marec 22, 2020

Nedelja in koronavirus v naših krajih

Koronavirus že nekaj časa povsem zaznamuje naša življenja in, kot kaže, bo tako še kar nekaj časa. Število okužb se še vedno zvišuje, ukrepi za zajezitev virusa se še ostrijo. Tudi danes spremljamo aktualno dogajanje, da ne boste zamudili kakšne pomembne informacije.

Število okužb se še povečuje. (Foto: Pixabay)

Na tej strani zbiramo pomembne informacije v povezavi s koronavirusom ter jih sproti osvežujemo.

SLOVENIJA - 
Umrla je druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci potrdil minister za zdravje Tomaž Gantar. Neuradno gre za oskrbovanko doma starejših v Metliki.

SLOVENIJA, ZREČE -
Po vsej državi je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije koronavirusa prepovedano gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah. Izjema so storitve za nujne primere, dostop do službe, lekarn in drogerij ter do najbližje trgovine z živili ali bencinske črpalke, banke, pošte. Na javnih krajih se lahko skupaj zadržujejo in sprehajajo posamezniki oziroma ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva, vendar pa morajo pri tem zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin. Iz občine Zreče so sporočili, da so v preteklih dneh opazili, da se skupine nad 5 oseb še vedno sprehajajo po sprehajalnih poteh in tudi po travnikih, predvsem v smeri Goleka in Brinjeve gore. Zato še enkrat pozivajo, da če ni nujno potrebno, ostanite doma. S tem lahko največ naredite za svojo varnost in varnost drugih, ob temo prosijo vse, da spoštujejo prepoved gibanja v skupinah in zbiranja na javnih površinah.

CELJE - 
V Splošni bolnišnici Celje so na bolnišnično zdravljenje sprejeli prvega bolnika, okuženega s COVID-19. Doslej so jih, če so potrebovali hospitalizacijo, preusmerjali v UKC Maribor. 

SLOVENIJA - Danes do 10. ure je bilo na NIJZ sporočeno 412 potrjenih primerov z novim koronavirusom. Med njimi je 144 obolelih iz osrednjeslovenske, 73 iz savinjske, 57 iz juhovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov.
Med posameznimi občinami je največ obolelih, 92, v Ljubljani. Sledi Šmarje pri Jelšah s 45 potrjenimi primeri, na tretjem mestu je Metlika s 25 primeri. Sledi Rogaška Slatina, kjer so prešteli 13 primerov. V naših krajih je v Mariboru 11 obolelih, v Slovenski Bistrici 6, v Celju 3, v Šentjurju, Bistrici ob Sotli in Žalcu imajo po 2. Po 1 primer pa je v Vojniku, Vitanju, Podčetrtku in Kozjem.

SLOVENIJA - Vetrovna nedelja je in pri tem ne gre pozabiti, da velja za vso državo velika požarna ogroženost naravnega okolja. »Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor,« pravijo v Upravi za zaščito in reševanje.

CELJE - Številni prostovoljci te dni pomagajo tistim, ki nujno potrebujejo pomoč pri opravkih. Ob tem pa na celjski občini opozarjajo na prevarante, ki se pretvarjajo, da nudijo pomoč. Vsi občinski prostovoljci nosijo brezrokavnik Civilne zaščite ali Rdečega križa in priponko z imenom in priimkom ter podpisom in žigom Mestne občine Celje.
Sicer je pomoč občanom na vojo na telefonski številki 03 49 10 920, in sicer od ponedeljka do petka, med 8. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 15. uro. Številka je namenjena družinam v strogi izolaciji, starejšim, ki nimajo drugih možnosti za oskrbo s hrano in zdravili ter staršem zaposlenih v ustanovah pomembnih za delovanje družbe in države v izrednih razmerah.

ŠMARJE PRI JELŠAH - V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je bilo včeraj testiranih 31 zaposlenih in 5 stanovalcev, okužbo s koronavirusom so potrdili pri štirih novih stanovalcih, testi zaposlenih so bili negativni. Tako je med stanovalci število okuženih naraslo že na 18. Ponoči novih vročičnih stanj pri stanovalcih sicer ni bilo. Iz doma sporočajo, da so vsi relativno stabilni in pod stalnim nadzorom zdravnika ter v izolaciji, o njihovem stanju pa redno obveščajo svojce, ki jih stanovalci lahko tudi pokličejo. Zaposlenim v domu danes pomaga tudi 8 zaposlenih iz celjske bolnišnice s svojo opremo.

ZAGREB, SLOVENIJA - V bližini Zagreba je bil epicenter potresa ob 6.24 uri zjutraj, z magnitudo 5,1 po Richterjevi lestvici. Močno smo ga čutili tudi v naših krajih. Podrobnosti preberite TUKAJ.

SLOVENIJA – Pobuda slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov je naletela na izjemen odziv in dobiva nadaljevanje. Z glasbo se bodo zopet družili danes ob 17. uri. »Povežimo se na daljavo, bodimo doma, ampak bodimo eno! Stopite na balkon ali k oknu. Izberite tempo 120 in zaigrajte za vse. Karkoli in kakorkoli. Lahko tudi na posodo,« pravi Dejan Tamše, umetniški direktor žalskega BUMfesta in eden od pobudnikov petja in muziciranja z balkonov.

SLOVENIJA – V nedeljo vstopamo s temi številkami uradno potrjenih okužb z novim koronavirusom: 383 je vseh okuženih v Sloveniji, v savinjski regiji je potrjenih 65 okužb, v podravski regiji 35 okužb. Več podrobnosti pa TUKAJ.

POVEZANE VSEBINE

SOBOTA - KORONAVIRUS V NAŠIH KRAJIH

PETEK - KORONAVIRUS V NAŠIH KRAJIH

ČETRTEK - KORONAVIRUS V NAŠIH KRAJIH

SREDA - KORONAVIRUS V NAŠIH KRAJIH

TOREK - KORONAVIRUS V NAŠIH KRAJIH

PONEDELJEK - KORONAVIRUS V NAŠIH KRAJIH