok je začel veljati danes. Spomnimo, včeraj je imela vlada dva posveta, enega z direktorji vseh bolnišnic, inštitutov in zdravstvenih domov, drugega pa s predstavniki delodajalcev oziroma gospodarstva. Danes bo sicer nadaljevala razpravo glede ukrepov za zajezitev epidemije, in sicer, kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, v ožji sestavi.


SOBOTA, 12. 12. 2020

CELJE - "Večina sester ima družine. Imajo otroke, živijo s starši, starimi starši, ki so v rizičnih skupinah. Zato poziv, da vsi skupaj naredimo vse, kar je v naši moči za zajezitev epidemije," sporočajo iz Splošne bolnišnice CeljeLucija Novak, dipl. m. s. iz oddelka Covid-2, ob tem sporoča: 


SLOVENIJA
- Včeraj je v Sloveniji umrlo 43 okuženih z novim koronavirusom. Tako smo presegli nov mejnik - skupno število smrti je presegli številko 2000, doslej je umrlo 2041 okuženih


PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA -
Včeraj so v naših krajih največ primerov okužbe odkrili v Slovenski Bistrici, in sicer 55, ter v Laškem, 43. 38 so jih odkrili v Šentjurju, 28 v Velenju, 26 v Celju, 20 v Slovenskih Konjicah, 16 v Žalcu, 14 v Vojniku in 13 v Šmarju pri Jelšah. 9 novih okužb imajo v Zrečah, 8 v Poljčanah, 6 v Rogaški Slatini in Oplotnici. V Štorah in Rogatcu so potrdili 4 nove okužbe s covidom-19, v Vitanju in na Dobrni 3, v Podčetrtku 2, v Kozjem in Dobju pa 1.

SLOVENIJA - V petek je bilo ob 6127 opravljenih testih potrjenih 1744 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih rezultatov je znašal 28,5 odstotka. Hospitaliziranih je 1276 bolnikov, 193 jih potrebuje zdravljenje v intenzivni negi. Umrlo je 43 ljudi s covidom-19. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je po podatkih ministrstva za zdravje spet nekoliko večje. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 1276 bolnikov, kar je osem več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego se je število bolnikov s covidom-19 zmanjšalo za tri in trenutno znaša 193. 

SLOVENIJA - Vlada je z novim odlokom podaljšala vse ključne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Tako še naprej veljajo omejitve pri zbiranju in gibanju ter prodaji blaga in storitev. Novost je, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak le zaščitna maska. V veljavo vstopa tudi odlok, s katerim je podaljšan pouk na daljavo, začenja pa veljati tudi nov odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev.

PETEK, 11. 12. 2020 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 6453 testih na novi koronavirus potrdili 1813 pozitivnih oseb. Delež okuženih je znašal 28 %. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1268 bolnikov, od tega 196 na intenzivni negi. Umrlo je 49 bolnikov s covidom-19. V naših krajih je največ novih okužb v občini Celje, 40, v Velenju je 37 novookuženih, v Slovenskih Konjicah so potrdili 31 novih primerov, v Šentjurju 18, v Žalcu 17, v Zrečah in Rogaški Slatini 12, v Vojniku pa 10. 

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 146 Covid bolnikov. 20 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 9 so jih odpustili v domačo oskrbo. Skupno število smrti covid bolnikov v bolnišnici v tem valu epidemije je 182. Še več podatkov od 1. oktobra do danes je razvidnih iz spodnjega grafa. 



ŠENTJUR
- Občina Šentjur je med občinami z največ primeri novega koronavirusa, aktivnih okužb je več kot 280, samo v sredo so jih potrdili 55, doslej pa so covid-19 potrdili že pri 1.100 občanih. V Savinjski regiji je trenutno več okuženih le še v občinah Velenje in Celje. Župan Marko Diaci razlaga in poziva:

V prvi vrsti, poziva Diaci, se med epidemijo odpovejte druženjem.

Za vsaj nekaj prazničnega vzdušja je občina poskrbela z okrasitvijo, okraskov je še nekaj več kot lani.

ČETRTEK, 10. 12. 2020 

SLOVENIJA - Pošta Slovenije ima decembra več dela kot v ostalih mesecih. Letos pa so količine pošiljk presegle vsa pričakovanja. Zato so s pošte danes sporočili, da morajo ob povečanemu obsegu dela, ki ga otežujejo še pogoji, ki jih narekuje epidemije, prilagoditi roke prenosa pošiljk. Pakete s težo do 31 kilogramov in pol ter dimenzij do 120 x 60 x 60 centimetrov bodo dostavljali v šestih delovnih dneh od sprejema. Večje pakete ter belo tehniko, palete in večje kose pa v 15 delovnih dneh od dneva sprejema pošiljk. Kot pravijo, so zamude v trenutnih razmerah skoraj neizogibne, zato prosijo za razumevanje.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj podaljašala veljavne ukrepe. Tako je med drugim še naprej na javnih mestih potrebno nositi masko. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je ob tem na današnji novinarski konferenci poudarila, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadoščata šal ali ruta. Potrebno je nositi masko - kirurško ali pralno:

Odlok, ki to določa, bo sicer začel veljati v soboto. Sicer pa večjih sprememb pri ukrepih ni, kot pravi Marija Magajne, razmere še ne dopuščajo njihovega sproščanja

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - Številke novo potrjenih okuženih so znova zelo visoke tudi v naših krajih. V občini Slovenska Bistrica so včeraj odkrili 68 novih primerov, v Šentjurju 55 in v Celju 45. 35 novih okužb je bilo v občini Ptuj, 34 v Velenju in 33 na Polzeli. Iz Žalca poročajo o 30 novo okuženih občanih, v Laškem jih je zbolelo 24. Več kot 10 novih okužb so včeraj potrdili še v občinah Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Vojnik in Zreče.

CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje se zdravi 149 covid bolnikov, 18 jih potrebuje intenzivno terapijo. 10 so jih iz celjske bolnišnice odpustili.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 6410 testiranj, potrdili so 1849 novih okužb, pozitivnih je bilo tako 28,8 odstotkov testov. Hospitaliziranih je 1258 covid bolnikov, 189 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 97 pacientov. Umrlo je 49 oseb.

SLOVENSKE KONJICE - Na daljavo poteka tudi pouk v glasbenih šolah, TAKOLE se predstavljajo mladi harmonikarji Glasbene šole Slovenske Konjice.

SLOVENSKA BISTRICA - Zaradi koronavirusa je drugačen tudi letošnji december. A v Slovenski Bistrici praznična tržnica na grajskem dvorišču bo. Obiskali jo boste lahko v sredo, 23. decembra, od 14. do 17. ure. V soboto, 26. decembra, grajske tržnice ne bo. Bo pa spet v soboto, 2. januarja. Pri obisku pa seveda veljajo določeni pogoji, in sicer ima tržnica ločena vhod z Grajske ulice in izhod na Ozko ulico. Vstop na tržnico pred pričetkom obratovanja ni mogoč. Število kupcev je omejeno, upoštevati je potrebno tudi vsa priporočila NIJZ.

POLJČANE - Občina in štab civilne zaščite v Poljčanah pozivata, naj ljudje, ki potrebujejo pomoč, pokličejo na 064 243 990. "Na telefonsko številko Štaba civilne zaščite občine Poljčane pokličite, če potrebujete kakršnokoli pomoč pri nakupu živil, zdravil, dostavi hrane, nujnem prevozu do zdravnika in podobno," pravijo.

SLOVENIJA - Vlada je včeraj znova preučevala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije covida-19. Odlločitve o sprostitvi ni sprejela, bi pa morda lahko prišlo do spremembe po sobotnih posvetih z direktorji vseh bolnišnic in predstavniki gospodarstva. Ugotavljali bodo, kakšne so še kapacitete bolnišnic in koliko še lahko zdržijo, s predstavniki gospodarstva pa bodo glede na razmere skušali proučiti možnosti za morebitne spremembe v posameznih segmentih. Med tem so, ker so gostinski lokali, številne trgovine, frizerski in kozmetični saloni, avtopralnice, fitnesi in ostale nenujne dejavnosti že dolgo zaprte, obrtniki in podjetniki vse bolj obupani. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh pravi:

Ob tem Meh opozarja še na eno veliko težavo – delo na črno:

Tako je obrtno-podjetniška zbornica vlado znova pozvala k čimprejšnjemu odprtju dejavnosti.

SREDA, 9. 12. 2020 

SLOVENIJA - Vlada na današnji seji, kot je za RTV dejal vladni govorec ob epidemiji, ni sprejela še nobene odločitve glede rahljanja trenutno veljavnih omejitvenih ukrepov. Tako bo vsaj do sobote, ko bosta posveta s predstavniki zdravstva ter z gospodarstveniki in delodajalci.

SLOVENIJA -
Včeraj so v Sloveniji ob 7.003 testih na novi koronavirus odkrili 2.139 novih okužb.
Umrlo je 38 bolnikov s covidom-19. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1.282 oseb, od tega 198 na intenzivni negi. Umrlo je 38 bolnikov s covidom-19. V Savinjski regiji po številu novih okužb izstopa občina Velenje, kjer bilo včeraj potrjenih 60 novih primerov, sledi Celje s 33. novo okuženimi. V Podravski regiji je največ novih primerov okužb v Mariboru, 93, in na Ptuju, 30.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V vse več domovih starejših postopno znova dovoljujejo obiske, za to potezo so se odločili tudi v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, tako v domu v Šmarju kot v enoti v Podčetrtku. Sporočajo, da se je treba na obisk nujno naročiti po telefonu, izvajali jih bodo med tednom, ob strogih varnostnih pogojih, čas obiska bo omejen na največ pol ure ter na 1 zdravo osebo na teden za posameznega stanovalca. Dotikanje bo prepovedano. Med obiski, ki bodo v skupnih prostorih, izjemoma pa tudi v sobah, bodo poskrbeli za razkuževanje in prezračevanje. V domu vse, ki boste prišli na obisk, prosijo, da upoštevate vzpostavljeni protokol. 

ROGAŠKA SLATINA - Kot je znano, morajo domovi starejših tedensko testirati svoje zaposlene. V Pegazovem domu v Rogaški Slatini obvezna testiranja 75-ih zaposlenih izvajajo tamkajšnje diplomirane medicinske sestre. Poleg hitrih testov zaradi večje zanesljivosti opravijo tudi PCR teste. Testiranja pa so razdelili na dva dni, pravi vodja zdravstvene nege in oskrbe Irena Strašek:

 

V Pegazovem domu so sicer že konec novembra občasno izvajali hitre teste pri zaposlenih. Zaposlenim so brise odvzeli tudi v ponedeljek in okužbo odkrili pri dveh zaposlenih, ki nista kazali simptomov. Zato so testirali še stanovalca, za katerega se je izkazalo, da je pozitiven na koronavirus. Pozitivne so tudi tri stanovalke. V domu pravijo, da so zaenkrat pri njih prisotni le blagi znaki bolezni. Obiski, ki so že nekaj časa pod določenimi pravili, v dosedanji obliki ostajajo - nanje se je treba prijaviti, pride lahko le ena oseba, upoštevati pa je treba vse ukrepe. Podrobnosti so zbrali TUKAJ.

SLOVENIJA - V ponedeljek je zaradi koronavirusa umrlo 66 oseb, kar je največ doslej. Ob tem na Statističnem uradu opažajo, da je v Sloveniji od januarja do konca oktobra umrlo za 2,7 odstotka več ljudi kot lani tak čas. Samo oktobra pa je umrlo skoraj 27 odstotkov ljudi več kot v enakem obdobju lani. Odstotki umrljivosti so letos precej višji tudi od povprečij zadnjih petih let. Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin pri teh podatkih ne izključuje vpliva novega koronavirusa:

Svoje posledice pa ima tudi zmanjšanje nenujnih zdravstvenih storitev zaradi epidemije. Vogrin tako ocenjuje trenutno stanje v primerjavi z enakim obdobjem lani:

To pa se, kot še pravi, pozna na zdravstvenem stanju oseb, ki se zdravijo v mariborskem kliničnem centru in drugod po Sloveniji.

TOREK, 8. 12. 2020 

SLOVENIJA - V naših krajih so včeraj v Mariboru potrdili 61 novih okužb, 51 novih primerov je bilo v Slovenski Bistrici. Sledi Celje z 32 novimi okužbami, v Velenju so jih zabeležili 24. V Žalcu je bilo 20 novih okužb, v Šentjurju 17, v Rogaški Slatini 13, v Vojniku pa 10. Podatki po občinah so zbrani TUKAJ.

SLOVENIJA - Ministrstvo za javno upravo je pripravilo vlogo za zbiranje prijav na cepljenje za covid-19. Vloga je že dostopna na portalu eUprava in že deluje. Od vas zahteva osnovne podatke, lahko pa jo oddate z uporabo e-identitete ali brez nje. 

MARIBOR - V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je danes hospitaliziranih več kot 200 covid bolnikov, 45 na intenzivni terapiji. To je velika številka, ki močno obremenjuje sistem, pravi strokovni direktor Matjaž Vogrin. Opaža, da število pacientov ne upada, zaskrbljujoče pa je tudi, da se spreminja število zdravstvenih delavcev. Danes je pri njih z dela odsotnih kar 887 zaposlenih:

Zato poziva:

Ob tem Vogrin izpostavlja še, da so že opravili od 1500 do 2000 testov zaposlenih nesimptomatskih zdravstvenih delavcev. Ugotovili so, da je med njimi na delovnem mestu 5 odstotkov okuženih, kar predstavlja dodatno nevarnost za njihovo delo.

SLOVENIJA - Ob 6158 testih so včeraj potrdili 1627 novih okužb s koronavirusom, odstotek okuženih je tako 26,4-odstoten. V bolnišnicah so 1304 covid bolniki, 193 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic so odpustili 86 bolnikov. Umrlo je 66 oseb, kar je največ doslej.

CELJE - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da je danes pri njih hospitaliziranih 150 bolnikov s koronavirusom, 18 jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 pa so jih odpustili v domačo oskrbo. Ob tem so še sporočili, da se je skupno število smrti bolnikov s covidom-19 v bolnišnici povzpelo na 174.

CELJSKO - V osrednji zdravstveni ustanovi širše celjske regije, Splošni bolnišnici Celje, so na včerajšnji dan zdravili 148 covid bolnikov, med njimi 20 na intenzivni negi. Covid oddelke so s povečevanjem potreb postopno povečevali, zdaj so štirje. Ob tem so za obravnavo nujnih stanj dodatno vzpostavili covid urgenco, kjer obravnavajo okužene paciente ter paciente s sumom na novi koronavirus. Zdravstveno osebje je že vse od prvega vala epidemije izredno obremenjeno, toliko bolj, ker tudi zdravstveni delavci zbolevajo, kadrovsko stisko rešujejo s prerazporejanjem. Strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar je v včerajšnjem nagovoru zaposlenim prek Facebooka dejal:

Prav vsakemu se, kot pravi, iskreno zahvaljuje za vso opravljeno delo med koronakrizo. Dela bo sicer, kot kaže, še naprej veliko, saj se epidemija bistveno še ne umirja.

PONEDELJEK, 7. 12. 2020 

POLJČANE, SLOVENSKA BISTRICA - V Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki ima enoti v Poljčanah in Slovenski Bistrici, se že nekaj čaka spopadajo z okužbani s covidom-19. V Slovenski Bistrici, kjer je bilo doslej okuženih 98 stanovalcev, se stanje na srečo umirja, aktivnih je še 9 okužb. Od včeraj so v enoti tako znova dovoljeni obiski, ki so sicer ob strogih varnostnih ukrepih, nanje se je nujno predhodno naročiti.
V enoti v Poljčanah pa je doslej, kot sporočajo, zbolelo 78 stanovalcev, na včerajšnji dan so imeli 38 aktivnih okužb. Večina obolelih se počuti dobro in nima znakov okužbe. Obiski v tej enoti ter izhodi stanovalcev še niso dovoljeni, razen v nujnih primerih. V domu zaradi pomanjkanja kadra, ki je tudi obolel, že od prejšnjega tedna pomagajo štirje zdravstveni tehniki in čistilka iz Centra za usposabljanje, delo varstvo Dobrna. 

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA
- Med 480 okužbami s covidom-19, ki so jih včeraj potrdili v Sloveniji, jih je bilo v Podravski regiji največ v občini Maribor, 45, v Savinjski pa v občini Laško, 34. Na Ptuju jih je bilo 16, v Velenju 8, v Slovenski Bistrici 7, v Celju 5. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.   


ZREČE
- Čas koronakrize je izjemno zahteven tudi za gostince. Preverili smo, kako se z njim spopadajo v Gostilni Smogavc na Gorenju pri Zrečah, kjer je decembrski čas običajno najbolj pester. Preverite TUKAJ

OBSOTELJE IN KOZJANSKO - 
Od danes je poodloku obvezno preventivno testiranje vseh zdravstvenih delavcev in zaposlenih v domovih starejših. V zdravstvenih domovih pa lahko medtem testirajo le oddelke, kjer se pojavi okužba s covidom-19. Tako bo tudi v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, pravi direktorica Jasna Žerak, saj da ne želijo vsak teden testirati zdravih zaposlenih. Testiranja bodo, ker so vstopna točka, izvajali sami. Čeprav ne bodo tedensko testirali vseh, pa testiranja po njenih besedah predstavljajo kar velik zalogaj:

Ko oziroma če bo to potrebno, pa ne bodo uporabljali le hitrih testov, temveč zaradi zanesljivosti tudi PCR test. Kot še pravi Žerakova, želijo dobiti pravo analizo obeh testov.

ŠENTJUR - 
V Domu starejših Šentjur imajo 24 okuženih stanovalcev in 9 zaposlenih. Že pred vdorom virusa v dom je bilo delo zelo zahtevno, zdaj je še toliko bolj naporno. Zaposleni vsega ne zmorejo sami, zato je še kako dobrodošla pomoč prostovoljcev. Kot pravi direktorica Vesna Vodišek Razboršek, dve prostovoljki že imajo, upajo, da se jim pridruži še kdo:



Pri tem, kot je poudarila, poskrbijo za varnost prostovoljcev, vsakega pa preventivno tudi testirajo. Tako so ravno ta vikend pri enem odkrili okužbo, čeprav ni kazal nobenih znakov, ter pravočasno preprečili prenos v dom.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 148 covid bolnikov, 20 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 5 so jih odpustili. Je pa pri njih v zadnjem dnevu umrlo 10 okuženih. 

SLOVENIJA - Vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin je na novinarski konferenci predstavil sveže podatke. "
Včeraj je delež pozitivnih testov znašal 27,4 %. Ob le 1751 opravljenih testiranjih je bilo novih okužb 480, kar je še vedno nekaj več kot pred tednom dni," je dejal ter naštel nekaj občin, ki izstopajo po številu novih okužb. Med njimi je občina Laško, kjer so včeraj potrdili 34 novih primerov. Tudi število umrlih okuženih je znova visoko, kar je razvidno iz spodnjega grafičnega prikaza Vlade:
 


ŠMARJE PRI JELŠAH
- V letošnjem letu, ki ga zaznamuje novi koronavirus, se je močno povečal interes za cepljenje proti gripi. Ponekod je cepiva že hitro zmanjkalo in čakajo na nove pošiljke. Ob tem pa iz Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah sporočajo, da še imajo cepivo. Za cepljenje se je treba naročiti po telefonu 03 818 37 00, kjer boste dobili datum cepljenja.


SLOVENIJA
- Z današnjim dnem je začela veljati odredba ministrstva za zdravje, po kateri morajo v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše odslej redno testirati zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Ob pojavu okužbe v ustanovi morajo zaposlene testirati vsaj enkrat tedensko, v zdravstvenih zavodih le v organizacijski enoti z okužbo, v domovih za starejše pa med vsemi, ki tam delajo. Glede na odredbo pa ni treba testirati tistih zaposlenih, ki so že preboleli okužbo. Po podatkih NIJZ so med zaposlenimi v zdravstvu doslej potrdili že skoraj 7000 okužb. Država bo izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov.


SLOVENIJA – Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju objavil, da je Vlada minuli teden sprejela in potrdila slovensko strategijo za cepljenje proti covidu-19. Sledi da strategiji, ki jo je pripravila Evropska unija. Podrobnejši podatki so v spodnji grafiki:

PODRAVSKA IN SAVINJSKA REGIJA – Epidemija se še ne umirja. V novi teden vstopamo s skoraj 20.500 aktivno okuženimi. V bolnišnicah je več kot 1300 okuženih. V našem delu države je po podatkih sledilnika za covid-19 največ primerov v občini Maribor, skoraj 1300, Velenje, dobrih 500, in Celje, okoli 430. Sledijo Slovenska Bistrica, skoraj 400, Ptuj, okoli 270, in Šentjur, skoraj 250. Podatke za ostale občine preverite TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so začeli veljati novi odloki o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19. Še vedno ostajajo v veljavi vse omejitve, na primer zbiranja, gibanja in prodaje blaga. Odloke je morala vlada na novo objaviti po ugotovitvi ustavnega sodišča, da sklepi o podaljševanju pouka na daljavo ne veljajo, saj niso bili pravilno objavljeni.

Katero dogajanje, povezano s covidom-19, je zaznamovalo prejšnji teden, preverite TUKAJ.