julij 26, 2018

Nikar se ne odžejajte z alkoholom!

Slovenci spijemo veliko preveč alkohola. Še posebej se ga izogibajte v poletnih dneh, saj povečuje dehidracijo. Najbolje se je odžejati z vodo ali nesladkanim čajem.

Najbolje je piti kar vodo iz pipe, saj imamo v Sloveniji to srečo, da je ta voda odlične kakovosti. (Foto: Štajerski val)

Manj alkohola, a še vseeno zaskrbljujoče
Slovenija je po porabi alkohola nad evropskim povprečjem. Leta 2016 je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) vsak prebivalec, starejši od 15 let, v povprečju spil 10 litrov in pol čistega alkohola. Svetovno povprečje pri 6,4 litra. „Na NIJZ ugotavljamo, da se je v letu 2016 registrirana poraba alkohola v Sloveniji v primerjavi z letom poprej znižala, kar je vzpodbudno, z javnozdravstvenega vidika pa poraba alkohola pri nas še vedno ostaja previsoka, saj stroški posledic zaradi alkohola presegajo koristi tudi zaradi problematičnih pivskih navad prebivalcev Slovenije. Podatki za 2016 kažejo tudi, da še vedno vsak deseti prebivalec Slovenije v starosti od 25 do 74 let čezmerno pije alkohol, vsak drugi pa se vsaj enkrat letno visoko tvegano opije,“ pravi Barbara Lovrečič iz NIJZ. Ob tem opozarja, da ne obstajajo manj in bolj škodljive alkoholne pijače. Vse imajo negativne učinke na zdravje, Mednarodna agencija za raziskovanje raka je alkoholne pijače celo uvrstila med snovi, ki so rakotvorne za človeka, v isto skupino je uvrščen tudi tobak.

Kaj najbolj odžeja?
Zdravstveni strokovnjaki ob tem poudarjajo, da alkohol nikakor ne odžeja, kot marsikdo napačno misli v poletnih dneh, ko naše telo potrebuje še več tekočine kot sicer. „Prav nasprotno, alkoholne pijače telo še dodatno dehidrirajo. Že blaga izsušitev ali dehidracija, to je zmanjšanje količine telesnih tekočin za en do dva odstotka, lahko bistveno zmanjša naše telesne in duševne sposobnosti,“ poudarja Mercedes Lovrečič iz NIJZ. Svetuje, da se je najbolje odžejati z vodo, ki naj bo kar iz pipe, priporoča pa tudi blage nesladkane čaje. „Izotonične pijače so za nadomeščanje tekočine primerne za uživanje le ob vzdržljivostnih telesnih naporih, ki trajajo več kot eno uro. Brezalkoholne sladke pijače pa so zaradi dodanega sladkorja ali sladil ter barvil in arom za odžejanje manj primerne,“ še dodaja. (AD)